Σκάνδαλο στο Αργεντινή - Μαρόκο: Το ακυρωθέν γκολ δύο ώρες μετά, το περίεργο τέλος και το ανεπανάληπτο χάος (vids)

Αργεντινή - Μαρόκο - Φωτ. IMAGO

i

©IMAGO

Σκάνδαλο στο Αργεντινή - Μαρόκο: Το ακυρωθέν γκολ δύο ώρες μετά, το περίεργο τέλος και το ανεπανάληπτο χάος (vids)

Κώστας Τόπας 12:50 - 25.07.2024

Μπουκάλια, κροτίδες στον αγωνιστικό χώρο, επεισόδια στις κερκίδες κι ένα γκολ της Αργεντινής το οποίο ακυρώθηκε δύο ώρες αργότερα. Στην αναμέτρηση της «Αλμπισελέστε» με το Μαρόκο προκλήθηκε ανεπανάληπτο χάος.

Αναμφίβολα, γίνεται ακόμα πολύς λόγος για το τι έγινε στον αγώνα μεταξύ Μαρόκου κι Αργεντινής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το γκολ του Μεντίνα στο 106' έφερε το 2-2 και την απόλυτη αναστάτωση, αφού ακολούθησε εισβολή οπαδών και ένας κακός χαμός. Εν τέλει, μετά από δίωρη καθυστέρηση, οι ομάδες επέστρεψαν στον χώρο και εκεί ο Γκλεν Νάιμπεργκ, διαιτητής του αγώνα, έλεγξε τη φάση της ισοφάρισης. Η τελική του απόφαση ήταν οφσάιντ στον Αμιόνε, ο οποίος συμμετείχε στη φάση.

Σύμφωνα με την «IFAB», αρμοδιότητα για το μέλλον μιας αναμέτρησης, έχει FIFA, διαφορετικά αν δεν πάρει θέση, τότε αποκλειστικά την έχει ο διαιτητής. Στη συγκεκριμένα περίπτωση, ο Γκλένν Νίμπεργκ, ο οποίος διέκοψε αρχικά το παιχνίδι, καθώς η ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών βρισκόταν σε κίνδυνο.

Αλλά η αναστολή μιας αναμέτρησης δεν σημαίνει και το τέλος της. Και ένας διαιτητής δεν έχει τη δυνατότητα να τελειώσει ένα παιχνίδι αν δεν έχουν συμπληρωθεί τα 90 λεπτά. Και αυτό συνέβη στο Μαρόκο - Αργεντινή, όπως και στο περασμένο Euro όταν ο αγώνας της Γερμανίας με τη Δανία διακόπηκε λόγω της καταιγίδας.

Μόνο η FIFA ως διοργανώτρια του τουρνουά θα μπορούσε να είχε πάρει την απόφαση να τερματίσει την αναμέτρηση. Τη στιγμή που δεν το έκανε, ο Σουηδός ρέφερι ήταν υποχρεωμένος να ξαναρχίσει τον αγώνα. Είτε είναι δύο ώρες αργότερα, όπως συνέβη χθες, είτε μεθαύριο. Υπάρχουν πολλά προηγούμενα όπου ένας αγώνας έχει διακοπεί για διαφορετικούς λόγους και συνεχίστηκε 24 ώρες αργότερα.

Εάν το VAR δεν είχε ακυρώσει το γκολ, η απόφαση θα ήταν έγκυρη

Και δεδομένου ότι ο αγώνας δεν τελείωσε και υπήρχε ανασκόπηση, το VAR μπόρεσε να τροποποιήσει την αρχική απόφαση και να ακυρώσει το γκολ της Αργεντινής. Αλλά ακόμα κι αν δεν είχαν εξετάσει αυτή την ενέργεια από το VAR όπου βρισκόταν χθες ο Ιταλός τεχνικός ειδικός Πάολο Βαλέρι, θα ήταν επίσης έγκυρη και ανέγγιχτη. Το ίδιο το πρωτόκολλο VAR καθιστά σαφές ότι «ένας αγώνας δεν θα ακυρωθεί λόγω λανθασμένων αποφάσεων στις οποίες συμμετείχε το VAR».

Πειθαρχικές συνέπειες

Και τώρα οι πειθαρχικές κυρώσεις απομένουν να καθοριστούν ως αποτέλεσμα της εισβολής Μαροκινών φιλάθλων και αυτό θα έχει συνέπειες για τη Μαροκινή Ομοσπονδία και τα λόγια του Χαβιέρ Μασεράνο, Αργεντινού προπονητή, όπου περιέγραψε αυτό που συνέβη ως «τσίρκο».

Πώς ξεκίνησε

Το δράμα ξεκίνησε πριν καν γίνει η σέντρα, όταν ο εθνικός ύμνος της Αργεντινής αποδοκιμάστηκε από οπαδούς στο γήπεδο, εν μέσω της ρατσιστικής καταιγίδας που περιβάλλει τον μέσο της Τσέλσι, Έντσο Φερνάντες.

Στη συνέχεια, το Μαρόκο πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων και η Αργεντινή στη συνέχεια έκανε το 2-1. Μετά από πολλές μεγάλες διακοπές στο δεύτερο ημίχρονο, ο τέταρτος διαιτητής έδειξε ότι θα υπήρχαν 15 λεπτά πρόσθετος χρόνος στο τέλος του παιχνιδιού.

Οι παίκτες της Αργεντινής βγήκαν μπροστά, αναζητώντας την ισοφάριση και στο 106ο λεπτό έμοιαζαν να έχουν πάρει την ανταμοιβή τους όταν ο Κριστιάν Μεντίνα έστειλε με κεφαλιά την εστία του μετά από ένα χτύπημα με το τέρμα. Αυτό που ακολούθησε ήταν ελάχιστα πιστευτό. Καθώς οι παίκτες της Αργεντινής πανηγύριζαν, περίπου 20 οπαδοί «και από τις δύο ομάδες», σύμφωνα με τις αρχές, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο.

Τρεις νεαροί οπαδοί είχαν μπει στο γήπεδο νωρίτερα στο παιχνίδι για να προσπαθήσουν να βγάλουν selfie με τους ήρωές τους, αλλά αυτή ήταν μια εισβολή στον αγωνιστικό χώρο σε διαφορετική κλίμακα. Εν τω μεταξύ, κροτίδες και μπουκάλια με νερό πετάχτηκαν στον αγωνιστικό χώρο και μια κροτίδα εξερράγη κοντά στον πάγκο της Αργεντινής.

Ο διαιτητής δεν είχε άλλη επιλογή παρά να βγάλει τους παίκτες από το γήπεδο για τη δική τους ασφάλεια, ενώ οι άνθρωποι της ασφάλειας προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του κοινού. Καθώς οι παίκτες αποχώρησαν, υπήρχε σύγχυση για το αν το παιχνίδι είχε τελειώσει ή όχι. Η πλειοψηφία του κόσμου πίστευε ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει ισόπαλο και πολλοί από τους παίκτες θεώρησαν επίσης ότι ο αγώνας είχε λάβει τέλος.

Η καθυστέρηση διήρκησε δύο ώρες καθώς οι οπαδοί απομακρύνθηκαν από το γήπεδο πριν ο Σουηδός διαιτητής Γκλενν Νίμπεργκ αποφασίσει να επαναφέρει τους παίκτες για να παίξουν τα τελευταία λεπτά του αγώνα. Μόνο σε αυτό το σημείο και οι δύο ομάδες έμαθαν ότι η ισοφάριση είχε ακυρωθεί λόγω ενός οριακού οφσάιντ για την Αργεντινή

Ο διαιτητής είχε ενημερωθεί για το οφσάιντ νωρίτερα, αλλά αποκάλυψε μόνο ότι το γκολ είχε ακυρωθεί όταν οι παίκτες επέστρεψαν για να συνεχίσουν το παιχνίδι. Οι ομάδες έπαιξαν άλλα τρία λεπτά προτού ηχήσει τελικά το τελικό σφύριγμα τέσσερις ώρες μετά την έναρξη του αγώνα, με το Μαρόκο να κερδίζει με 2-1. 

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });