Ποιοι ήταν οι Έλληνες αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού.
Η Ελλάδα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού με μία αποστολή 100 αθλητών και αθλητριών σε 17 αθλήματα. Σημαιοφόροι στην τελετή έναρξης ήταν η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, αθλήτρια του βάδην και ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Η ελληνική αποστολή επέστρεψε με οκτώ μετάλλια, ένα χρυσό, ένα ασημένιο και έξι χάλκινα. Η συγκομιδή της Ελλάδας ήταν η καλύτερη μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, όπου οι Έλληνες αθλητές είχαν κατακτήσει 16 μετάλλια.
Τα ελληνικά μετάλλια στο Παρίσι
Μίλτος Τεντόγλου - μήκος - χρυσό μετάλλιο
Ο Μίλτος Τεντόγλου επιβεβαίωσε τον ρόλο του φαβορί που είχε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Ο Έλληνας άλτης, που προπονείται με τον Γιώργο Πομάσκι, κατέκτησε το μοναδικό χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στη διοργάνωση της γαλλικής πρωτεύουσας.
Ο Μίλτος Τεντόγλου, που έχει κατακτήσει τουλάχιστον μία φορά το χρυσό μετάλλιο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, έδειξε τις διαθέσεις του από τον προκριματικό όπου πήρε το εισιτήριο για τον τελικό με άλμα στα 8.32 μέτρα στην πρώτη του προσπάθεια.
Στον τελικό, που έγινε στις 6 Αυγούστου, ο Τεντόγλου είδε τον Ματία Φουρλάνι να κάνει 8.34 μέτρα στην πρώτη του προσπάθεια. Ωστόσο, ο Έλληνας αθλητής ουδόλως αγχώθηκε αφού φτάνοντας στα 8.48 στο δεύτερό του άλμα εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο. Ο Τζαμαϊκανός Γουέιν Πίνοκ κατέκτησε το ασημένιο και ο Ιταλός Ματία Φουρλάνι το χάλκινο μετάλλιο.
Ο Μίλτος Τεντόγλου στις δηλώσεις του μπορεί να κράτησε χαμηλούς τόνους, αλλά η ιστορία έγραψε ότι έγινε ο μοναδικός αθλητής που υπερασπίστηκε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο μήκος μετά τον Καρλ Λιούις. Η διάκριση αυτή μαζί με τα χρυσά στο ευρωπαϊκό ανοιχτού και το παγκόσμιο κλειστού στίβου, του εξασφάλισαν το βραβείο του Έλληνα αθλητή της χρονιάς από τους αθλητικούς συντάκτες.
Απόστολος Χρήστου - 200 μέτρα ύπτιο - ασημένιο μετάλλιο
Ο Απόστολος Χρήστου έγραψε ιστορία στα 200 μέτρα ύπτιο. Ο Έλληνας αθλητής του Παναγιώτη Βελέντζα έχασε μέσα από τα χέρια το μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο αφού κατέλαβε την τέταρτη θέση μετά από υπερπροσπάθεια.
Ωστόσο, παρά την απογοήτευσή του, αγωνίστηκε και στα 200 μέτρα του ίδιου στυλ και έκανε τον αγώνα της ζωής του. Παίρνοντας τα ηνία της κούρσας με δυνατή εκκίνηση, ο Απόστολος Χρήστου ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου πίσω από τον Ούγγρο Χούμπερτ Κος και μπροστά από τον Ελβετό Ρομάν Μιτιούκοφ.
Το μετάλλιο του Έλληνα κολυμβητή του Ολυμπιακού ήταν ιστορικό αφού ήταν το πρώτο για την Ελλάδα στην πισίνα στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Έλληνες αθλητές είχαν κατακτήσει πλήθος μεταλλίων στην κολύμβηση στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 1896, αλλά τότε οι αγώνες διεξάγονταν σε θάλασσα. Η επίδοση του Απόστολου Χρήστου (1:54.82) ήταν νέο πανελλήνιο ρεκόρ.
Θοδωρής Τσελίδης - τζούντο - χάλκινο μετάλλιο
Ο Θοδωρής Τσελίδης άνοιξε τον χορό των μεταλλίων για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Ο Έλληνας τζουντόκα ξεκίνησε την προσπάθειά του στην κατηγορία των -90 κιλών από τη φάση των «32». Ο 27χρονος τζουντόκα επικράτησε του Ρόμπερτ Φλορεντίνο από τη Δομινικανή Δημοκρατία με Ippon και συνέχισε την πορεία του.
Ο Θοδωρής Τσελίδης έδειξε ότι ήταν σε σπουδαία μέρα, όταν νίκησε τον Νεμάνια Μάιντοβ και προκρίθηκε στα προημιτελικά. Ο Σέρβος τζουντόκα, Νο.2 στον κόσμο ήταν μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Παρίσι.
Στον προημιτελικό, ο Θοδωρής Τσελίδης ηττήθηκε με Waza-Ari στο Golden Score από τον Γάλλο Μαξίμ-Γκαέλ Ενγκαγιάπ Αμπού και είχε μία δεύτερη ευκαιρία για να ανέβει στο βάθρο, μέσω του ρεπεσάζ. Στον τελικό του ρεπεσάζ, ο Θοδωρής Τσελίδης αποδείχτηκε και πάλι ασυναγώνιστος. Ο Έλληνας αθλητής υπέταξε με Waza-Ari τον Ισπανό Τριστάνι Μοσακλισβίλι και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο
Λευτέρης Πετρούνιας - κρίκοι - χάλκινο μετάλλιο
Συνεπής στο ραντεβού του με τα μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις αποδείχθηκε ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο Έλληνας «άρχοντας των κρίκων» με 14,800 βαθμούς στον προκριματικό πήρε το εισιτήριο για τον τελικό με την έκτη καλύτερη βαθμολογία.
Στον τελικό, ο Λευτέρης Πετρούνιας έκανε υποδειγματική εμφάνιση και με 15,100 βαθμούς ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ήταν το τρίτο διαδοχικό μετάλλιο για τον Έλληνα αθλητή σε διοργάνωση Ολυμπιακών αγώνων. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Γιου Γιανγκ από την Κίνα και ο συμπατριώτης του Ζου Γινγκουάν ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Ο Λευτέρης Πετρούνιας δήλωσε μετά το φινάλε του τελικού, έτοιμος για να διεκδικήσει μία διάκριση στο Λος Άντζελες.
Διαβάστε εδώ τα αποτελέσματα όλης της ελληνικής αποστολής
Εμμανουήλ Καραλής - άλμα επί κοντώ - χάλκινο μετάλλιο
Το 2024 ήταν δίχως αμφιβολία η χρονιά του Εμμανουήλ Καραλή. Ο άλτης του Ολυμπιακού ανέβηκε στο βάθρο τόσο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου όσο και στο ευρωπαϊκό ανοιχτού της Ρώμης, λίγες εβδομάδες πριν του Ολυμπιακούς του Παρισιού.
Στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, ο Εμμανουήλ Καραλής έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του. Ο 24χρονος αθλητής πέρασε στον τελικό του αγωνίσματος με άλμα στα 5,75 μέτρα. Δύο ημέρες αργότερα, στις 5 Αυγούστου 2024 ο Καραλής έφτασε τη σπουδαιότερη σελίδα στην καριέρα του μέχρι και σήμερα. Με καλύτερο άλμα στα 5,90 μέτρα, ο 24χρονος άλτης ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου πίσω από τον Μόντο Ντουπλάντις (που βελτίωσε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ με άλμα στα 6,25) και τον Σαμ Κέντρικς.
Ο Εμμανουήλ Καραλής ήταν μαζί με την Ευαγγελία Πλατανιώτη οι σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στην τελετής λήξης των Ολυμπιακών αγώνων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Έλληνας άλτης που προπονείται με τον πατέρα του Χάρη, λίγες ημέρες μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες πέρασε τα έξι μέτρα βελτιώνοντας το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ.
Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Πέτρος Γκαϊδατζής - διπλό σκιφ ελαφρών βαρών - χάλκινο μετάλλιο
Το ελληνικό δίδυμο της κωπηλασίας ήταν από τα αουτσάιντερ της κατηγορίας, ωστόσο έφτασε σε μία τεράστια επιτυχία. Το ελληνικό πλήρωμα έκανε τρομερή εκκίνηση στον τελικό. Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής προπορεύονταν στην κούρσα στο πρώτο μισό. Στη συνέχεια, η βάρκα της Ιρλανδίας άρχισε να αποκτά απόσταση και να σιγουρεύει το χρυσό μετάλλιο.
Το ελληνικό πλήρωμα έδωσε μεγάλη μάχη για το ασημένιο μετάλλιο με την Ιταλία. Ωστόσο, οι Στέφανο Όπο και Γκάμπριελ Σοάρες έκαναν καλύτερο finish και ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Το μετάλλιο των Ελλήνων κωπηλατών ήταν το τρίτο για την Ελλάδα στο Παρίσι μετά από το χάλκινο του Τσελίδη και το ασημένιο του Απόστολου Χρήστου.
Μιλένα Κοντού, Ζωή Φίτσιου - διπλό σκιφ ελαφρών βαρών - χάλκινο μετάλλιο
Λίγη ώρα μετά το μετάλλιο των Παπακωνσταντίνου, Γκαϊδατζή η Μιλένα Κοντού και η Ζωή Φίτσιου ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών. Οι Ελληνίδες ήταν μέσα στο γκρουπ των μεταλλίων από το ξεκίνημα της κούρσας. Η Μεγάλη Βρετανία, μεγάλο φαβορί της κούρσας, είχε αρχίσει να αποκτά μεγάλη απόσταση από την αρχή. Η ελληνική βάρκα έπεσε στην τέταρτη θέση στα μισά του τελικού.
Ωστόσο, η Μιλένα Κοντού και η Ζωή Φίτσιου τα έδωσαν όλα και με εκπληκτικό finish πήραν το χάλκινο μετάλλιο αφήνοντας στην τέταρτη θέση τη βάρκα της Νέας Ζηλανδίας. Η Ρουμανία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.
Νταουρέν Κουρουγκλίεβ - 86 κιλά ελευθέρας πάλης - χάλκινο μετάλλιο
Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ κατέκτησε το τελευταίο χρονικά μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Ο 32χρονος αθλητής, που έλαβε ελληνικό διαβατήριο πριν λίγο καιρό, κατάφερε στον τελικό των ρεπεσάζ να νικήσει 5-4 τον Μάιλς Άμιν από το Σαν Μαρίνο και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
Στον αγώνα για το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο, ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ είχε τον έλεγχο της κατάστασης. Ο 32χρονος αθλητής που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες, προηγήθηκε 4-0 λίγο πριν το τέλος του αγώνα.
Ωστόσο, ο Αμίν έκανε την αντεπίθεσή του στο φινάλε. Δέκα περίπου δεύτερα πριν το τέλος, ο εκπρόσωπος του Σαν Μαρίνο, πήρε δύο πόντους, μείωσε 4-2 και έκανε την τελική του αντεπίθεση ισοφαρίζοντας 4-4. Ο Κουρουγκλίεβ, όμως, δεν είχε πει την τελευταία κουβέντα και πήρε τη νίκη με 5-4.