Ο Μπριλ Εμπολό σκόραρε, δεν πανηγύρισε και στο τέλος νίκησε το άλλο του μισό
i

Εμπολό/ⒸIntime

Ο Μπριλ Εμπολό σκόραρε, δεν πανηγύρισε και στο τέλος νίκησε το άλλο του μισό

Κώστας Τόπας 09:39 - 26.11.2022 / Ανανεώθηκε: 11:26 - 20.08.2024

Η ζωή του πέρασε από 40 κύματα για να φτάσει τελικά να αγωνίζεται με τα χρώματα της εθνικής Ελβετίας και στο τέλος να πανηγυρίζει γκολ ενάντια στην πατρίδα του, φορώντας φανέλα με άλλο εθνόσημο στο στήθος. Η ιδιαίτερη ιστορία του Μπριλ Εμπολό...

Η Ελβετία επικράτησε του Καμερούν με 1-0 στην πρεμιέρα των δύο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Τα βλέμματα όλων συγκέντρωσε ο Μπριλ Εμπολό, ο οποίος κατάφερε να βρει δίχτυα και να χαρίσει στους Ελβετούς το πολυπόθητο τρίποντο. Ο επιθετικός της Μονακό με ένα πλασέ μέσα από την περιοχή έδωσε το προβάδισμα στην Ελβετία, αλλά δεν πανηγύρισε το γκολ καθώς έχει γεννηθεί στο Καμερούν. Ετσι για πρώτη φορά σκόραρε κάποιος κόντρα στην πατρίδα του φορώντας φανέλα με άλλο εθνόσημο στο στήθος.

Ο ίδιος πάντως δεν πανηγύρισε. Παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν το πρώτο του τέρμα σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μιας και στο τουρνουά της Ρωσίας είχε μείνει άσφαιρος σε 134 λεπτά. Ήταν το συνολικά δωδέκατο δικό του με τα εθνικά χρώματα της Ελβετίας.

Σήκωσε τα χέρια, στάθηκε αμήχανα και με τον μορφασμό του ήταν σαν να ζητά συγγνώμη από τους συμπατριώτες του. Αλλωστε το είχε πει πριν την αναμέτρηση με το Καμερούν. «Εάν σκοράρω, θα προσπαθήσω να μην πανηγυρίσω. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα συναισθημάτων. Εάν πανηγυρίσω, δεν θα είναι εναντίον της πατρίδας μου. Αλλά επειδή θέλω να νικήσω», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Η καρδιά του χωρισμένη στα δύο

Ο Εμπολό έφυγε από την πατρίδα του στα πέντε του και εδώ και οκτώ χρόνια έχει ελβετικό διαβατήριο και το δικαίωμα να αγωνίζεται για την εθνική ομάδα της χώρας που τον φιλοξένησε από τα μικράτα του. Γεννήθηκε στη Γιαουντέ το 1997 ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων (14/02). Οι γονείς του είχαν δώσει όρκους κοινής πορείας μερικά χρόνια νωρίτερα, αλλά στην πορεία το γυαλί ράγισε και αποφάσισαν να χαράξουν δρόμους χωριστούς. Συγκεκριμένα, ο μπαμπάς Μόις Κένι έμεινε στο Καμερούν και η μητέρα του, Ζερμέν πίστεψε ότι στο εξωτερικό τα παιδιά της, ο Μπριλ και ο αδερφός του, θα μεγαλώσουν σε ιδανικότερες συνθήκες απ' αυτές στη μεγαλούπολη του Καμερούν.

Ετσι μετακόμισαν στη Γαλλία κι έπειτα στην Ελβετία. Ο Εμπολό ήταν ακόμα σε μικρή ηλικία και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον βοήθησαν να εγκλιματιστεί και να έρθει πιο κοντά με τα υπόλοιπα παιδιά σε μία ξένη χώρα. Εκεί άλλωστε ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και για τον λόγο αυτόν επέλεξε να γίνει διεθνής με την Ελβετία, κάνοντας το ντεμπούτο του με την Ανδρών σε ένα φιλικό με τις ΗΠΑ το 2015. Νωρίτερα είχε περάσει από όλα τα ηλικιακά κλιμάκια της χώρας, ενώ ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες της Βασιλείας που εντόπισε από νωρίς το ταλέντο και τις δυνατότητές του.

Ακολούθησαν οι Σάλκε και Γκλάντμπαχ για να έρθει το καλοκαίρι του 2021 η Μονακό και να τον κάνει δικό της για 12 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη πάντως έχει αρχίσει να γίνεται η απαιτούμενη απόσβεση (8 γκολ σε 23 συμμετοχές).

Στα 18 του ίδρυσε ίδρυμα προς ενίσχυση των παιδιών των μεταναστών

Την πατρίδα του ωστόσο δεν την έχει ξεχάσει. Οποτε μπορεί, ο Εμπολό πετάει στο Καμερούν για να επισκεφτεί το άλλο μισό της οικογένειάς του. «Εκεί μπορώ να αποσυνδεθώ, αλλά και να περάσω καλά. Επιπλέον, είναι σημαντικό για μένα να μην ξεχάσω τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο μέρη». Στην καρδιά του έχει χώρο και για τις δύο πατρίδες, γι’ αυτό και έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελβετία. Είναι μάλιστα ο μοναδικός ποδοσφαιριστής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για τον οποίο οι ελβετοί φίλαθλοι έχουν βγάλει τραγούδι. «Oh Embolo, Oh Embolo».

Ο Εμπολό δεν πρόκειται να ξεχάσεις ρίζες του. Ισα ίσα, τις αποδέχεται και τις τιμά με κάθε τρόπο. Μεγάλωνε με ποδοσφαιρικό πρότυπο τον θρύλο του ποδοσφαίρου Σαμουέλ Ετό, ενώ στα 18 του ίδρυσε οργανισμό για την προστασία ανήλικων παιδιών - μεταναστών από το Καμερούν.

Η «ασπίδα» της μητέρας του μετά το γκολ κόντρα στο Καμερούν

Βέβαια, σε όλες αυτές τις ιστορίες υπάρχουν κι άσχημες πλευρές. Μετά την αναμέτρηση με το Καμερούν τα αρνητικά σχόλια ήταν αρκετά, με την μητέρα του Εμπολό, να υψώνει ασπίδα για τον γιο της. «Αφήστε το παιδί μου ήσυχο» είπε σε αυστηρό ύφος η κυρία Ζερμέν, που αναρωτήθηκε στη συνέχεια. «Οταν η Ελβετία τον πήρε και του πρόσφερε εκπαίδευση, το Καμερούν πού ήταν;». Εκφράζοντας κι ένα παράπονο για την αντιμετώπισή τους από την πατρίδα. Μάλιστα, μετά το γκολ που πέτυχε, οπαδοί του Καμερούν επισκέφθηκαν το σπίτι του προκειμένου να το βανδαλίσουν, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την δυσαρέσκειά τους για την επιλογή του Εμπολό να αγωνίζεται με το εθνόσημο της Ελβετίας.

Για την ιστορία πάντως, ο επιθετικός της Μονακό έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πετυχαίνοντας κάτι που δεν είναι απίθανο να μην συμβεί ξανά.