Φαν Χάαλ: Φεύγει αήττητος και με ψηλά το κεφάλι
i

Φαν Χάαλ / © Photo by Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images/Ideal images

Φαν Χάαλ: Φεύγει αήττητος και με ψηλά το κεφάλι

Γιάννης Καραγιάννης • 11:25 - 10.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:14 - 20.08.2024

Για 20 ματς κράτησε η τρίτη θητεία του Λουΐς Φαν Χάαλ στον πάγκο της Ολλανδίας, όμως ο κύκλος κλείνει με τον πικρό αποκλεισμό στα πέναλτι, από την Αργεντινή.

«Πρώτα απ’ όλα, δεν θα συνεχίσω. Το έκανα μόνο γι’ αυτό το μικρό διάστημα. Αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι στο τρίτο πέρασμά μου από τον πάγκο της εθνικής». Κάπως έτσι ξεκίνησε ο Λουΐς Φαν Χάαλ τις δηλώσεις του μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας από την Αργεντινή. Στα 71 του, κι έχοντας προσφέρει τόσα πολλά στο ποδόσφαιρο της χώρας του, ανέφερε πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σταματήσει γενικά την προπονητική.

Το «αντίο» του δεν ήταν ακριβώς όπως το φανταζόταν. Αλλωστε, πίστευε πως αυτό το γκρουπ παικτών που είχε στη διάθεσή του ήταν ικανό να στείλει τους «οράνιε» για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην κορυφή του κόσμου και όχι να σταματήσει στους «8». Και μ’ αυτήν την πεποίθηση είχε φροντίσει να «μπολιάσει» και τους παίκτες του. «Αφήστε τα αυτά και ετοιμαστείτε να γίνεται παγκόσμιοι πρωταθλητές» τους έλεγε όταν εκείνοι έμαθαν πως δίνει μάχη με μια επιθετική μορφή καρκίνου και του έστελναν μηνύματα συμπαράστασης.

Η αλήθεια είναι, πως υπό τις οδηγίες του η Ολλανδία έφτασε χθες βράδυ πολύ κοντά σε μια ιστορική ανατροπή. «Χαμένη» για μεγάλο διάστημα της αναμέτρησης με την Αργεντινή βρέθηκε δίκαια 2-0 πίσω στο σκορ, όμως η κίνηση του Φαν Χάαλ να περάσει στον αγωνιστικό χώρο τον Βέχορστ απέδωσε καρπούς. Ο 30χρονος φορ βρήκε δίχτυα σε δυο περιπτώσεις και στο 90+11’, κάνοντας το 2-2, έστειλε τον αγώνα στην παράταση και εν συνεχεία στα πέναλτι.

Εκει τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα σχεδιάζεις. Οση προετοιμασία κι αν έχεις κάνει, όση μελέτη κι αν έχεις ρίξει, δεν μπορείς, εν τέλει, να προβλέψεις πως θα αντιδράσουν συγκεκριμένοι παίκτες υπό συνθήκες ασφυκτικής ψυχολογικής πίεσης. H αστοχία των Φαν Ντάικ και Μπεργκχάους στο πρώτο και δεύτερο πέναλτι, αντίστοιχα, αποδείχθηκε καθοριστική και έστειλε τους Ολλανδούς να πακετάρουν βαλίτσες.

Ο Φαν Χάαλ αναγκάστηκε να αποχαιρετήσει το Μουντιάλ, αήττητος, όπως ανέφερε. Εν μέρει, έχει το δίκιο του, μιας και σε ροή αγώνα οι «οράνιε» δεν ηττήθηκαν από κανέναν στο Κατάρ. Η Ολλανδία ξεκίνησε στον όμιλο με το 2-0 επί της Σενεγάλης, ακολούθησε το 1-1 με το Εκουαδόρ και έκλεισε την προσπάθειά της στο γκρουπ με την επικράτηση απέναντι στο Κατάρ (2-0). Εν συνεχεία, στους «16», δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα απέναντι στις ΗΠΑ (3-1), αλλά χθες ο Μέσι και ο Εμιλιάνο Μαρτίνες (που έπιασε δυο πέναλτι) είχαν διαφορετική άποψη για το ποιος θα προχωρήσει στα ημιτελικά.

Συνολικά, ο Λουΐς Φαν Χάαλ ολοκλήρωσε το τρίτο -πιθανότατα και τελευταίο- πέρασμά του από την εθνική της πατρίδας του έχοντας καθίσει για 20 αναμετρήσεις στον πάγκο. Χωρίς να υποστεί ούτε μια ήττα σε κανονική ροή αγώνα. Πέτυχε 14 νίκες, ενώ τα υπόλοιπα έξι παιχνίδια (βγάζοντας από την εξίσωση τη διαδικασία των πέναλτι) ολοκληρώθηκαν δίχως νικητή. Στο διάστημα αυτό, οι «οράνιε» σκόραρα 51 φορές και δέχθηκαν μόλις 17 γκολ.

Πάλι Αργεντινή, ξανά Μέσι!

Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ολλανδία αποχαιρετά τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου αήττητ. Το αυτό συνέβη και το 2014, όταν τερμάτισε τρίτη στα γήπεδα της Βραζιλίας. 

Τότε, στην πρεμιέρα της στον όμιλο ήταν εκθαμβωτική στο 5-1 επί της Ισπανίας και προκρίθηκε στη νοκ άουτ φάση πραγματοποιώντας ακόμα δυο νίκες (Αυστραλία 3-2, Χιλή, 2-0). Στους «16» υπέταξε το Μεξικό (2-1), ενώ χρειάστηκε να φτάσει στα πέναλτι για να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κόστα Ρίκα και να βρεθεί στα ημιτελικά. 

Εκεί, ήταν ξανά ο Μέσι και η παρέα του που έβαλαν στοπ στις προσδοκίες του Φαν Χάαλ και των ποδοσφαιριστών του. Όπως τώρα, και τότε στα πέναλτι (4-3), με την κανονική διάρκεια και την παράταση να ολοκληρώνονται δίχως να σημειωθεί γκολ. Οι «οράνιε» έκλεισαν την προσπάθειά τους στη Βραζιλία κερδίζοντας 3-0 στον αγώνα για την τρίτη θέση τη διοργανώτρια.