Έχασε με 7 γκολ διαφορά από την Ελλάδα, αλλά αν έχανε με 8 θα προκρινόταν - Ο παράδοξος κανονισμός που δεν εκμεταλλεύτηκε η Γαλλία
i

© Intime

Έχασε με 7 γκολ διαφορά από την Ελλάδα, αλλά αν έχανε με 8 θα προκρινόταν - Ο παράδοξος κανονισμός που δεν εκμεταλλεύτηκε η Γαλλία

Πηνελόπη Παπαδήμου 16:27 - 05.08.2024 / Ανανεώθηκε: 16:29 - 05.08.2024

Πώς ένα γκολ άλλαξε την κατάταξη του ομίλου της Εθνικής πόλο γυναικών. Γιατί η Γαλλία ήθελε διαφορά με οκτώ γκολ για να προκριθεί στα προημιτελικά.

Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών επικράτησε 11-4 της Γαλλίας στο τέταρτο και τελευταίο ματς του πρώτου ομίλου και προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η Ελλάδα ήθελε μόνο νίκη για να «σφραγίσει» το εισιτήριο για τις οκτώ καλύτερες ομάδες των Ολυμπιακών αγώνων.

Ωστόσο, υπήρχε ένα σενάριο που έστελνε τη Γαλλία στα προημιτελικά, εφόσον η ομάδα του Τεό Λοράντου έχανε με διαφορά οκτώ γκολ. Πρόκειται για έναν κανονισμό που ισχύει εδώ και αρκετά χρονιά στις διοργανώσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας υγρού στίβου και κινδυνεύει να οδηγήσει το άθλημα σε σκηνικά ακραίας διακωμώδησης.

Αυτό διότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της World Aquatics, που έχει και την ευθύνη διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων, τριπλή ισοβαθμία δεν υφίσταται και προκρίνεται το κριτήριο του goal average. Η Ελλάδα έχοντας καλύτερο goal average θα προκρινόταν ως τρίτη και στην ισοβαθμία μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας, η διοργανώτρια χώρα θα ευνοούνταν αφού είχε νικήσει τη «σετερόσα» στο ματς του ομίλου.

Αυτό φάνηκε να επηρεάζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Γαλλίας στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα. Με τη διαφορά να ξεφεύγει η ομάδα του Τεό Λοράντου φάνηκε να είναι χαλαρή τόσο στην επίθεση όσο και την άμυνα. Τελικά, η Ελλάδα νίκησε με επτά γκολ διαφορά και προκρίθηκε ως τέταρτη του ομίλου. Η «γαλανόλευκη» θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία στον προημιτελικό. Η Ιταλία θα παίξει με την Ολλανδία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κριτήριο αυτό ισχύει και τα ηλικιακά πρωταθλήματα. Παλαιότερα, μάλιστα, είχε δοθεί εντολή από προπονήτρια ομάδας νεανίδων για αυτογκόλ (!) προκειμένου η ομάδα της να πάρει την πρόκριση.

Η τελική βαθμολογία του δεύτερου ομίλου

1.Ισπανία 12 (51-36)

2.ΗΠΑ 9 (53-27)

3.Ιταλία 3 (34-40)

4.Ελλάδα 3 (33-41)

5.Γαλλία 3 (24-51)

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });