Εθνική Γερμανίας: Ο πικρός αποκλεισμός και η επόμενη μέρα
i

Γερμανία/©Intime

Εθνική Γερμανίας: Ο πικρός αποκλεισμός και η επόμενη μέρα

Πηνελόπη Παπαδήμου 14:20 - 02.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:21 - 20.08.2024

Η Εθνική Γερμανίας αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση. Οι αριθμοί που δεν λένε πάντα την αλήθεια και η επόμενη μέρα της «νασιονάλμανσαφτ».

Πήγε στα γήπεδα του Κατάρ ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση Μουντιάλ. Η Γερμανία επιστρέφει στη βάση της με την απογοήτευση να κυριαρχεί. 

«Είναι μία απόλυτη καταστροφή» ομολόγησε ο Τόμας Μίλερ μετά το τέλος του αγώνα με την Κόστα Ρίκα. Η νικήτρια του Μουντιάλ του 2014 νίκησε με 4-2 αλλά η νίκη της Ιαπωνίας κόντρα στην Ισπανία δεν της επέτρεψε να συνεχίσει στη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης. Ήταν ένα dejavu για τη «νασιονάλμανσαφτ» που είχε υποστεί παρόμοιο αποκλεισμό το 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας. 

Τότε, η Γερμανία είχε ηττηθεί στην πρεμιέρα της με 1-0 από το Μεξικό, στη συνέχεια είχε νικήσει με 2-1 τη Σουηδία και χάσει με 2-0 από τη Νότιο Κορέα. Τότε υπερασπιζόταν τον τίτλο που είχε κατακτήσει με εμφατικό τρόπο στα γήπεδα της Βραζιλίας. Η Γερμανία ηττήθηκε με 2-1 από την Ιαπωνία στην πρεμιέρα της διοργάνωσης του Κατάρ. Η ισοπαλία (1-1) με την Ισπανία της έδωσε ελπίδες αλλά η ήττα της ομάδας του Λουίς Ενρίκε στο τελευταίο ματς των ομίλων ήταν καταδικαστική για τον Χάνσι Φλικ και τους παίκτες του. 

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Γερμανία ήταν από τις κορυφαίες ομάδες στη φάση των ομίλων. Η «νασιονάλμανσαφτ» έπρεπε να είχε σκοράρει 10 γκολ αφού τα xGoals ήταν στο 10. Έβαλε έξι, κάτι που σημαίνει ότι έχασε τέσσερα σίγουρα τέρματα. Μόνο που οι αριθμοί δεν παίζουν μπάλα. 

Η αντίδραση του γερμανικού τύπου

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η στάση του γερμανικού τύπου μετά τον αποκλεισμό της Γερμανίας από τη φάση των ομίλων του Μουντιάλ. Οι μεγάλες εφημερίδες της χώρας ασκούν δριμεία κριτική στον Χάνσι Φλικ και τους παίκτες του. 

«Ξανά εκτός κιόλας» είναι ο τίτλος της Zeit, με τρεις μόλις λέξεις. Για ντροπή έκανε λόγο η Bild. «Το τέλος ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού έθνους. Μετά το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία πιστεύαμε ότι δεν μπορεί να γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Από σήμερα ξέρουμε ότι μπορεί: Γίνεται και χειρότερο. Είναι ντροπή», ανέφερε στον πρωτοσέλιδο τίτλο της. 

«Λίγα χιλιοστά αλλά στην πραγματικότητα μίλα μακριά από το να είμαστε στους καλύτερους του κόσμου. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ήταν η τυχερή νίκη της Κόστα Ρίκα κόντρα στην Ιαπωνία που έδωσε το δικαίωμα στην Γερμανία να πιστεύει ότι μπορεί να περάσει στους 16 στην τελευταία αγωνιστική», σχολίασε το Spiegel. «Η επόμενη καταστροφή. Η Γερμανία πέφτει ξανά στην άβυσσο» είναι ο τίτλος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Η επόμενη μέρα

Ο πρόωρος αποκλεισμός της Γερμανίας δημιουργεί εξελίξεις στις τάξεις της Εθνικής ομάδας. Με το Euro να απέχει δύο χρόνια, η «νασιονάλμανσαφτ» θα ανανεωθεί προκειμένου να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα. Μην ξεχνάμε ότι θα είναι διοργανώτρια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. 

Το μέλλον του Χάνσι Φλικ στον πάγκο είναι αβέβαιο. Ο Γερμανός προπονητής έφερε σπουδαία αποτελέσματα στην Μπάγερν Μονάχο αλλά το «στραπάτσο» του Μουντιάλ του Κατάρ τον φέρνει στην πόρτα της εξόδου από την Εθνική ομάδα. 

«Θα το δούμε γρήγορα, είναι δύσκολο να αποφασίσω για το μέλλον μου αυτή τη στιγμή μετά από παιχνίδι στο οποίο αποκλειστήκαμε. Θα δούμε σύντομα αν θα παραιτηθώ», ανέφερε ο έμπειρος προπονητής μετά το τέλος του αγώνα με την Κόστα Ρίκα. Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η αποχώρηση του Χάνσι Φλικ από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. 

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται για την αντικατάστασή του είναι αυτό του Τόμας Τούχελ. Ο Γερμανός προπονητής αποχώρησε από την Τσέλσι και παραμένει χωρίς ομάδα.