Ο Άντριου Γκέιζ στο Sportal για τον «τελικό» Ελλάδα-Αυστραλία: «Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον Γιάννη»

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ο Άντριου Γκέιζ στο Sportal για τον «τελικό» Ελλάδα-Αυστραλία: «Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον Γιάννη»

Χρήστος Τσάλτας 10:00 - 02.08.2024 / Ανανεώθηκε: 12:00 - 02.08.2024

Το μεγάλο παιχνίδι της Εθνικής απέναντι στην Αυστραλία είναι προ των πυλών και το Sportal έδωσε τον λόγο στον θρύλο των Αυστραλών, Άντριου Γκέιζ, ο οποίος βρίσκεται στη Λιλ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα σημεία-κλειδιά της αναμέτρησης, το μαρκάρισμα του Γιάννη και τι πρέπει να σταματήσουν οι boomers.

Η πιο μεγάλη ώρα είναι προ των πυλών για την Εθνική ομάδα. Η «γαλανόλευκη» αντιμετωπίζει την Αυστραλία, στο απόλυτο do or die παιχνίδι της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας. Τα δεδομένα άλλωστε είναι συγκεκριμένα και ξεκάθαρα για την Εθνική.

Θέλει νίκη με 3 πόντους και πάνω για να βρίσκεται στην τριάδα του ομίλου, ενώ σε περίπτωση νίκης με 10+ πόντους, τότε θα τερματίσει στην δεύτερη θέση, αφήνοντας κατά μέρος το σενάριο της καλύτερης τρίτης.

Το παιχνίδι αυτό αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς και η Αυστραλία «καίγεται» για τη νίκη, μετά την ήττα της κόντρα στον Καναδά για την δεύτερη αγωνιστική. Οι προσδοκίες είναι τεράστιες στην Ωκεανία, κάτι που φάνηκε και από την πολυμελή αποστολή της χώρας στη Γαλλία.

Ο Άντριου Γκέιζ βρίσκεται και αυτός με τη σειρά του στη Λιλ, όχι για να αγωνιστεί. Ο θρύλος του μπάσκετ της χώρας -που κατέκτησε και πρωτάθλημα ΝΒΑ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς-, ο οποίος στο παρελθόν φόρεσε τη φανέλα του Απόλλωνα Πάτρας, είναι σχολιαστής για το κανάλι 9News Australia και παρακολουθεί την προσπάθεια των Boomers. Για λίγα λεπτά ωστόσο άφησε το πρόγραμμά του και μίλησε στο Sportal για το μεγάλο παιχνίδι που έρχεται, δίνοντας τη δική του διάσταση.

Αρχικά, αναφέρθηκε στην παρουσία της Ελλάδας στον όμιλο, για την οποία είχε μόνο καλά λόγια να πει. «Η Ελλάδα έχει μια πραγματικά δυνατή ομάδα, πολύ σκληρή και έχει παίξει ήδη δύο πολύ καλά παιχνίδια. Ο Γιάννης κάνει τεράστιες εμφανίσεις, κάτι που δεν ήταν έκπληξη. Σε κάποιες στιγμές η Ελλάδα ήταν άτυχη, κάποια μεγάλα σουτ δεν μπήκαν. Έχει τον τρόπο όμως να δυσκολεύει τον αντίπαλο και φαίνεται η καλή δουλειά που γίνεται».

Το παιχνίδι αναμένεται να κρίνει πολλά για την πορεία των δύο ομάδων στη διοργάνωση, με τον Γκέιζ να εστιάζει στα σημεία που θα κρίνουν την αναμέτρηση και θα καθορίσουν τις ισορροπίες στα 40 αγωνιστικά λεπτά στο Πιερ Μορουά.

«Θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι, χωρίς αμφιβολία. Πρόκειται για τον όμιλο του θανάτου άλλωστε. Για την Αυστραλία το κλειδί θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσπαθήσει να περιορίσει τον Γιάννη. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω του, όπως φάνηκε και στα παιχνίδια με Ισπανία και Καναδά. Θα είναι μεγάλο πρόβλημα για την άμυνα της Αυστραλίας. Κλειδί θα είναι και ο τρόπος περιορισμού των συμπαικτών του. Ο Γιάννης όμως είναι αυτός που καθορίζει τον ρυθμό της Ελλάδας».

Μια μεγάλη κουβέντα που έχει ανοίξει γύρω από την Εθνική ομάδα σχετίζεται με την αποτελεσματικότητά της στο τρίποντο, ως συνάρτηση της βοήθειας που έχει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Μέχρι στιγμής οι διεθνείς δεν έχουν βρει λύσεις, κάτι το οποίο έχει υποπέσει και στη δική του αντίληψη.

«Με τον Γιάννη στο παρκέ όλοι έχουν την ευκαιρία να απειλήσουν. Τραβάει πολλή προσοχή από την αντίπαλη άμυνα πάνω του και έτσι μένουν ελεύθερα σουτ για τους συμπαίκτες του. Αυτά τα σουτ βγαίνουν απόττο σύστημα, αλλά θα πρέπει να μπουν και μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν τα έχει βάλει. Η παρουσία του Καλάθη είναι σημαντική για την Ελλάδα, για να πάρει πίεση από τον Γιάννη. Για την Αυστραλία θα είναι σημαντικό να αφήσει τον Γιάννη μακριά από το καλάθι της, δίνοντάς του τα σουτ και όχι τα drive, στα οποία είναι ασταμάτητος. Είναι προτιμότερο να πάρει σουτ μέσης απόστασης ή κάποιο spot up. Η ταχύτητα με την οποία παίζει είναι σε άλλο επίπεδο. Κάθε ομάδα θέλει να έχει ένα... Γιάννη στο ρόστερ της».

Το μεγάλο ερώτημα για την ομάδα του Μπράιαν Γκούριαν είναι ένα: Ποιος θα σταματήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο; Η απάντηση ήρθε χωρίς περιστροφές, εστιάζοντας στο ομαδικό πνεύμα. «Αυτό το ερώτημα έχει πολύ ενδιαφέρον. Η λογική λέει πως η Αυστραλία θα ξεκινήσει με τον Νικ Κέι στο μαρκάρισμά του, αλλά για να τον σταματήσουν δεν μπορεί ένας παίκτης να κάνει τη δουλειά. Είναι αδύνατον να τον σταματήσουν στην επίθεση όταν πάρει καλές αποφάσεις και έχει τέτοια αυτοπεποίθηση», ήταν τα λόγια του, πριν σταθεί σε δύο παίκτες που έχουν τον τρόπο να κάνουν τη διαφορά για την Αυστραλία.

Οι Τζος Γκίντι και Ντάντε Έξουμ αναμένεται για ακόμα ένα παιχνίδι να βγουν μπροστά, κάτι που περιμένει και ο ίδιος ο Γκέιζ. «Ο Γκίντι παίζει καλά σε όλο το τουρνουά. Μοναδική εξαίρεση το δεύτερο ημίχρονο κόντρα στον Καναδά που δεν ήταν τόσο καλός, όμως αποτελεί την σταθερά της Αυστραλίας στην επίθεση. Είναι σημαντικός. Ο Έξουμ είναι παίκτης που φέρνει μεγάλες στιγμές στο παιχνίδι, βάζει μεγάλα σουτ και είναι αυτός που θα βοηθήσει την Αυστραλία στα κρίσιμα. Και οι δύο παίκτες έχουν κομβική παρουσία στο παιχνίδι».

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });