Από τον Ζιστ Φοντέν στον Κιλιάν Εμπαπέ: Οι ηγέτες της Γαλλίας στα Μουντιάλ
i

Κιλιάν Εμπαπέ/©Intime

Από τον Ζιστ Φοντέν στον Κιλιάν Εμπαπέ: Οι ηγέτες της Γαλλίας στα Μουντιάλ

Πηνελόπη Παπαδήμου 08:53 - 04.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:20 - 20.08.2024

Το sportal.gr παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές που ηγήθηκαν της Εθνικής Γαλλίας στις μεγάλες της πορείες στο Μουντιάλ.

Θεωρείται από τις παραδοσιακές δυνάμεις στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η Γαλλία ήταν από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν μέρος στο πρώτο Μουντιάλ του 1930 που διοργανώθηκε από την Ουρουγουάη.

Οι «μπλε» μετρούν 15 παρουσίες στη διοργάνωση και δύο κατακτήσεις. Στην πορεία της Γαλλίας υπήρξαν παίκτες που της έδωσαν το κάτι παραπάνω.

Ζιστ Φοντέν

Ο Γάλλος επιθετικός σημείωσε 13 γκολ στη διοργάνωση του Μουντιάλ 1958, στην πρώτη μεγάλη επιτυχία των «μπλε». Το ρεκόρ του παραμένει ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα. Τα τέσσερα γκολ τα σημείωσε στη νίκη 6-3 επί της Δυτικής Γερμανίας στον μικρό τελικό.

Επτά γκολ με το δεξί πόδι, πέντε με το αριστερό και ένα με κεφαλιά συνοψίζουν τα κατορθώματά του. Η επίδοσή του τον φέρνει μέσα στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων σκόρερ του Μουντιάλ, παρά το γεγονός ότι έλαβε μέρος σε μία, μόλις, διοργάνωση. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 28 ετών λόγω τραυματισμών.

Ρεϊμόν Κοπά

Ο Φοντέν είχε άξιο συμπαραστάτη τον Ρεϊμόν Κοπά. Ο Γάλλος επιθετικός μέσος ήταν από τους πρώτους σταρ της χώρας στο ποδόσφαιρο. Στη διοργάνωση του Μουντιάλ του 1958 σημείωσε τρία γκολ στην πορεία των «μπλε» μέχρι την τρίτη θέση.

Ο Κοπά έκανε σπουδαία καριέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1958, οι εμφανίσεις του στο Μουντιάλ σε συνδυασμό με την πορεία των «μερένχες» που κατέκτησε το κύπελλο Πρωταθλητριών, του έδωσαν τη χρυσή μπάλα. Το βραβείο τότε δινόταν στον κορυφαίο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή.

Αλέν Ζιρές

Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι η Γαλλία να κάνει ξανά μία αξιόλογη πορεία στο Μουντιάλ. Το 1982 οι «μπλε» εμφανίστηκαν στα γήπεδα της Ισπανίας με μία εξαιρετική ομάδα με μπόλικο ταλέντο.

Ο Αλέν Ζιρές ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν σε εκείνη την ομάδα μαζί με τον Τιγκανά και τον Πλατινί. Ο Ζιρές ήταν ένας «ντελικάτος» μέσος που σημείωσε τρία γκολ στην πορεία της Γαλλίας μέχρι την τέταρτη θέση στη διοργάνωση.

Μισέλ Πλατινί

Το 1984 οδήγησε τη Γαλλία στην πρώτη κατάκτηση Euro της ιστορίας της. Δύο χρόνια αργότερα, στα γήπεδα του Μεξικού δεν ήταν στην καλύτερη αγωνιστική του κατάσταση αλλά ήταν σημαντικός για την Εθνική ομάδα της χώρας του. 

Σημείωσε δύο γκολ και είχε μία ασίστ με τη Γαλλία να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Ήταν η τελευταία μεγάλη διοργάνωση στην οποία πήρε μέρος. 

Ζινεντίν Ζιντάν

Η Γαλλία έφτασε στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 1998. Ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν ο απόλυτος ηγέτης μίας χαρισματικής γενιάς ποδοσφαιριστών και οδήγησε τους Γάλλος στη «γη της Επαγγελίας». Σημείωσε δύο γκολ στον τελικό απέναντι στη Βραζιλία.

Ο «Ζιζού» πρωταγωνίστησε και στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006. Έχοντας αποφασίσει να ολοκληρώσει την καριέρα του μετά τη διοργάνωση οι συμπαίκτες του και ο ίδιος ήταν αποφασισμένοι για το τελευταίο «μεγάλο κόλπο». Πέτυχε το νικητήριο γκολ του ημιτελικού απέναντι στην Πορτογαλία και άνοιξε το σκορ στον τελικό απέναντι στην Ιταλία. Αποβλήθηκε στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του για την περιβόητη κουτουλιά στον Μάρκο Ματεράτσι, σε μία από τις στιγμές που σημάδεψαν τη διοργάνωση.

Κιλιάν Εμπαπέ

Κουβαλώντας στις πλάτες τη σύγκριση με τις ένδοξες μορφές του παρελθόντος, ο Κιλιάν Εμπαπέ δικαίωσε τις προσδοκίες στο Μουντιάλ του 2018. Στα γήπεδα της Ρωσίας ο Γάλλος επιθετικός πέτυχε τέσσερα γκολ και έδωσε μία ασίστ στην πορεία των «μπλε» μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Αναδείχτηκε κορυφαίος νέος παίκτης της διοργάνωσης.