Η ιστορία με το περιβραχιόνιο του One Love με πρωταγωνίστρια την παρουσιάστρια του BBC και θρύλου του ποδοσφαίρου.
Το πρωί της Δευτέρας (21/11) και προτού η εθνική Αγγλίας ριχτεί στη μάχη του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου έγινε γνωστό πως ο αρχηγός των «λιονταριών», Χάρι Κέιν δεν θα φορέσει το περιβραχιόνιο υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την OneLove καμπάνια.
Λίγο αργότερα, κι άλλες εθνικές ομάδες με κοινή τους ανακοίνωση έκαναν γνωστό ότι οι αρχηγοί τους δεν θα φορέσουν το Ουράνιο Τόξο υπό το φόβο κυρώσεων. Η FIFA δεν απάντησε ποτέ στο γραπτό τους αίτημα κι έτσι αποφάσισαν να μην ρισκάρουν το ενδεχόμενο οι ποδοσφαιριστές που θα το φορούσαν να δεχθούν κίτρινη κάρτα.
Υπήρχε όμως και κάποια που δεν νοιάστηκε για FIFA, κυρώσεις και κίτρινες κάρτες. Ο λόγος για την ανταποκρίτρια του BBC, Άλεξ Σκοτ. Η Αγγλίδα ρεπόρτερ πριν από τη σέντρα του αγώνα Αγγλία-Ιράν για το Μουντιάλ 2022, εμφανίστηκε με το περιβραχιόνιο «OneLove». Χωρίς πολλά πολλά, χωρίς φανφάρες, αλλά με μια μόλις κίνηση έστειλε το δικό της μήνυμα. Ένα μήνυμα που για τους λόγους που αναφέραμε δεν μπόρεσαν ή δείλιασαν να στείλουν οι εθνικές χώρες μέσω των αρχηγών τους!
Πώς θα μπορούσε άλλωστε να φοβηθεί να στηρίξει και να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα η Άλεξ Σκοτ;
Η Σκοτ είπε στο BBC Sport: «Καταλαβαίνω πλήρως τους λόγους που έχουν οι fans από όλο τον κόσμο που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα και δεν θέλουν να ταξιδέψουν εκεί (Κατάρ). Είμαι εδώ επειδή αγαπώ τη δουλειά μου και όταν το σκέφτομαι θέλω να είμαι εδώ και να κάνω τις πιο δύσκολες συζητήσεις. Μιλάμε για τους μετανάστες εργάτες, την ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα, τα δικαιώματα των γυναικών».
19:05 - 21.11.2022
Μουντιάλ 2022: Η Άλεξ Σκοτ φόρεσε στο χορτάρι το OneLove περιβραχιόνιο
Η ρεπόρτερ του BBC, Άλεξ Σκοτ εμφανίστηκε με το περιβραχιόνιο «One Love», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει το δικό της μήνυμα στήριξης στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, κόντρα στους κανόνες της διοργάνωσης.
«Πριν από 4 χρόνια ήμουν η μόνη γυναίκα σχολιάστρια για το BBC σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Σκέφτομαι πόσο έχουμε προχωρήσει αυτά τα 4 χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι σε 4 χρόνια δεν θα χρειάζεται να κάνουμε ξανά αυτές τις συζητήσεις», πρόσθεσε.
"Δεν είσαι γκέι. Δεν θα καταλάβεις ποτέ το ταξίδι σε μια χώρα όπου φοβάσαι για τη ζωή σου, εξαιτίας αυτού που επιλέγεις να αγαπάς..."
Η Άλεξ Σκοτ μέσα από αυτής της κίνηση χωρίς λόγια έδωσε φωνή και... μιλιά σε κάθε άτομο που δεν μπορεί ή φοβάται να μιλήσει. Ένα άτομο που έχει περάσει τόσο δύσκολα, όπως η ίδια έχει εξομολογηθεί, στα παιδικά της χρόνια είναι κάτι σαν δεδομένο η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Προκάλεσε πολλές θετικές αντιδράσεις στα social media. Ένας θαυμαστής είπε: "Η Αγγλία μπορεί να μην φοράει το περιβραχιόνιο #OneLove, αλλά ο @AlexScott είναι αυτή τη στιγμή στο BBC. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από δικαιώματα LGBTQ+, αυτό είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", ενώ ένας άλλος έγραψε: "Εξαιρετικό από την Alex Scott". Ένας τρίτος σχολίασε: «Τι ηγέτης. Η Άλεξ Σκοτ είναι αληθινή. Θρύλος».
Η απόφασή της να καλύψει το Μουντιάλ 2022 δεν ήρθε ελαφρά τη καρδία καθώς συμμεριζόταν τις αντιδράσεις εκείνων που ήθελαν να μποϋκοτάρουν τη διοργάνωση λόγω των διακρίσεων που επικρατούν στο Κατάρ απέναντι στις γυναίκες και τη ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα.
Τα παιδικά χρόνια, ο βίαιος πατέρας και το skateboard
Η Άλεξ Σκοτ δεν είναι η πρώτη φορά που... μιλά. Γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1984 σε μία περιοχή του ανατολικού Λονδίνου από την Carol McKee που είχε καταγωγή από τη Βόρειο Ιρλανδία και τον πατέρα της, Tony, που είχε καταγωγή από την Τζαμάικα και τη Λιθουανία.
Σε όλη της τη ζωή το πρότυπό της ήταν μία άλλη γυναίκα, η μητέρα της. Η Carol McKee την μεγάλωσε μόνη της, αφού ο πατέρας της εγκατέλειψε την ίδια και τον αδερφό της, Ronnie σε πολύ μικρή ηλικία. «Το θυμάμαι πολύ καθαρά, ήμαστε όλοι μαζί στο μικρό διαμέρισμα που μας είχε παραχωρήσει ο δήμος. Ο μπαμπάς μου είπε ότι θα φύγει. Και μετά είπε «Και αφού φεύγω θα τα πάρω όλα μαζί μου». Και μας τα πήρε όλα: Την τηλεόραση το ραδιόφωνο, ό,τι είχαμε στο σπίτι μέχρι που δεν έμεινε τίποτα», είχε εξομολογηθεί στη «The Sun».
Ο πατέρας της, όπως αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία της ασκούσε βία στην ίδια, τον αδερφό της και την μητέρα της. Αποφάσισε να γράψει γι’ αυτό, όπως είπε σε συνέντευξή της για να «απελευθερωθεί η μαμά» της.
Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο How (Not) to be Strong αναφέρεται στο πώς η ίδια και ο αδερφός της γίνονταν μάρτυρες της βίας που εκείνος ασκούσε στη μητέρα τους. «Το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να μείνω εκεί και να προσευχηθώ η μαμά μου να είναι ζωντανή το πρωί», έλεγε.
Εξήγησε, παρά το ότι ένιωθε αγάπη για τον πατέρα της, ένιωθε «κλειδωμένη» στο σπίτι λόγω του «τοξικού περιβάλλοντος». Ανακαλώντας ένα πάρτι γενεθλίων κατά τη διάρκεια του οποίου είπε ότι όλοι διασκέδαζαν, η Άλεξ διαλύθηκε καθώς είπε ότι ο πατέρας της είχε γίνει βίαιος αργότερα το βράδυ.
Η Άλεξ Σκοτ έχει μοιραστεί μία ακόμα σκηνή... από τα παιδικά της χρόνια. Η μαμά της βρισκόταν στη μέση μιας συζήτησης όταν ο μπαμπάς της της ζήτησε να του πάρει ένα ποτό, είπε: «Η μαμά μου είπε «Όχι, παίρνεις τη λεμονάδα σου», αλλά μετά ήταν αυτός ο παγωμένος τόνος καθώς το επανέλαβε. «Αμέσως, ξέρω τι έρχεται. Μόλις φύγουν όλοι εκείνο το βράδυ, όλοι ξέρουμε τι θα συμβεί. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη νύχτα. Η μαμά μου προσπαθεί να επιβιώσει για τα παιδιά της. Είμαι σε ένα δωμάτιο και ακούω τα πάντα και ελπίζω να είναι ζωντανή».
«Έγραψα το βιβλίο γιατί ήθελα η μαμά μου να είναι απαλλαγμένη από αυτό τώρα. Θέλω η μαμά μου να νιώθει ότι έχει όλη της τη ζωή να ζήσει».
Τα απομνημονεύματά της περιγράφουν τις μάχες της με τον αλκοολισμό τα τελευταία χρόνια και επίσης πώς αντιμετώπιζε σκληρά τρολ στο διαδίκτυο. Αποκάλυψε ότι μόλις πρόσφατα έμαθε πώς να είναι ευάλωτη και ανοιχτή για το παρελθόν της.
Η Άλεξ σε νεαρή ηλικία αναγκάστηκε να πετάξει και το πολυτιμότερο αντικείμενό της, το αγαπημένο της κόκκινο μίνι skateboard. Σήμερα, στο σπίτι της στο βόρειο Λονδίνο, έχει ένα αντίγραφο του μικρού κόκκινου skateboard που της αγόρασε ένας πρώην σύντροφός της στον οποίο είχε πει την ιστορία. «Η σκέψη ήταν συγκινητική», λέει.
«Αλλά στην πραγματικότητα το skateboard μου θυμίζει απλώς την κακοποίηση του μπαμπά μου».
Το ποδόσφαιρο στη ζωή της
Στα 8 της χρόνια η Άρσεναλ εντόπισε την Άλεξ Σκοτ. Έπαιξε στην ομάδα του Λονδίνου, στην οποία ήταν και αρχηγός (2002-2004, 2005-2009 και 2012-2018), στη Birmingham City (2004-2005) και Boston Breakers (2009-2011). Σκόραρε στον τελικό του Champions League το 2007 που χάρισε στην Άρσεναλ την νίκη φθάνοντας στην αήττητη κατάκτηση του τροπαίου αλλά και του εγχώριου τρεμπλ, επίσης αήττητου. «Όλα όσα έπρεπε να θυσιάσει για να παίξω ποδόσφαιρο και να κυνηγήσω τα όνειρά μου δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Δεν νομίζω ότι έχει καταλάβει τον ρόλο που έπαιξε για να μπορέσω να βρεθώ εδώ που είμαι σήμερα», είχε πει σε συνέντευξή της.
Αγωνιζόταν ως δεξί μπακ. Στην καριέρα της κατέκτησε 7 Κύπελλα, 5 πρωταθλήματα, 3 League Cup, δύο Community Shield, δύο PL Cup, ένα UEFA Women’s Cup και την Super League. Αρχηγός υπήρξε και στην εθνική Αγγλίας, με την οποία κατέγραψε 140 συμμετοχές και σκοράροντας 12 γκολ! Δεν μιλούσε με τον πατέρας της όταν κατάφερνε όλα τα παραπάνω. Η ίδια έχει δηλώσει πως τον έχει συγχωρέσει για όλη την κακοποίηση που υπέστη και πλέον έχουν ελάχιστες επαφές. Είχε εκπροσωπήσει την Μεγάλη Βρετανία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
«Μου έδωσε μία κατεύθυνση. Αν δεν είχα το ποδόσφαιρο ποιος ξέρει που θα ήμουν σήμερα; Τι άνθρωπος θα ήμουν; Μου έδωσε αυτοπεποίθηση. Μου επέτρεψε να εκφραστώ σε ένα περιβάλλον όπου ένιωθα ασφαλής»
Το 2018 η Άλεξ έγινε η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε την κάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η πρώτη γυναίκα ειδήμονας του Μουντιάλ για το BBC. Σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε καταγγείλει σεξιστική επίθεση μέσω social media επειδή κατέχει ρόλο παρουσιάστριας στο ποδόσφαιρο. Είχε ξεκινήσει την καριέρα της στα media παράλληλα με τη ποδοσφαιρική της καριέρα αφού είχε εμφανιστεί σε προγράμματα όπως το Soccer Am της βρετανικής τηλεόρασης.
Πλέον είναι γνωστή ως παρουσιάστρια για το BBC και το BBC Sport. Επιπλέον έχει κάνει το πέρασμά της και από την reality τηλεόραση αφού αναδείχτηκε νικήτρια του show Mission Survive του Bear Grylls το 2016. Αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο το 2018.
Τέλος, η Άλεξ Σκοτ έχει ιδρύσει τη δική της ακαδημίας ποδοσφαίρου που βοηθάει κορίτσια από 16 έως 19 ετών να αναδείξουν το ταλέντο τους στο ποδόσφαιρο.