Το φετινό Μουντιάλ είναι για τους «αδύναμους»
i

Κορέα / © Intime

Το φετινό Μουντιάλ είναι για τους «αδύναμους»

Τζιοβάνι Ζάκαρη 17:48 - 04.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:20 - 20.08.2024

Mαρόκο, Ιαπωνία, ΗΠΑ και ένας ακόμη καταιγισμός εκπλήξεων «πλημμυρίζει» το φετινό Μουντιάλ, το οποίο ήρθε για να δώσει ευκαιρίες σε όσους το παλεύουν.

Η λέξη «مفاجئة» προφανώς και δεν είναι γνώριμη σε κανέναν από όσους διαβάζουν το συγκεκριμένο άρθρο αυτή τη στιγμή. Σημαίνει «έκπληξη» στα αραβικά (Μουφάτζια) και στο Μουντιάλ του Κατάρ ακούγεται αρκετά συχνά, έχοντας ως δεδομένο τα όσα διαδραματίζονται εντός των τεσσάρων γραμμών.

Φτάσαμε αισίως τις δύο εβδομάδες αγώνων και αυτά που έχουν γίνει στα γήπεδα είναι αδιανόητα. Όσοι πόνταραν στις προκρίσεις αρκετών μεγάλων, μάλλον «πέταξαν» τα χρήματα τους (κοινώς «κουβά»).

Ονόματα όπως η Ουρουγουάη, το Βέλγιο και η Γερμανία αποχαιρέτησαν νωρίς τη χώρα του χαλιφάτου, δίνοντας τη θέση τους σε ομάδες που ούτε οι ίδιες πίστεψαν πως μπορούσαν να φτάσουν τόσο μακριά (Α ρε Ελλάδα σε λάθος τουρνουά βρήκες να λείπεις). 

ΗΠΑ

Αν ρωτούσες έναν Αμερικανό για το πως θα τα πάει η ομάδα του στο ποδόσφαιρο - football - θα σου απαντούσε: «Κοίταξε, εγώ πιστεύω πως οι Τάμπα Μπέι μπορούν να κατακτήσουν το NFL». 

Με τον ερχομό του Μουντιάλ 2022 οι ισορροπίες όμως άλλαξαν, αφού η χώρα των 300 εκατ. κατοίκων κατάφερε να αφήσει εκτός τις Ιράν και Ουαλία, περνώντας εκείνη ως δεύτερη στο γκρουπ της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το έκανε νικώντας τη τελευταία αγωνιστική τους Άραβες, έναν αρκετά - λόγω πολιτικής διαμάχης - μισητό αντίπαλο. 

Όμως το «ταξίδι» της έληξε άδοξα αφού κόντρα στην εξαιρετική Ολλανδία - και συγκεκριμένα τον Ντούμφρις - τα βρήκε «σκούρα», γνωρίζοντας την ήττα με 3-1.

Αυστραλία

Παρόμοια φάση με τους Αμερικανούς είναι και οι Αυστραλοί, οι οποίοι επίσης αποκαλούν το ποδόσφαιρο «soccer». Η μεγάλη διαφορά είναι πως ο κόσμος στη χώρα της Ωκεανίας αρέσκεται στο να παρακολουθεί τον «βασιλιά των σπορ».

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, λοιπόν, βρήκε έναν λόγο παραπάνω να το κάνει, καθώς τα «Καγκουρό» κατόρθωσαν στο τελευταίο παιχνίδι να κερδίσουν τη Δανία και να την αφήσουν εκτός τουρνουά, μαζί με τη Τυνησία. Μάλιστα, όλα αυτά χάρη σε ένα γκολ το οποίο ήρθε από το πουθενά.

Σε παρόμοιο μοτίβο με τις ΗΠΑ, ούτε εκείνη δεν κατάφερε να κερδίσει την πανίσχυρη Εθνική Αργεντινής, ωστόσο για λίγο δεν έστειλε το παιχνίδι στη παράταση.

Ιαπωνία

Εδώ πραγματικά τι να πει κανεις. Ίσως το κορυφαίο «θαύμα» του φετινού Μουντιάλ. Οι Ιάπωνες όχι απλά κατόρθωσαν να περάσουν στην επόμενη φάση του τουρνουά, αλλά το έκαναν με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο. 

Σε έναν όμιλο με Γερμανία, Ισπανία και Κόστα Ρίκα τερμάτισαν πρώτοι. Και αυτό που θα πίστευε κανείς ήταν πως το έκανε νικώντας τους Λατίνους και μία από τις δύο μεγάλες. Αμ δε! Με 2-1 κόντρα στα «πάντσερ» και το ίδιο σκορ κόντρα στους «φούριας ρόχας», άφησε έξω την ομάδα του Φλικ και έριξε στη δεύτερη θέση αυτή του Ενρίκε.

Μαρόκο

Ανάλογη περίπτωση με τους «σαμουράι» είναι και το Μαρόκο. Οι ομάδα της Αφρικής πάλεψε επίσης με τα «τέρατα» και το κέρδος της ήταν η πρώτη θέση του γκρουπ. Και όχι σε όποιο κι όποιο γκρουπ, αφού μέσα σε αυτό βρίσκονταν η Κροατία και το Βέλγιο.

Το 0-0 με τους Βαλκάνιους, το 2-0 με την ομάδα του Ανρί και το 2-1 με τον Καναδά, προστέθηκαν και έφεραν στη κορυφή του ομίλου, μία ομάδα που είχε «ταβάνι» τη τρίτη θέση.

Νότια Κορέα

Και επανερχόμαστε στους Ασιάτες, με το τελευταίο χρονικά «θαύμα» να γίνεται πράξη από την παρέα των Χουανγκ και Σον. Η Ν. Κορέα ήθελε πάση-θυσία τη νίκη κόντρα στη Πορτογαλία, η οποία αδιαφορούσε για το ματς (εξαίρεση ο νευριασμένος Σάντος ο οποίος γενικά είναι νευριασμένος) αφού είχε ήδη περάσει.

Με το 1-0 του Όρτα τα πράγματα κατέληγαν σε έναν δρόμο για τους Κορεάτες, αυτόν του αποκλεισμού. Όμως οι παίκτες του - τιμωρημένου - Μπέντο βρήκαν το σθένος και ανέτρεψαν το σκορ, παίρνοντας τεράστια πρόκριση και αφήνοντας εκτός την Ουρουγουάη.