Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 η Σενεγάλη έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα με την συμμετοχή της στις οκτώ καλύτερες ομάδες του πλανήτη!
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Αφρική ήταν αυτή η οποία είχε κάνει την παρθενική της παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1934, με εκπρόσωπό της την Αίγυπτο, σε εκείνη την πρώιμη φάση της διοργάνωσης. Επειτα από οκτώ δεκαετίες η Σενεγάλη κατάφερε να δώσει το «παρών» και μάλιστα όταν το κατάφερε, φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία της, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Φέτος, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να επαναλάβει την ιστορία και γιατί όχι να ξεπεράσει την επίδοση το 2002.
Ο οδηγός Αλιού Σισέ και η αγωνία για τον Μανέ
Άλλωστε πρόκειται για μία ομάδα που δουλεύει με συγκεκριμένο πλάνο εδώ και επτά χρόνια, με τον ίδιο προπονητή στο τιμόνι από το 2015, τον Αλιού Σισέ και σαφέστατα δεν μπορεί να υποτιμηθεί στα γήπεδα του Κατάρ. Στο ρόστερ της υπάρχουν αρκετά αστέρια, με μεγαλύτερο όλων τον Σαντιό Μανέ. Ο μεσοεπιθετικός της Μπάγερν βέβαια κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει την τελική φάση του θεσμού, καθώς χτύπησε στον τένοντα του δεξιού γονάτου και κάνει εντατικές θεραπείες προκειμένου να δώσει το «παρών». Αλλωστε, ο 30χρονος επιθετικός είναι ο παίκτης από το υπάρχον ρόστερ με τις περισσότερες συμμετοχές (92), ενώ είναι ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής ομάδας με 34 γκολ στο ενεργητικό του.
Βέβαια εκτός του Μανέ, υπάρχουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές με αρκετή εμπειρία στις πλάτες τους. Όπως ο στόπερ της Τσέλσι, Καλιντού Κουλιμπαλί αλλά και ο βιονικός αμυντικός μέσος Ιντρίσα Γκέιγ, ο οποίος διαπρέπει με τη φανέλα της Έβερτον. Κάτω από τα γκολπόστ θα βρίσκεται ο Εντουάρντ Μεντί, ο οποίος αποτελεί τον «κέρβερο» της Τσέλσι. Οσον αφορά την επίθεση, ο Ντιά της Σαλερνιτάνα έχει προβάδισμα για φανέλα βασικού και θέση στην κορυφή.
Η άσχημη ανάμνηση της Ρωσίας
Κάπου εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι στην Σενεγάλη θέλουν να βγάλουν τελείως από το μυαλό τους την προηγούμενη διοργάνωση, του 2018, στη Ρωσία. Τότε είχε συγκεντρώσει τους ίδιους βαθμούς με την Ιαπωνία (τέσσερις) στον όμιλο, αλλά οι Ασιάτες είχαν εξασφαλίσει τη 2η θέση και την πρόκριση (1η η Κολομβία, 4η η Πολωνία) σε βάρος της Σενεγάλης στις κίτρινες κάρτες. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ομάδα βγαίνει «νοκ-άουτ» με κριτήριο των κίτρινων καρτών (fair play), καθώς σε όλα τα προηγούμενα κριτήρια για την ισοβαθμία Σενεγάλης και Ιαπωνίας υπήρξε απόλυτη ισορροπία. Οι Αφρικανοί είχαν δεχθεί έξι κίτρινες κάρτες και οι Ιάπωνες τέσσερις, με αποτέλεσμα οι πρώτοι να αποχαιρετήσουν πρόωρα την διοργάνωση…