Το αγωνιστικό προφίλ και τα... νούμερα της Γερμανίας: Το δίδυμο-φωτιά και οι «απαντήσεις» στον Αντετοκούνμπο (vids)
i

© imago

Το αγωνιστικό προφίλ και τα... νούμερα της Γερμανίας: Το δίδυμο-φωτιά και οι «απαντήσεις» στον Αντετοκούνμπο (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 22:48 - 04.08.2024 / Ανανεώθηκε: 23:15 - 04.08.2024

Την ώρα που η Εθνική ομάδα με πρωταγωνιστή τον ασταμάτητο Γιάννη Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται για το ματς της... ύπαρξής της (Τρίτη 6/8, 12:00) στο δρόμο προς την «τετράδα» του Ολυμπιακού Τουρνουά, η Γερμανία που θα σταθεί απέναντι, δημιουργεί πολλαπλές απειλές. Που ξεκινούν από τον Ντένις Σρέντερ και τον Φρανζ Βάγκνερ, αλλά δεν σταματούν εκεί!

Οι δέκα από τους Γερμανούς, που το μεσημέρι της Τρίτης (6/8, 12:00) θα βρεθούν στο απέναντι... στρατόπεδο της Ελλάδας για τον knock-out προημιτελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά, θα είναι το ίδιο απειλητικοί με εκείνους τους Γερμανούς της Τρόικα. Ναι μεν δεν θα ζητήσουν χρήματα, ούτε υπογραφές σε μνημόνια, αλλά θα ρίξουν στο... παρκέ των διαπραγματεύσεων πολλά προαπαιτούμενα!

Διότι, είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2023. Από την δωδεκάδα της Μανίλας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μέχρι την αποστολή που εκπροσωπεί τα «Πάντσερ» στο Παρίσι 2024, το 83,333% του ρόστερ είναι ίδιο.

Απέχει έναν Ντέβιντ Κράμερ και έναν Τζούστους Χόλατζ... μακριά, καθώς τους δύο πόιντ γκαρντ ο κόουτς Γκόρντον Χέρμπερτ τους αντικατέστησε με έναν ψηλό, τον Όσκαρ ντα Σίλβα, ο οποίος αγωνιζόταν μέχρι πρότινος στην Μπαρτσελόνα και από τη νέα περίοδο θα ενισχύει την Μπάγερν Μονάχου και με τον μελλοντικό συμπαίκτη του, Νικ Βέιλερ-Μπαμπ. Πρόκειται όμως, για παίκτες που συμπληρώνουν και συνήθως παρακολουθούν από τον πάγκο τα πρωτοκλασάτα ονόματα, που κάνουν την Γερμανία τόσο επικίνδυνη και τόσο δυναμική. Άλλωστε, πρόκειται για το σύνολο που έκανε τρεις νίκες στους ομίλους, διέλυσε την Γαλλία και έβαζε μέσο όρο 89,3 πόντους.

Το παιχνίδι της Γερμανίας λοιπόν, επηρεάζεται σε απόλυτο βαθμό από τις ορέξεις δύο παικτών, που αν συνδυάσουν τις... μέρες τους, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα για κάθε ομάδα που θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει την ποιότητά της. Ο Ντένις Σρέντερ και ο Φρανζ Βάγκνερ είναι οι ρυθμιστές, οι ενορχηστρωτές και οι ηγέτες ένα συνόλου που έχει όλα τα κατάλληλα εργαλεία μαζί του για να «ξεκλειδώνει» άμυνες, ακόμα και να «κλειδώνει» τις δικές της.

Οι δύο τους αγωνίζονται στο NBA, κι αν ο Ντένις Σρέντερ κατέληξε να είναι γυρολόγος, αλλά πάντα παραγωγικός και δεσμευμένος με τους Μπρούκλιν Νετς, ο Φρανζ Βάγκνερ είναι ένας από τους λόγους που οι Ορλάντο Μάτζικ θεωρούνται πρωταγωνιστές του άμεσου μέλλοντος στην Ανατολή.

Δεν είναι όμως, οι μόνοι Γερμανοί που αγωνίζονται στις ΗΠΑ. Άλλωστε, ο αδελφός του Φρανζ, ο Μο Βάγκνερ, εκτός από συμπαίκτης του στην εθνική, είναι συμπαίκτης του και στην ομάδα της Φλόριντα. Και μάλιστα με ρόλο, κομβικής φύσεως, αν και ξεκινάει τα παιχνίδια του από τον πάγκο. Το ίδιο συμβαίνει και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, μιας και βασικός σέντερ είναι ο παίκτης που ήθελε ο Παναθηναϊκός, αλλά τελικά εκείνος επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στον «μαγικό πλανήτη»: Ο Ντάνιελς Τάις, ο οποίος ανήκε στους Λος Άντζελες Κλίπερς και πλέον έχει ενταχθεί στους Νιου Ορλίνς Πέλικανς.

Πέραν από την... λάμψη του NBA, στο ρόστερ υπάρχει ποιότητα και εμπειρία από την Euroleague. Εστιάζοντας στον Άιζακ Μπόνγκα, ο οποίος εγκατέλειψε τη Μπάγερν και την αγωνιστική περίοδο 2023-24 θα αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Πατρίζαν, πρόκειται για τον παίκτης-κλειδί, προς το παρόν του κόουτς Χέρμπερτ. Έχει υψηλές αμυντικές αρετές, ενώ στο τουρνουά σουτάρει με 70% από το τρίποντο! Αναλαμβάνει δράση όσον αφορά τον περιορισμό του αντίπαλου πρωταγωνιστή και μάλλον θα βρεθεί αρκετές φορές δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το ίδιο και ο Γιοχάνες Βόιγκτμαν της Μιλάνο, που επίσης προσφέρει στοιχεία ποιότητας και εμπειρίας.

Η επέλαση των NBAers στις στατιστικές κατηγορίες: Ο Greek Freak πρώτος σκόρερ, ένας παίκτης του Παναθηναϊκού και τρεις της Παρτίζαν στα Top 10 (vids)

Η επέλαση των NBAers στις στατιστικές κατηγορίες: Ο Greek Freak πρώτος σκόρερ, ένας παίκτης του Παναθηναϊκού και τρεις της Παρτίζαν στα Top 10 (vids)

Στη φάση των ομίλων πέραν από τις οκτώ προκρίσεις στα προημιτελικού του Ολυμπιακού Τουρνουά, προέκυψαν και οι διακριθέντες σε ατομικό επίπεδο. Οι βασικές στατιστικές κατηγορίες κατακλίστηκαν από ΝΒΑ σούπερ σταρς και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κατακτά την κορυφή στη λίστα με τους σκόρερ. Από την Euroleague, ένας παίκτης του Παναθηναϊκού, ένας της Μακάμπι και τρεις της Παρτίζαν, βρίσκονται στα Top 10.

Η Γερμανία ως ομάδα...

Πόντοι στην επίθεση: 89,3 / Ελλάδα: 77,7
Τρίποντα: 37,9% / Ελλάδα: 30,3%
Δίποντα: 60,7% / Ελλάδα: 55,6%
Βολές: 88,6% / Ελλάδα: 68,8%
Ριμπάουντ: 34,7 / Ελλάδα: 36
Ασίστ: 19,3 / Ελλάδα: 21,3
Κλεψίματα: 9 / Ελλάδα: 7,7
Λάθη: 10 / Ελλάδα: 11,7
Φάουλ: 19,7 / Ελλάδα: 23,3

Η Γερμανία ως μονάδες...

#17 Ντένις Σρέντερ
Ομάδα: Μπρούκλιν Νετς (NBA)
Στατιστικά στο Ολυμπιακό Τουρνουά: 19,7 πόντοι (40,9% τρίποντα), 9 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 1,7 κλεψίματα

#9 Φρανζ Βάγκνερ
Ομάδα: Ορλάντο Μάτζικ (ΝΒΑ)
Στατιστικά στο Ολυμπιακό Τουρνουά: 21,7 πόντοι 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1,7 κλεψίματα

#10 Ντάνιελς Τάις
Ομάδα: Νιου Ορλίνς Πέλικανς (ΝΒΑ)
Στατιστικά στο Ολυμπιακό Τουρνουά: 10,3 πόντοι (60% τρίποντα), 7 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο

#7 Γιοχάνες Βόιγκτμαν
Ομάδα: Μιλάνο (Euroleague)
Στατιστικά στο Ολυμπιακό Τουρνουά: 3,7 πόντοι (42,9 τρίποντα), 6 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ

#0 Άιζακ Μπόνγκα
Ομάδα: Παρτίζαν (Euroleague)
Στατιστικά στο Ολυμπιακό Τουρνουά: 11 πόντοι (70% τρίποντα), 4 ριμπάουντ

#42 Αντρέας Ομπστ
Ομάδα: Μπάγερν Μονάχου (Euroleague)
Στατιστικά στο Ολυμπιακό Τουρνουά: 6,7 πόντοι (38,5% τρίποντα), 1 ασίστ

#6 Νικ Βέιλερ-Μπαμπ
Ομάδα: Μπάγερν Μονάχου (Euroleague)
Στατιστικά στο Ολυμπιακό Τουρνουά: 2,3 πόντοι, 1 ασίστ, 1,7 κλεψίματα

#13 Μο Βάγκνερ
Ομάδα: Ορλάντο Μάτζικ (NBA)
Στατιστικά στο Ολυμπιακό Τουρνουά: 10,3 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ

#32 Γιοχάνες Τίεμαν
Ομάδα: Γκούνμα Κρέιν Θάντερς (Ιαπωνία)
Στατιστικά στο Ολυμπιακό Τουρνουά: 3 πόντοι, 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο

#4 Μαόντο Λο
Ομάδα: Μιλάνο (Euroleague)
Στατιστικά στο Ολυμπιακό Τουρνουά: 1 πόντο, 2 ασίστ σε 9,5 λεπτά

#5 Νιλς Γκιφάι
Ομάδα: Μπάγερν Μονάχου (Euroleague)
Στατιστικά στο Ολυμπιακό Τουρνουά: -

#1 Όσκαρ Ντα Σίλβα
Ομάδα: Μπάγερν Μονάχου (Euroleague)
Στατιστικά στο Ολυμπιακό Τουρνουά: -

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });