Τα «διαμάντια» που έλαμψαν και πρωταγωνίστησαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο (vids)
i

Έντσο Φερνάντες/©Photo by Richard Sellers/Getty Images/Ideal Images

Τα «διαμάντια» που έλαμψαν και πρωταγωνίστησαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο (vids)

Κώστας Τόπας 20:40 - 20.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:02 - 20.08.2024

Κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο είναι τα πρόσωπά του. Αστέρες του σήμερα που αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι σε κάθε περίπτωση. Στο Κατάρ υπήρξαν δέκα περιπτώσεις που ξεχώρισαν με τις εμφανίσεις τους και συγκέντρωσαν τα φώτα πάνω τους.

Πολλοί παίκτες από όλο τον κόσμο άδραξαν την ευκαιρία κι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την παρουσία τους στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παίκτες όπως ο Γιόσκο Γκβαρντιόλ της Κροατίας, ο Κόντι Γκάκπο της Ολλανδίας και ο Έντσο Φερνάντες της Αργεντινής, έλαμψαν στο Κατάρ και συστήθηκαν -για όσους δεν τους γνώριζαν- στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Τρέλα και παράνοια για τους παγκόσμιους πρωταθλητές: Ολα όσα συνέβησαν στη θριαμβευτική υποδοχή (vids)
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

10:22 - 20.12.2022

Τρέλα και παράνοια για τους παγκόσμιους πρωταθλητές: Ολα όσα συνέβησαν στη θριαμβευτική υποδοχή (vids)

Η αποστολή της εθνικής Αργεντινής προσγειώθηκε στο Μπουένος Άιρες και ο Λιονέλ Μέσι με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του έτυχαν συγκλονιστικής υποδοχής στο αεροδρόμιο από ένα εκατομμύριο και πλέον Αργεντινούς!

Αρχικά, ο 20χρονος στόπερ της Κροατίας και της Λειψίας πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με το εθνόσημο στο στήθος. Με ύψος πάνω από 1,85 μέτρα, ο Γκβάρντιολ αποτέλεσε τον παρτενέρ του Ντέγιαν Λόβρεν στο κέντρο της άμυνας της Κροατίας, δεν έχασε λεπτό από τις αναμετρήσεις της και παιχνίδι με το παιχνίδι, «δικαιολόγησε» την μανιώδη προσπάθεια της Μάντσεστερ Σίτι να τον αποκτήσει έναντι 110 εκατομμυρίων ευρώ.  Για την ιστορία πάντως, ο Γκβάρντιολ θα έχει να διηγείται στα παιδιά του την φάση με τον Λιονέλ Μέσι, στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλωστε ο «Pulga», όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος αποτελεί ένα από τα είδωλά του...

«Ο Μέσι πιστεύω πως σαν αυτόν τέτοιοι ποδοσφαιριστές βγαίνουν μία φορά στα 100 χρόνια», ήταν τα λόγια του νεαρού Κροάτη στόπερ όταν ρωτήθηκε σε παλαιότερη συνέντευξή του για τον Μέσι.

Ο Κόντι Γκάκπο ήταν ακόμη μία ευχάριστα έκπληξη του Παγκοσμίο Κυπέλλου. Σκόραρε ένα γκολ σε κάθε παιχνίδι στη φάση των ομίλων. Πολλοί πόνταραν σε αυτόν ως παίκτη της διοργάνωσης, αλλά ο αποκλεισμός της Ολλανδίας στα προημιτελικά έβαλε τέλος στην υποψηφιότητά του.

Από την άλλη, ο Έντσο Φερνάντες πέρα από το γεγονός ότι στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής, στα ράφια του δωματίου του θα έχει και το βραβείο του κορυφαίου νέου ποδοσφαιριστή του Μουντιάλ. Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός της Μπενφίκα  πραγματοποίησε εξαιρετική διοργάνωση με ένα γκολ και μία ασίστ σε επτά παιχνίδια. Μάλιστα κατάφερε να γίνει ο πρώτος Λατινοαμερικάνος που παίρνει το συγκεκριμένο βραβείο στο Μουντιάλ καθώς πριν από εκείνον ήταν ο Ποντόλσκι (2006), ο Μίλερ (2010), ο Πογκμπά (2014) και ο Εμπαπέ (2018).

Η Γαλλία έφτασε στην πηγή και νερό δεν ήπιε. Παρά την υπέροχη προσπάθεια που κατέβαλε στον τελικό με την Αργεντινή, επέστρεψε στη βάση της, ως η δεύτερη καλύτερη ομάδα παγκοσμίως. Ενας από τους «αφανείς» πρωταγωνιστές της ήταν ο Κολό Μουανί, ο οποίος θα μπορούσε να είχε γίνει και ήρωας των «τρικολόρ» αν ο Εμιλιάνο Μαρτίνες δεν του έλεγε «όχι» στις καθυστερήσεις της παράτασης.

Ο επιθετικός της Άιντραχτ Φρανκφούρτης εξασφάλισε τη θέση του στην ομάδα της Γαλλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, λόγω ρήξης συνδέσμου στο γόνατο που υπέστη ο Κρίστοφερ Νκουνκού στην τελευταία προπόνηση πριν από την αναχώρηση των «τρικολόρ» για το Κατάρ. Κατάφερε μάλιστα να γράψει και ιστορία στην παρουσία του στο Κατάρ, καθώς σημείωσε το τρίτο πιο γρήγορο γκολ (κόντρα στο Μαρόκο) ως αλλαγή στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (44 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του), μόνο πίσω από τον Μοράλες το 2002 (16 δευτερόλεπτα) και τον Σαντ το 1998 (26 δευτερόλεπτα).

