Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Μπαχ στην προεδρία της ΔΟΕ
i

© IMAGO / Andrea Savorani Neri

Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Μπαχ στην προεδρία της ΔΟΕ

Πηνελόπη Παπαδήμου 21:04 - 16.09.2024 / Ανανεώθηκε: 21:32 - 16.09.2024

Επτά είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μετά την αποχώρηση του Τόμας Μπαχ.

Ανακοινώθηκαν επίσημα οι υποψηφιότητες για την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο Τόμας Μπαχ αποχωρεί από τη θέση του μετά από 12 χρόνια θητείας και τον Μάρτιο του 2025, στη Σύνοδο που θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.

Ανάμεσα στους επτά «αθάνατους» που διεκδικούν την προεδρία είναι και μία γυναίκα. Η 41χρονη πρώην κολυμβήτρια Κίρστι Κόβεντρι φιλοδοξεί να είναι η πρώτη γυναίκα αλλά και η πρώτη εκπρόσωπος της Αφρικής που θα ανέβει στον προεδρικό θώκο. Η Κόβεντρι συμμετείχε πέντε φορές σε Ολυμπιακούς αγώνες από το 2000 μέχρι το 2016. Ανάμεσα στις διακρίσεις της ξεχωρίζουν τα δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια που κατέκτησε στα 200 μέτρα ύπτιο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου είναι πολύ μεγάλο φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας. Ο Κόου, που βρίσκεται στο τιμόνι της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου από το 2015, κατέκτησε στην τεράστια καριέρα του τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια (δύο χρυσά στα 1.500 και δύο ασημένια στα 800 μέτρα) το 1980 στη Μόσχα και το 1984 στο Λος Άντζελες. Ωστόσο, η ηλικία του Βρετανού μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο αφού το καταστατικό του σώματος υπογραμμίζει την ανάγκη ο αρχηγός της ΔΟΕ να μην είναι άνω των 70 ετών και ο Κόου είναι 67.

Όλοι οι υποψήφιοι

  • Πρίγκιπας Φεϊζάλ Αλ Χουσεΐν (Ιορδανία)

  • Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου (Μεγάλη Βρετανία, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου)

  • Κίρστι Κόβεντρι (Ζιμπάμπουε, Ολυμπιονίκης της κολύμβησης),

  • Γιόχαν Ελίας (Μεγάλη Βρετανία, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας)

  • Νταβίντ Λαπαρτιέν (Γαλλία, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας)

  • Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (Ισπανία, γιος του πρώην προέδρου της ΔΟΕ)

  • Μορινάρι Γουατανάμπε (Ιαπωνία, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής).

Ο Τόμας Μπαχ εξελέγη για πρώτη φορά το 2013 και επανεξελέγη το 2021, για δεύτερη τετραετή θητεία. Σημειώνεται ότι η αρχική εκλογή προβλέπει θητεία οκτώ ετών και τυχόν επανεκλογή θα σημαίνει τετραετή θητεία. Η ΔΟΕ είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων, μία βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Tags:
window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });