Η Haas του Μάγκνουσεν, όταν έσκασε το ελαστικό, εκτόξευσε πολλά θραύσματα ακόμα και στην εξέδρα.
Όλα τα 'χε το γκραν πρι της Αυστραλίας, ο τραυματισμός ενός θεατή έλειπε. Κι όμως, δε βρισκόταν μέσα στην πίστα, όπως είναι λογικό, αλλά στην εξέδρα, εκεί όπου, θεωρητικά, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για όλους όσοι έχουν πληρώσει αδρά για να παρακολουθήσουν τους αγαπημένους τους οδηγούς ή απλά να απολαύσουν το θέαμα.
Ωστόσο, όπως φάνηκε τελικά, μολονότι ο κίνδυνος τραυματισμού είναι απειροελάχιστος, δεν είναι μηδενικός.
14:27 - 03.04.2023
Εικόνες χάους στο Grand Prix της Αυστραλίας - Θεατές μέσα στην πίστα σε απόσταση αναπνοής από τα μονοθέσια (vid)
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) διεξάγει έρευνα προκειμένου να βρει πως μπήκαν θεατές μέσα στην πίστα του Άλμπερτ Παρκ στη Μελβούρνη, πριν την ολοκλήρωση του Grand Prix της F1.
Στον 54ο γύρο, ο Κέβιν Μάγκνουσεν προσέκρουσε με τον δεξί πίσω τροχό του στον προστατευτικό τοίχο, με συνέπεια να γίνουν... χίλια κομμάτια, τόσο το ελαστικό, μέρος της ζάντας από μαγνήσιο και εξαρτήματα από τη Haas. Μάλιστα, ένα από αυτά τα εξαρτήματα, εκτοξεύτηκε στην εξέδρα, εκεί όπου πέτυχε τον Αυστραλό θεατή, Γουίλ Σουίτ, ο οποίος γλίτωσε τα χειρότερα.
«Με χτύπησε στο χέρι, το οποίο μάτωσε. Προστάτευα τον λαιμό μου εκείνη τη στιγμή, αλλά αν πετύχαινε την αρραβωνιαστικιά μου, θα την είχε χτυπήσει στο κεφάλι. Συνειδητοποίησα πόσο μεγάλο και βαρύ ήταν. Μερικά μέρη του είχαν σπάσει και ήταν κοφτερά. Αν με είχε χτυπήσει με διαφορετική γωνία, τα πράγματα θα ήταν άσχημα», ανέφερε ο Σουίτ, που όπως βλέπετε κι εσείς, το χέρι του είναι ματωμένο. Αργότερα, μετέβη στο ιατρικό κέντρο της πίστας όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες.
Αξίζει να τονιστεί, όμως, πως κατά τη διάρκεια του συμβάντος, κανείς από τους κριτές δεν πήγε στις εξέδρες για να ελέγξει τυχόν τραυματισμούς θεατών. Επίσης, τίθεται σοβαρό θέμα ασφαλείας, καθώς το εξάρτημα πέρασε πάνω από τον φράχτη, που βρίσκεται εκεί για να προστατεύει τους θεατές. Το κομμάτι έπεσε σε ένα μέρος της κερκίδας όπου βρίσκονταν πολλά παιδιά και ευτυχώς που γλίτωσαν τα χειρότερα.
Ο υπεύθυνος και διευθυντής του γκραν πρι, Άντριου Γουέστακοτ, χαρακτήρισε το συμβάν «εξωφρενικό» και πρόσθεσε πως η AGPC (Australian Grand Prix Corporation), θα διεξάγει έρευνα. «Οι προστατευτικοί φράχτες είναι οι ίδιοι σε όλο τον κόσμο και συμμορφωνόμαστε με τους κανονισμούς της FIA», είπε χαρακτηριστικά.