Φυσικά στη συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το όνομα του Αλέξις ΜακΆλιστερ. Ο 23χρονος Αργεντινός μέσος ήταν από τους ποδοσφαιριστές που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα παιχνίδια της εθνικής Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε κάθε ματς που ήταν βασικός έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Και τα κατάφερε περίφημα.  Ο χαφ της Μπράιτον με τα χιλιόμετρα που καταπίνει, αλλά και τη δύναμη που καταθέτει στο γήπεδο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος στα σχέδια του Λιονέλ Σκαλόνι.

Η τέταρτη καλύτερη ομάδα του κόσμου, το Μαρόκο οφείλει σε μεγάλο βαθμό την παρουσία της μέχρι τον μικρό τελικό του Μουντιάλ, στον Σοφιάν Άμραμπατ. Ο 26χρονος μέσος και αδερφός του Νορντίν της ΑΕΚ, αγωνίζεται στην Φιορεντίνα από το 2020, έχοντας προηγούμενη εμπειρία στην Ουτρέχτη, στη Φέγενορντ, στην Μπριζ και στην Ελλάς Βερόνα. Ηταν καταλυτικός στην πορεία του Μαρόκου στο Κατάρ, παίζοντας πάντα στα κόκκινα, όπως χρειάζεται δηλαδή για να βοηθήσει την ομάδα του να πετύχει. Μετά τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η αξία του έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ίδια απόδοση κυμάνθηκε και ο Αζεντίν Ουνάχι, ο συμπαίκτες του Σοφιάν Άμραμπατ. Ο μέσος της Ανζέ μέσα σε έναν μήνα έγινε από ένας ακόμα άγνωστος στην Γαλλία, το πιο περιζήτητο όνομα μεταξύ μεγάλων ομάδων της Ευρώπης. Μερικές από τις ομάδες που μπορούμε να τον δούμε είναι η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους, δύο ομάδες που φέτος πάσχουν από θέματα στο κέντρο. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μεταβεί στην Ανζέ, το 2020 μεταπήδηση από την πέμπτη κατηγορία της Γαλλίας στην τρίτη για χάρη της Αβράνς. Το προσεχές καλοκαίρι δεν αποκλείεται το κόστος μεταγραφής του να φτάσει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Η Σαουδική Αραβία έζησε κι αυτή το όνειρό της, μιας και κατάφερε να κάνει την μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών και να επικρατήσει της Αργεντινής στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Σαλέμ Αλ-Νταουσάρι ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της σπουδαίας νίκης μιας και κατάφερε να βρει δίχτυα. 

 Ο 31χρονος εξτρέμ έχει περάσει ολόκληρη την καριέρα του στην πατρίδα του, εκτός από έναν εξάμηνο δανεισμό στη Βιγιαρεάλ το 2018. Δεν αποκλείεται μετά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, να υπάρχουν μνηστήρες από την Ευρώπη που θα επιδιώξουν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Αν υπάρχει ένας τρόπος να ανακοινωθείς, είναι να αντικαταστήσεις τον Κριστιάνο Ρονάλντο και να πετύχεις χατ-τρικ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο λόγος για τον Γκονσάλο Ράμος, ο οποίος αντικατέστησε τον 37χρονο μεσοεπιθετικό στο αρχικό σχήμα του Φερνάντο Σάντος, σημείωσε χατ τρικ στο θριαμβευτικό 6-1 επί της Ελβετίας κι έκανε τον κόσμο να παραμιλάει για τα κατορθώματά του. 

Μάλιστα, με τα ιστορικά του γκολ κατάφερε σε ηλικία 21 ετών και 169 ημερών, να γίνει ο δεύτερος νεαρότερος που σκοράρει τρία γκολ σε αγώνα νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πίσω μόνο από τον Βραζιλιάνο θρύλο του ποδοσφαίρου, Πελέ, ο οποίος είχε κάνει χατ-τρικ σε ηλικία 17 ετών και 244 ημερών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 εναντίον της Γαλλίας με το σκορ τότε να είχε λήξει 5-2 υπέρ της Σελεσάο.

Στον Άγιαξ τον μάθαμε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τον γνωρίσαμε ακόμη περισσότερο. O Μοχάμεντ Κούντους και είναι ο ορισμός του «remember the name». Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον γνώρισαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η αλήθεια είναι άλλωστε πως με τις εμφανίσεις του με την Εθνική Γκάνας ξεχώρισε. Διανύει το 22ο έτος της ηλικίας του, γεννηθείς το 2000 και πραγματοποιεί ακόμη καλύτερες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα της Ολλανδίας με τη φανέλα του Άγιαξ. Έχει σκοράρει πέντε φορές σε 14 ματς και είναι εξαιρετικός και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ηδη ομάδες όπως η Λίβερπουλ και η Έβερτον τον έχουν στο μπλοκάκι τους, ενόψει της νέας σεζόν.

Για το τέλος κρατήσαμε το όνομα του Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, ενός γκολκίπερ που πρωταγωνίστησε στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου κι αν η Κροατία κατάφερνε να φτάσει μέχρι και τον τελικό, δεν θα χωρούσε αμφιβολία ότι το «Χρυσό Γάντι» θα κατέληγε στα χέρια του. 

Εγραψε ιστορία κόντρα στη Βραζιλία μιας και έγινε μόλις ο τρίτος στην ιστορία των Μουντιάλ (μετά τον Αργεντινό Γκοϊκοετσέα το 1990 και τον συμπατριώτη του Σούμπασιτς το 2018) που αποκρούει τέσσερα πέναλτι στην ίδια διοργάνωση, ενώ η Κροατία για δεύτερο σερί Παγκόσμιο Κύπελλο πήρε δύο προκρίσεις στα πέναλτι, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.