Αντιδράσεις και για την intersex πυγμάχο από την Ταϊβάν, Λιν-Γιου Τινγκ, η οποία επικράτησε της Τουρντιμπέκοβα
i

© Imago

Αντιδράσεις και για την intersex πυγμάχο από την Ταϊβάν, Λιν-Γιου Τινγκ, η οποία επικράτησε της Τουρντιμπέκοβα

Sportal newsroom 18:55 - 02.08.2024

Η intersex πυγμάχος, Λιν-Γιου Τινγκ, βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», μετά την πρώτη της νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η Λιν-Γιου Τινγκ, το όνομα της οποίας έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσον αφορά την... εικόνα και κατ' επέκταση το... φύλο της, πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η 28χρονη έγινε αποδέκτρια αποδοκιμασιών πριν την έναρξη του αγώνα στην κατηγορία των 57 κιλών, με αντίπαλο την Σιτόρα Τουρντιμπέκοβα, σε βάρος της οποίας επικράτησε σχετικά εύκολα.

Η πυγμάχος από την Ταϊβάν είναι intersex, όπως και η Ιμανί Κελίφ από την Αλγερία. Δηλαδή τα γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα ή τα χρωμοσώματά τους διαφοροποιούνται, με αποτέλεσμα τα σώματά τους να μην εμπίπτουν στις κανονιστικές νόρμες των «ανδρικών» και «θηλυκών» στερεοτύπων.

Θυμίζουμε πως οι δύο αθλήτριες είχαν αποκλειστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε γίνει πέρυσι στο Νέο Δελχί.

Στην Αλγερινή δεν είχε επιτραπεί να αγωνιστεί στον τελικό. Από τη Λιν αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τότε, η παγκόσμια ομοσπονδία είχε δικαιολογήσει την απόφασή της αφού στις εξετάσεις χρωμοσωμάτων που είχαν υποβληθεί οι δύο αθλήτριες είχαν δείξει χρωμοσώματα ΧΥ, τα οποία είναι τα ανδρικά, αντί για τα ΧΧ των γυναικών.

Καθηγητής ιατρικής παίρνει θέση για τις intersex πυγμάχους: «Γελοίες ψεκασμένες αρλούμπες»

Καθηγητής ιατρικής παίρνει θέση για τις intersex πυγμάχους: «Γελοίες ψεκασμένες αρλούμπες»

Ο καθηγητής ιατρικής Παναγιώτης Παπανικολάου σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο X σχολίασε όσα λέγονται και γράφονται για τις intersex πυγμάχους και τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Πριν μερικά 24ωρα η Κελίφ αγωνίστηκε κανονικά κόντρα στην Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι και προκρίθηκε αφού η αντίπαλός της εγκατέλειψε μετά από 46 δευτερόλεπτα.

Αντίθετα, η σημερινή (2/8) αναμέτρηση της Λιν κράτησε τρεις γύρους.

Ποια είναι η Λιν-Γιου Τινγκ

Η 28χρονη Λιν, πυγμάχος από την Ταϊπέι της Ταϊβάν, αγωνίζεται σε αγώνες γυναικών από το γυμνάσιο, σύμφωνα με το Taiwan News. Το χόμπι της γρήγορα εξελίχθηκε σε επαγγελματική καριέρα, μεταξύ άλλων για να «προστατέψει τη μητέρα της από την ενδοοικογενειακή κακοποίηση». Έχει αγωνιστεί στα τμήματα βαρέων βαρών γυναικών, flyweight γυναικών και featherweight γυναικών. Κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών AIBA 2018, ακολουθούμενο από ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών AIBA 2019.

Η στάση της κυβέρνησης της Ταϊβάν

Η Λιν-Γιου Τινγκ βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας και η κυβέρνηση της Ταϊβάν, εξέφρασε την επιθυμία της να πάρει θέση για το ζήτημα που έχει προκύψει. Συγκεκριμένα, το προεδρικό γραφείο της χώρας και ο πρώην πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «είναι λάθος να υποβάλλεται σε εξευτελισμούς, προσβολές και λεκτικό εκφοβισμό μόνο και μόνο λόγω της εμφάνισής της και μιας αμφιλεγόμενης ετυμηγορίας κατά το παρελθόν». Η Τσάι, η πρώην πρόεδρος, έγραψε επίσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η Λιν ήταν «ατρόμητη μπροστά στις προκλήσεις, είτε προέρχονται από μέσα είτε έξω από το ρινγκ».

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });