Κολό Μουάνι: Ο απίθανος ήρωας της Γαλλίας ζει το όνειρό του (vids)
i

Ο πανηγυρισμός του Ραντάλ Κολό Μουανί/©Photo by Lionel Hahn/Getty Images/Ideal Images

Κολό Μουάνι: Ο απίθανος ήρωας της Γαλλίας ζει το όνειρό του (vids)

Κώστας Τόπας 10:51 - 16.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:07 - 20.08.2024

Ο Ραντάλ Κολό Μουανί βρέθηκε από σπόντα στην αποστολή της εθνικής Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και σήμερα βρίσκεται ένα βήμα μακριά από το να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής.

Όταν πρόκειται για την πραγματοποίηση των παιδικών ονείρων, υπάρχει συχνά μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ της πραγματοποίησής τους και της πλήρους απώλειας.

Ο Ραντάλ Κολό Μουανί το γνωρίζει αυτό καλύτερα από όλους. Για αρχή, ο επιθετικός της Άιντραχτ Φρανκφούρτης εξασφάλισε τη θέση του στην ομάδα της Γαλλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, λόγω ρήξης συνδέσμου στο γόνατο που υπέστη ο Κρίστοφερ Νκουνκού στην τελευταία προπόνηση πριν από την αναχώρηση των «τρικολόρ» για το Κατάρ.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Κολό Μουανί βρέθηκε ξαφνικά στα γήπεδα του Κατάρ για να συμμετέχει από την αρχή μέχρι το τέλος στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Κόντρα στην Τυνησία, η Γαλλία είχε ήδη πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση κι έτσι ο Ντιντιέ Ντεσάν αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει στην αιχμή του δόρατος. Ο 24χρονος επιθετικός πραγματοποίησε μία ικανοποιητική εμφάνιση, χωρίς ωστόσο να βρίσκει δίχτυα.

Στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο νεαρός στράικερ της Άιντραχτ, επέστρεψε στο γήπεδο και με δικό του γκολ, η Γαλλία «σφράγισε» τη νίκη-πρόκριση επί του Μαρόκου (2-0).

Ο απίστευτος λόγος που Κονατέ και Κουντέ δεν μπόρεσαν να πανηγυρίσουν την πρόκριση (vid)
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

10:56 - 15.12.2022

Ο απίστευτος λόγος που Κονατέ και Κουντέ δεν μπόρεσαν να πανηγυρίσουν την πρόκριση (vid)

Οι Ζιλ Κουντέ και Ιμπραχίμα Κονατέ δεν μπόρεσαν να πανηγυρίσουν μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους την πρόκριση της Γαλλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς έμειναν πίσω για να κάνουν έλεγχο αντιντόπινγκ.

«Κανονικά ο Κίνγκσλεϊ Κομάν θα έμπαινε στο ματς, αλλά είχε πυρετό το απόγευμα», δήλωσε ο Ντεσάν στην συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι, εξηγώντας την χρησιμοποίηση το Κολό Μουανί. «Η ικανότητα του Κόλο και το σπριντ που διαθέτει είναι ακόμη πιο σημαντικά. Αυτό που έκανε ήταν ένα καλό παράδειγμα για όλους τους άλλους παίκτες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν. Ο πάγκος είναι σημαντικός. Τόσο καλό για τον Κόλο όσο και για ολόκληρη την ομάδα».

Πράγματι, ο αναπληρωματικός επιθετικός των Γάλλων δεν αρκέστηκε απλώς στο να βρεθεί στο γήπεδο με παίκτες όπως ο Μάρκους Τουράμ και ο συμπατριώτης του από το Μποντί, ο Κιλιάν Εμπαπέ (ο Κόλο Μουανί γεννήθηκε στο ίδιο παρισινό προάστιο στις 5 Δεκεμβρίου 1998, 15 ημέρες πριν από τον πρώτο σκόρερ της Γαλλίας στο Κατάρ). Αντ' αυτού, την ώρα που η Γαλλία ασφυκτιούσε από το πρέσινγκ του Μαρόκου, πέτυχε το γκολ που έδωσε στους «Les Bleus» τη νίκη και παράλληλα την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης. Και μάλιστα κατάφερε να σκοράρει με την πρώτη του επαφή στο ματς.

Ενα ακόμα απίστευτο στατιστικό είναι ότι ο Κόλο Μουανί σημείωσε το τρίτο πιο γρήγορο γκολ ως αλλαγή στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (44 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του), μόνο πίσω από τον Μοράλες το 2002 (16 δευτερόλεπτα) και τον Σαντ το 1998 (26 δευτερόλεπτα).

«Ονειρευόμουν να πετύχω αυτό το γκολ. Φυσικά. Ακόμα και πριν από δέκα χρόνια! Αυτό είναι ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα για εμένα», ήταν τα λόγια του μετά το τέλος της αναμέτρησης με το Μαρόκο.

Ένα παιδικό όνειρο, το οποίο θα μπορούσε τόσο εύκολα να μην είχε γίνει πραγματικότητα. Και ποιος ξέρει; Ίσως σε μόλις δύο ημέρες να καταφέρει να πραγματοποιήσει μια άλλη μακρόχρονη φιλοδοξία του, σηκώνοντας στον αέρα το πιο σημαντικό τρόπαιο στην ιστορία του ποδοσφαίρου...