Ιαπωνία: Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη…
i

Σαν νίκη στον... τελικό πανηγύρισαν οι Ιάπωνες το 2-1 επί της Ισπανίας/©Intime

Ιαπωνία: Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη…

Sportal newsroom 11:58 - 03.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:21 - 20.08.2024

Οι ομοιότητες στις νίκες που σημείωσε η ομάδα του Χατζίμε Μοριγιάσου κόντρα σε Γερμανία και Ισπανία και το μομέντουμ ενόψει του νοκ άουτ αγώνα με την Κροατία.

Πριν τη σέντρα στο Κατάρ η Ιαπωνία δεν είχε κερδίσει ποτέ κάτοχο Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πλέον, έχει πάρει δύο τέτοια σκαλπ, έχοντας «καθαρίσει» μέσα σε λίγες ημέρες Γερμανία και Ισπανία. Καταφέρνοντας, ταυτόχρονα, να πάρει την πρωτιά σε έναν όμιλο με τέτοιου είδους ποδοσφαιρικούς κολοσσούς.

Η αρχή έγινε με το 2-1 επί τη Γερμανίας. Με ανατροπή, παρακαλώ. Αλλά, τότε, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έμοιαζε από αυτά τα.. τυχαία σοκ που συμβαίνουν κατά καιρούς και μας κάνουν να λέμε ότι «γι’ αυτό το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ».

Το έκανε ξανά, λίγες ημέρες μετά, κερδίζοντας μια ομάδα καλύτερη από τη Γερμανία, την Ισπανία, που επίσης κόντεψε να την πετάξει εκτός συνέχειας. Και είναι πολλές οι ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο ήρθαν αυτές οι δύο νίκες που μάλλον θα πρέπει να αποκλείσουμε το σενάριο του τυχαίου.

Σε αμφότερες τα περιπτώσεις οι «σαμουράι» βρέθηκα να χάνουν 1-0. Και στις δύο περιπτώσεις ο Χατζίμε Μοριγιάσου «αναγκάστηκε» να κάνει αλλαγές από το ημίχρονο. Και στις δύο περιπτώσεις οι ποδοσφαιριστές που έριξε στη «μάχη» ήταν ο Ρίτσου Ντοάν και Καόρου Μιτόμα, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στο να διαφοροποιηθεί η εικόνα της ομάδας. Και στις δύο περιπτώσεις, η Ιαπωνία βρήκε ισορροπία, ένταση και ταχύτητα που ξάφνιασε τους πολυδιαφημισμένους αντιπάλους της, φτάνοντας στις δύο σπουδαιότερες νίκες της ιστορίας της.

Το εντυπωσιακό στο παιχνίδι με την Ισπανία δεν ήταν αυτή καθ’ αυτή η νίκη που πήραν οι παίκτες του Μοριγιάσου. Τέτοιου είδους εκπλήξεις έχουμε συναντήσει στο παρελθόν. Εδώ, το θέμα ήταν ότι το να πάρει μια τέτοια τροπή η αναμέτρηση έμοιαζε τελείως απροσδόκητο, ως το ημίχρονο. Αφενός γιατί η Ισπανία ξεκίνησε με γρήγορο γκολ, είχε τον απόλυτο έλεγχο και ποσοστά κατοχής μπάλας στα επίπεδα του 80%

Οι παίκτες του Ενρίκε πιάστηκαν εντελώς στον ύπνο μετά την ανάπαυλα. Δεν είχαν φανταστεί τι τους περίμενε. Ο Ντοάν, σκόρερ του νικητήριου τέρματος απέναντι στη Γερμανία, έκανε το 1-1 τρία λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους. Η άλλη αλλαγή του Μοριγιάσου, ο Μιτόμα, ήταν αυτός που κυνήγησε μέχρι τέλους την περίφημε φάση που όλοι νόμιζαν ότι ο διαιτητής θα δείξει άουτ (αλλά… μίλησε το VAR) και γύρισε την μπάλα για να σημειώσει το 2-1 ο Τανάκα. (51’).

Κι αν οι Γερμανοί δεν είχαν αρκετό χρόνο για να αντιδράσουν, καθώς η ανατροπή από τους Ιάπωνες σημειώθηκε στο 83’, οι Ισπανοί είχαν άπειρο χρόνο. Λογικά, για τους Ιάπωνες αφυπνίστηκαν μνήμες από τη φάση των «16» στο Μουντιάλ του 2018. Τότε που οι «καμικάζι» είχαν βρεθεί να κερδίζουν 2-0 το Βέλγιο με 20 λεπτά να απομένουν για το τελευταίο σφύριγμα και τελικά ηττήθηκαν 3-2. Τώρα το σενάριο ήταν διαφορετικό. Μπορεί η Ιαπωνία να ολοκλήρωσε το ματς με το μικρότερο ποσοστό κατοχής που έχει καταγραφεί σε αναμέτρηση για το Μουντιάλ (17,7%), όμως δεν επέτρεψε στους Ισπανούς να κάνουν πολλά πράγματα αν και είχαν για τόση ώρα την μπάλα στα πόδια τους. Ως το φινάλε, οι παίκτες του Λουΐς Ενρίκε έκαναν μόλις δυο πραγματικές ευκαιρίες, αλλά ο Γκόντα έβαλε στοπ στις απόπειρες του Ασένσιο και του Ολμο.

Η όλη εμφάνιση των Ιαπώνων απέναντι στη «ρόχα» ήταν ένα κράμα οργανωμένου, έξυπνου και δυναμικού ποδόσφαιρου αντεπιθέσεων, με τους παίκτες να γνωρίζουν πότε ακριβώς πρέπει να αμυνθούν, πότε να επιτεθούν και πότε να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά που φαίνεται να έχει αυτή η ομάδα από προηγούμενες εκδόσεις της είναι στο κομμάτι της πίστης. Σε επίπεδο ρόστερ, μερικά χρόνια πίσω, τα πράγματα ίσως και να ήταν καλύτερα. Υπήρχαν παίκτες-σημεία αναφοράς. Αστέρες όπως ο Χόντα ή ο Νακαμούρα.

Όμως, τούτοι εδώ οι παίκτες που έχει στα χέρια του ο Μοριγιάσου μάχονται, πραγματικά, σαν μια συμπαγής μονάδα και δείχνουν να έχουν άγνοια κινδύνου. Αντί για φόβο έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον και στο πλάνο που εκπονεί ο προπονητής. Δεν υπάρχει πλέον σύνδρομο κατωτερότητας.

Στο να διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση έχει παίξει σπουδαίο ρόλο ότι η ομάδα είναι πολύ περισσότερο… εξευρωπαϊσμένη απ’ ότι στο παρελθόν. Από τους 26 ποδοσφαιριστές της αποστολής οι 19 εξ αυτών αγωνίζονται σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οκτώ εκ των οποίων έχουν ως βάση τη Γερμανία. Οπότε, πλέον, δεν… σκιάζονται απέναντι σε ποδοσφαιριστές που αντιμετωπίζουν κάθε Σαββατοκύριακο. Και αν υπάρχει κάτι βέβαιο για τον προσεχή αγώνα της φάσης των «16» απέναντι στην Κροατία (τη Δευτέρα) είναι ότι ανεξάρτητα με την τελική έκβαση της αναμέτρησης οι Ιάπωνες θα έχουν κοιτάξει τους αντιπάλους τους στα μάτια και θα έχουν αφήσει κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους στον αγωνιστικό χώρο.