Μουντιάλ: Τι είναι η «γρίπη της καμήλας» που τρομάζει την Ευρώπη;
i

Καμήλες / © PrntScrn

Μουντιάλ: Τι είναι η «γρίπη της καμήλας» που τρομάζει την Ευρώπη;

Sportal newsroom 23:00 - 16.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:06 - 20.08.2024

Τις τελευταίες μέρες έχει έρθει στην επιφάνεια η «γρίπη της καμήλας», με αφορμή το Μουντιάλ του Κατάρ. Ποιο είναι όμως το «ποιόν» της συγκεκριμένης ασθένειας που τρομάζει την εθνική Γαλλίας;

Πρώτα ήταν η γρίπη των χοίρων, μετά ήρθε ο SARS, ακολούθησε ο κορονοϊός και τώρα τη σκυτάλη παίρνει η «Γρίπη της Καμήλας». Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μία έντονη ανησυχία στην Ευρώπη, όσον αφορά την ασθένεια που προέρχεται από την αραβική χώρα.

Λίγο η μαζική έλευση των απανταχού φιλάθλων, λίγο τα ελλιπή μέτρα προστασίας και λίγο η ύπαρξη της εν λόγω ίωσης, δεν άργησαν να φέρουν τον φόβο σε όσους... έμειναν πίσω. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού οι φημολογία πως εκείνοι που θα επιστρέψουν από το Κατάρ θα μεταφέρουν τον ιό μοιάζει να μην ευσταθεί.

Μάλιστα οι ίδιες φοβίες υπάρχουν και στις τάξεις τις Εθνικής Γαλλίας, με τους Αντριέν Ραμπιό, Νταγιό Ουπαμεκανό και  Κίνγκσλεϊ Κομάν να παρουσιάζουν συμπτώματα ίωσης. Εντούτοις, αυτό που ανησυχεί τους ιθύνοντες είναι μήπως οι ποδοσφαιριστές έχουν προσβληθεί από τον εν λόγω ιο.

Τι είναι ωστόσο η «γρίπη της καμήλας» που έχει σπείρει τον πανικό; 

Πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS). Η «γρίπη της καμήλας» φέρεται να είναι πιο θανατηφόρα από την Covid-19, με πάνω από το ένα τρίτο των πασχόντων της να πεθαίνουν. Οι ασθενείς μπορεί να μολυνθούν μετά από στενή επαφή με καμήλες ή με την κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από το συγκεκριμένο ζώο

Τα συμπτώματα της ασθένειας κυμαίνονται από ασυμπτωματικά ή ήπια αναπνευστικά συμπτώματα έως σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο και θάνατο. Τα πιο κλασσικά συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια.