Η μέρα του τελικού έφτασε και το SPORTAL παρουσιάζει όλα όσα έχουν συμβεί στις 12 προηγούμενες αναμετρήσεις μεταξύ Γαλλίας και Αργεντινής.
Η μέρα που θα παρακολουθήσουμε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα σε Γαλλία και Αργεντινή έφτασε. Το πρώτο Μουντιάλ που διεξάγεται Νοέμβριο - Δεκέμβριο, το πρώτο επίσης σε χώρα του Αραβικού κόσμου, αφήνοντας σίγουρα μια γλυκόπικρη γεύση. Όσο για το ζευγάρι του τελικού, αυτό σαφώς δείχνει να μας αποζημιώνει.
Ευρώπη εναντίον λατινικής Αμερικής, όπως ακριβώς αρέσει σε πολύ κόσμο. Διαφορετικές σχολές, διαφορετικοί κόσμοι και κουλτούρες που δύσκολα βρίσκουν σημεία τομής. Αυτή παράλληλα, θα είναι η 13η φορά που θα συναντηθούν οι δύο αντίπαλοι. Πάμε να δούμε μαζί τις προηγούμενες 12.
1. 1930 «Το σφύριξε στο '84»
Το μουντιάλ της Ουρουγουάης ήταν το πρώτο στα χρονικά και αποτέλεσε το σκηνικό της πρώτης αναμέτρησης ανάμεσα στους δύο. Ένα κλειστό παιχνίδι που κρίθηκε στο γκολ του Λουίς Φελίπε Μόντι στο 81ο λεπτό για λογαριασμό της Αργεντινής, με αυτό που έμεινε στην ιστορία να είναι περισσότερο ο ρέφερι της αναμέτρησης. Πολύ απλά γιατί ο Βραζιλιάνος Τζιλμπέρτο Ρέγκο αποφάσισε να σφυρίξει τη λήξη καπου στο 84ο λεπτό. Οι ομάδες έφυγαν για τα αποδυτήρια όπου μετά από σύντομες διαβουλεύσεις τελικά επέστρεψαν για τα τελευταία λεπτά, τα οποία δεν άλλαξαν τελικά κάτι.
08:06 - 16.12.2022
Παγκόσμιο... κραχ με τη φανέλα του Μέσι έπαθε η Adidas
Η φανέλα του Λιονέλ Μέσι με τα χρώματα της εθνικής Αργεντινή δεν… υπάρχει πουθενά!
2. 1965- Κατακλυσμός στο Παρίσι
35 ολόκληρα χρόνια έκαναν να συναντηθούν ξανά από εκείνο το 1-0 του Μοντεβιδέο οι 2 ομάδες. Φιλικό στο Παρίσι, οι Αργεντινοί έχουν σε λίγες μέρες ματς απέναντι στη Βραζιλία, βάλτε και το γεγονός πως είχαν ανοίξει οι ουρανοί στη γαλλική πρωτεύουσα, «σβηστό» 0-0 και πάμε για το επόμενο.
3 και 4: 1971 - Δύο φιλικά στο «tour de Argentina»
Δύο φιλικές αναμετρήσεις σε διάστημα πέντε ημερών μεταξύ των δύο αντιπάλων δεν μπορεί εκ προοιμίου να έχουν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό να «δώσουν». Στο πρώτο χρονικά εκ των δύο, στο γήπεδο της Μπόκα, οι Γάλλοι επικράτησαν με 3-4, με δύο γκολ να σημειώνονται στο τελευταίο λεπτό και, αν κάτι κρατάμε, είναι πως ανάμεσα στους σκόρερ βρίσκουμε τον Ζαν Τζορκαέφ, ναι, τον πατέρα του Γιούρι Τζορκαέφ, μετέπειτα πρωταθλητή κόσμου με τους μπλε το 1998. Το δεύτερο ματς στη Μαρ ντε Πλάτα αναβλήθηκε αρχικά για ένα 24ωρο λόγω ισχυρής νεροποντής, για να διεξαχθεί την επομένη τελειώνοντας με 2-0 υπέρ της «μπιανκοσελέστε».
5. 1972- Το «μικρό μουντιάλ» της Βραζιλίας
Για τους εορτασμούς από τα 150 χρόνια της ανεξαρτησίας της, η Βραζιλία αποφασίζει να διοργανώσει ένα τουρνουά το οποίο θύμισε μια μικρογραφία παγκοσμίου κυπέλλου. Αργεντινή, Τσεχοσλοβακία, Πορτογαλία, Σκωτία, Γαλλία, μερικοί από τους συμμετέχοντες. Η Βραζιλία κέρδισε το τουρνουά όντας σχεδόν ανίκητη εκείνα τα χρόνια, ενώ Γαλλία και Αργεντινή αναμετρήθηκαν με αποτέλεσμα ένα στείρο 0-0.
6. 1974 Ο Κέμπες στο Παρίσι
Λίγες μέρες πριν το μουντιάλ της Γερμανίας, η ομοσπονδία της Αργεντινής αποφάσισε να δώσουν 3 πολύ δυνατά φιλικά στην Ευρώπη κόντρα σε Γαλλία, Αγγλία και Ολλανδία. Μπροστά σε 30,000 κόσμο στο Παρίσι, οι Γάλλοι έπεσαν επάνω στον εκπληκτικό τερματοφύλακα Καρνεβάλι ο οποίος έμοιαζε ανίκητος. Το ματς έκρινε μια υπέροχη συνεργασία των Λατίνων που ολοκλήρωσε με γκολ ο μεγάλος Μάριο Κέμπες.
