Στα έξι τελευταία νοκ άουτ παιχνίδια της στα Μουντιάλ του 2018 και του 2022 η Κροατία μετράει 4 προκρίσεις στα πέναλτι, μία στην παράταση, χάνοντας μόνο στον τελικό του 2018 από τη Γαλλία.
Η συντριπτική πλειοψηφία όσων παρακολουθούν ποδόσφαιρο ανά την υφήλιο τρέφουν μεγάλο σεβασμό για όσα έχει καταφέρει στο κορυφαίο επίπεδο η Κροατία. Μια χώρα που έγινε ανεξάρτητη μόλις πριν από 24 χρόνια και έχει καταφέρει στις επτά συμμετοχές της σε Παγκόσμιο Κύπελλο τρεις φορές να φτάσει ως τα ημιτελικά. Μια χώρα που ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια και συνεπώς η «δεξαμενή» από την οποία μπορούν να αντληθούν ποδοσφαιριστές είναι μικρή.
09:35 - 11.12.2022
Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022
Γαλλία, Αργεντινή, Κροατία και Μαρόκο. Τέσσερις ομάδες οι οποίες θα δώσουν μάχη μέχρι τέλους και θα επιδιώξουν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για διαφορετικούς λόγους...
Σύμφωνα με όσα δείχνουν τα αποτελέσματά της στο Μουντιάλ που διανύουμε, όπως και σε εκείνο του 2018, έχει βρει πλέον και τη «συνταγή» για να παίρνει -συνήθως- το αποτέλεσμα που επιθυμεί στην νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης. Το εντυπωσιακό, βέβαια, είναι πως το κάνει σχεδόν πάντα στο όριο… Με αποτέλεσμα να έχει στα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα τέσσερις προκρίσεις στα πέναλτι, μια στην παράταση και η μόνη ήττα της να έρχεται στον τελικό του 2018, από τη Γαλλία.
Η προσπάθειά της στα γήπεδα της Ρωσίας, το 2018, ξεκίνησε με τρεις νίκες (απέναντι σε Νιγηρία, Αργεντινή και Ισλανδία) στον 4ο όμιλο και στους «16» αντάμωσε με τη Δανία. Πριν περάσουν 60 δευτερόλεπτα στο συγκεκριμένο ματς, το γκολ του Γιόργκενσεν έδωσε προβάδισμα στους Δανούς, όμως πολύ γρήγορα (4’) ο Μάριο Μάντζουκιτς, ο οποίος πια βρίσκεται στο τεχνικό τιμ της εθνικής Κροατίας, διαμόρφωσε το 1-1 που έμεινε ως το τέλος της παράτασης. Παρότι ο Μόντριτς έχασε πέναλτι λίγο πριν συμπληρωθούν τα 120 λεπτά, οι Κροάτες έμειναν δυνατοί, πατώντας γερά στα πόδια τους και με τον Σούμπασιτς να πραγματοποιεί τρεις αποκρούσεις επικράτησαν τελικά 3-2.
Επόμενο εμπόδιο στον δρόμο προς τον τελικό ήταν αυτό της διοργανώτριας Ρωσίας. Εγινε ένα πολύ «γεμάτο» παιχνίδι στο Σότσι. Οι «οικοδεσπότες» άνοιξαν το σκορ με ένα εξαιρετικό σουτ του Τσέρισεφ (31’), αλλά λίγο αργότερα ο Κράμαριτς (39’) έκανε το 1-1, που κράτησε ως το τέλος του 90λεπτου. Στην παράταση, ο νυν παίκτης της ΑΕΚ, Ντομαγκόι Βίντα έβαλε μπροστά στους Κροάτες (101’), αλλά στο 115’ η κεφαλιά του Μάριο Φερνάντες έστειλε τις δύο ομάδες στη διαδικασία των πέναλτι. Ούτε αυτή τη φορά έχασαν την ψυχραιμία τους οι Κροάτες και με «κέρβερο» Σούμπασιτς πήραν ξανά το «εισιτήριο» με 4-3.
Στον ημιτελικό η… πίεση των οπαδών τους έμεινε σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, μιας και η «μονομαχία» με την Αγγλία κράτησε ως το 120. Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά για την ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς, που βρέθηκε να «κυνηγάει» στο σκορ από το 5’, χάρη σε τέρμα του Τρίπιερ. Στο 68’ ο Πέρισιτς βρήκε το δρόμο για την ισοφάριση, με το 1-1 να μένει ως τη συμπλήρωση των 90 λεπτών. Τα πάντα κρίθηκαν στο 109’, όταν ο Μάντζουκιτς συνέλαβε κοιμώμενη την άμυνα της Αγγλίας, βγήκε στην πλάτη της και με το αριστερό νίκησε τον Πίκφορντ για το τελικό 2-1.
Στον τελικό, το στόρι ήταν διαφορετικό. Η κούραση είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της. Τα πόδια των Κροατών είχαν «βαρύνει». Και μολονότι στο 28’ ο Πέρισιτς είχε ισοφαρίσει το αυτογκόλ του Μάντζουκιτς (18’), οι ποδοσφαιριστές του Ντάλιτς δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό των Γάλλων, με αποτέλεσμα να μην αποφύγουν την ήττα (4-2) και να μείνουν απλά με το «παράσημο της συμμετοχής σε έναν τελικό.
Λίγο πιο… γερασμένη και σίγουρα με λιγότερη ποιότητα στην κορυφή της επίθεσης, η Κροατία κατάφερε στο Κατάρ να περάσει με μια νίκη και δυο ισοπαλίες, σε ένα όμιλο που είχε μαζί το εξαιρετικό Μαρόκο, το Βέλγιο και τον Καναδά. Στα νοκ άουτ, πρώτο «θύμα» της ήταν η Ιαπωνία. Το 1-1, που διαμορφώθηκε από τέρματα των Μαέντα (43’) και Πέρισιτς (55’), έστειλε τις δυο ομάδες στα πέναλτι. Εκεί, ο Λιβάκοβιτς πήρε λίγη από την… αύρα του Σούμπασιτς και με τρεις επεμβάσεις έδωσε στην ομάδα του την πρόκριση.
Τον πόνο του αποκλεισμού από την Κροατία δεν μπόρεσε να αποφύγει ούτε η Βραζιλία, με τις δύο ομάδες να κοντράρονται στους «8». Ξεκάθαρο φαβορί για την πρόκριση η «σελεσάο», ωστόσο η ανωτερότητά της δεν επιβεβαιώθηκε στο 90λεπτο (0-0). Χρειάστηκε ένας εξαιρετικός συνδυασμός και ένα τελείωμα κλάσης του Νέιμαρ για να προηγηθεί στην παράταση (105+1’), αλλά ο μέχρι το 117’ αρνητικός Πέτκοβιτς βρήκε τον τρόπο να διαμορφώσει το 1-1, για να κριθούν ξανά όλα στα πέναλτι. Ο Λούκασιτς ξεκίνησε αποκρούοντας το χτύπημα του Ροντρίγκο, η προσπάθεια του Μαρκίνιος σταμάτησε στο δοκάρι, οι Κροάτες έβαλαν και τα τέσσερα που χτύπησαν, επικράτησαν 4-2 και πλέον η «χρβάτσκα» ψάχνει για ακόμα μια υπέρβαση απέναντι στον Λιονέλ Μέσι και την παρέα του...