Η ιστορία του Γιουσούφ Φοφανά είναι από εκείνες που θυμίζουν παραμύθι. Η φτώχεια, το ποδόσφαιρο, η καταξίωση και ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου που είναι μπροστά του
Ο γεννηθείς το 1999 στο Παρίσι με καταγωγή από το Μάλι της Αφρικής είναι ένα από τα πρόσωπα των «τρικολόρ» σε αυτή τη διοργάνωση. Έχει παίξει σε 5 από τα 6 παιχνίδια έως τώρα, ξεκινώντας ως βασικός σε δύο εξ' αυτών, απέναντι στην Τυνησία, και στον ημιτελικό κόντρα στο Μαρόκο.
Στον ημιτελικό δε έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι, αποδεικνύοντας πως η επιλογή του στην τελική αποστολή της Γαλλίας σε αυτό το μουντιάλ μόνο τυχαία δεν ήταν. Τουναντίον, με το ντεμπούτο του να γίνεται μόλις τον Σεπτέμβριο του 2022 στην ανδρική ομάδα των «πετεινών» και αφού νωρίτερα είχε γράψει συμμετοχές στις μικρότερες ηλικιακά εθνικές, η εξέλιξή του θα λέγαμε πως είναι εντυπωσιακή.
12:21 - 16.12.2022
Οταν οι Γάλλοι μελετούσαν τον Ρονάλντο για να τον σταματήσουν: «Είτε πάει δεξιά είτε αριστερά απλά δεν βλέπεις την μπάλα» (vids)
Πριν από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 στο Σταντ ντε Φρανς. οι Γάλλοι προσπαθούσαν να βρουν κάθε πιθανό τρόπο ώστε ο καλύτερος παίκτης της Βραζιλίας, ο Ρονάλντο, να μην καταστρέψει τα όνειρα τους για την κατάκτηση του τροπαίου.
Περισσότερο εντυπωσιακό είναι αν δει κανείς τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του άσσου της Μονακό, όσο ακόμη ήταν στην αφάνεια. Οι γονείς με καταγωγή από το Μάλι, άνθρωποι φτωχοί. Παίζοντας ακόμη σε ερασιτεχνικό επίπεδο, συγκεκριμένα στη La jeanne d' Arc de Drancy, πιό σύντομα Ντρανσί, μία ομάδα των προαστίων του Παρισιού, εργαζόταν σε διάφορες πρόχειρες δουλειές για να βοηθά οικονομικά την οικογένειά του.
Μια από αυτές ήταν-προς τιμήν του-να παραδίδει φαγητό με το μηχανάκι του. «Ήταν τότε ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος να βγάλω χρήματα, παράλληλα με τον στόχο που είχα, να εκπληρώσω τα όνειρά μου. Είχα αμφιβολίες, εννοείται, για το αν τελικά θα πετύχαινα». Η Στρασμπούρ ήταν εκείνη της οποίας τράβηξε την προσοχή και αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία σε επαγγελματικό επίπεδο το 2017-2018.
Εκεί δεν άργησε να ξεδιπλώσει τις αρετές του, μπαίνοντας στο στόχαστρο πολλών ομάδων της Ligue 1. Η Μονακό έμελλε τελικά να γίνει εκείνη η οποία θα διέθετε 15 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της το 2020. Μια κίνηση η οποία ως τώρα τη δικαιώνει απόλυτα, με την αξία του μετά και το τρέχον Παγκόσμιο Κύπελλο να έχει ήδη εκτοξευθεί.
Το μόνο που μένει προς το παρόν τουλάχιστον να δούμε, είναι αν η Γαλλία θα καταφέρει να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο και αν ο Φοφανά θα μπορέσει να τη βοηθήσει προς την επίτευξη αυτού του στόχου στον μεγάλο τελικό της Κυριακής (18/12).