7. 1977 «Δώστε μπάλα στο λαό»
Ιδιαίτερα τεταμένα χρόνια στην Αργεντινή, όπου η χούντα του Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα επισκιάζει τα πάντα. Οι μητέρες των «desaparecidos», των εξαφανισμένων από τη δικτατορία διαδηλώνουν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, ενώ κατά την προσφιλή συνήθεια παρόμοιων καθεστώτων ανά τον κόσμο, τα αθλητικά θεάματα προσφέρονται ως ένα μέτρο αποσυμπίεσης της κοινωνικής οργής. Το La Bobmbonera έχει 40,000 κόσμο, Αργεντινή και Γαλλία μένουν σε ένα 0-0 που δεν μας αφήνει κάτι αξιοσημείωτο αγωνιστικά.
8. 1978 Πασαρέλα vs Πλατινί
Ίδια κατάσταση στην Αργεντινή, διοργανώτρια του μουντιάλ αυτή τη φορά. Το ματς στη φάση των ομίλων στο στάδιο Μονουμεντάλ φέρνει αντιμέτωπα δύο πολύ μεγάλα ονόματα της εποχής: τον Ντανιέλ Πασαρέλα και τον Μισέλ Πλατινί. Ο πρώτος δίνει το προβάδισμα στη χώρα του με πέναλτι πριν ισοφαρίσει στο 61' ο Πλατινί. Το ματς για την μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή κρίνει ο Λεοπόλδο Λούκε στο 74ο λεπτό μπροστά σε 70.000 κόσμο αλλά και πλήθος στρατιωτών του Βιδέλα, διασκορπισμένων σε ολόκληρο το γήπεδο.
9. 1986 Η μόνη φορά του Μαραντόνα
Λίγους μήνες πριν το μουντιάλ στο Μεξικό, αδιαμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα όλων των εποχών, έλαβε χώρα ακόμα μια φιλική αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο χώρες. Κι ενώ όλοι περίμεναν να απολαύσουν την κόντρα Πλατινί-Μαραντόνα, οι τραυματισμοί «χτύπησαν» τους Γάλλους αφήνοντας στα «πιτς» τόσο τον Πλατινί, όσο και τους Ζιρές και Ζαν πιερ Παπέν. Αυτό δεν εμπόδισε πάντως τους Γάλλους να επικρατήσουν σε ένα κατάμεστο Παρκ ντε Πρενς με 2-0, μετά από γκολ των Φερέρι και Βερκρίς. Λίγους μόνο μήνες αργότερα πάντως, η εποποιία του Ντιέγκο θα έδινε την 2η και τελευταία ως σήμερα κούπα του παγκόσμιου πρωταθλητή στην «Αρχεντίνα».
10. 2007 Το ντεμπούτο του Γκάγκο
Από τον τίτλο αντιλαμβάνεστε ίσως πως κι εδώ δεν έχουμε πολλά να πούμε, πέρα από το ότι οι δύο ομάδες έκαναν πάνω από 20 χρόνια να συναντηθούν, το γκολ του Σαβιόλα έκρινε τη φιλική αναμέτρηση και ο Καμπιάσο ήταν κομβικός. Παράλληλα έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός παίκτης, ο Φερνάντο Γκάγκο, ο οποίος δήλωνε περιχαρής πως «εύχομαι να παίξω με το εθνόσημο όσα παιχνίδια έχει παίξει και ο Ντιέγκο Σιμεόνε». Οι τραυματισμοί στην καριέρα του ωστόσο είχαν άλλη γνώμη, κι έτσι έφτασε τις 61 συμμετοχές, πολύ μακριά από τις 104 του «Τσόλο».
11. 2009 Καλησπέρα Λίο
Μασσαλία, 60,000 κόσμος. Ο Μαραντόνα προπονητής, ο Μέσι στον αγωνιστικό χώρο. Φιλική ξανά αναμέτρηση, αλλά με το μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής να πλησιάζει, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Ο Γιόνας Γκουτιέρεζ έχει βάλει μπροστά την Αργεντινή, πριν ο Μέσι σκοράρει ένα υπέροχο γκολ για το 0-2 κόντρα στον ανήμπορο να αντιδράσει Μανταντά. Οι φίλαθλοι ζητούν την παραίτηση του Ντομενέκ, σαν να προέβλεπαν το φιάσκο της εθνικής τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο λίγο καιρό αργότερα.
12. 2018 Και καλησπέρα Κιλιάν
Τέλος τα φιλικά. Big stage, μουντιάλ στη Ρωσία, φάση των 16. Ένα ματς ποίημα. Η πρόκριση της Γαλλίας με 4-3 νομίζουμε τα λέει όλα. Γκριεζμάν και ντι Μαρία έχουν φέρει το ματς στα ίσα. Ο Μερκάντο γράφει το 1-2 στο 48', ο Παβάρ ισοφαρίζει στο 57. Και μετά αναλαμβάνει το το wonderkid των μπλε. Στο 64' και στο 68' κάνει το σκορ 4-2, πριν απλά μειώσει στο 93' ο Αγουέρο.
Η σημερινή θα είναι η 13ή και τυχερή για έναν από τους δύο αντιπάλους συνάντηση. Το κύκνειο άσμα του Μέσι ή η 2η-κιόλας-κούπα του Εμπαπέ. Όλος ο κόσμος θα είναι καρφωμένος στις οθόνες του για το μεγάλο ραντεβού. Ας το απολαύσουμε!