Οι σημαιοφόροι του μπάσκετ: Μετά τον Γιάννη, τον ΛεΜπρόν και τον Σρέντερ, οι ξεχωριστοί πρωταγωνιστές του 3X3
i

© Imago

Οι σημαιοφόροι του μπάσκετ: Μετά τον Γιάννη, τον ΛεΜπρόν και τον Σρέντερ, οι ξεχωριστοί πρωταγωνιστές του 3X3

Τα βλέμματα των… μπασκετικών σημαιοφόρων της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν πέσει κι εύλογα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τον Ντένις Σρέντερ, όμως υπάρχουν ακόμη τρεις αθλητές του 3Χ3, που πρωταγωνιστούν με τις ιστορίες του. Ο Ναούρις Μιέζις με τους κωφούς γονείς, ο Ουόρθι Ντε Γιονγκ και η αλλαγή καριέρας και ο Πσεμίσουαφ Ζαμοίσκι με την εμπειρία στην EuroLeague.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο πλευρό της Αντιγόνης Ντισμπριώτη και αποτελεί τον έναν από τους έξι μόλις μπασκετμπολίστες που θα κρατούν την σημαία της χώρας τους, ενώ μεταξύ τους φιγουράρουν ακόμη δύο NBAers.

Η ιστορία του «Greek Freak» προκαλεί συγκίνηση ειδικά αν αναλογιστεί κανείς όλα όσα έχει περάσει ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, πριν περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η καριέρα του εκτοξευτεί. Μεγαλωμένος στα Σεπόλια και προσπαθώντας να βγάλει το χαρτζιλίκι του πουλώντας CD, ο Γιάννης 11 χρόνια νωρίτερα είχε βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση σε παρέλαση της 25ης Μαρτίου με την ομάδα του Φιλαθλητικού και θα έλεγε κανείς πως η ζωή δημιουργεί όμορφες συγκυρίες, ώστε να είναι αυτός που θα ανοίξει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Δύο φορές σημαιοφόρος – Μία εντελώς διαφορετική ζωή!

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Δύο φορές σημαιοφόρος – Μία εντελώς διαφορετική ζωή!

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι ο σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η απόφαση πάρθηκε και δε θα μπορούσε να είναι πιο συμβολική και συνάμα τιμητική. Το παιδί από τα Σεπόλια μεγάλωσε και συνεχίζει να μας κάνει περήφανους.

Βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός από τους έξι «μπασκετικούς» σημαιοφόρους που έχει μία διαφορετική ιστορία να πει. Οι ΗΠΑ θα έχουν επίσης τον δικό τους σταρ να κρατάει την σημαία, που δεν είναι άλλος από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Το πρόσωπο του NBA εδώ και 20 χρόνια με τα τέσσερα δαχτυλίδια και τα δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς (2008, 2012) και το ένα χάλκινο στο 2004 θα αναλάβει αυτή την ύψιστη τιμή. Το παιδί από το Άκρον που έχει φτάσει στην κορυφή του κόσμου και αποτελεί έναν από τους πιο διαχρονικούς παίκτες στο άθλημα θα γίνει ο πρώτος από το μπάσκετ ανδρών στις ΗΠΑ που θα κρατήσει την σημαία της χώρας του.

Την παρέα των NBAers συμπληρώνει ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Εθνική Γερμανίας το 2023, Ντένις Σρέντερ, ο οποίος θα αναλάβει αυτόν τον τιμητικό ρόλο το βράδυ της Παρασκευής (26/07, 21:00). Ο αρχηγός της εθνικής Γερμανίας υπερψηφίστηκε από τους υπόλοιπους αθλητές ξεπερνώντας τον γνωστό τενίστα, Αλεξάντερ Ζβέρεφ κι έγινε ο πρώτος έγχρωμος αθλητής που θα κρατήσει την γερμανική σημαία. Μάλιστα, ο γκαρντ των Νετς δεν έχει συμμετάσχει ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ακολουθεί τον Ντιρκ Νοβίτσκι που ήταν ο πρώτος Γερμανός μπασκετμπολίστας σημαιοφόρος το 2008 στο Πεκίνο.

Οι γνωστοί – άγνωστοι με τις ιστορίες ζωής

Οι προαναφερθέντες είναι πρωταγωνιστές στο NBA, όμως δεν είναι οι μόνοι παίκτες μπάσκετ που θα κρατήσουν την σημαία. Η Λετονία έχει επιλέξει τον Ναούρις Μιέζις ο οποίος έχει μία πολύ διαφορετική ιστορία να πει. Έχει χρυσό μετάλλιο το 2020 στο Τόκιο και αποτελεί παίκτη της 3Χ3 ομάδας, που για δεύτερη συνεχόμενη φορά επιλέγεται σημαιοφόρος από εκεί. Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην περίπτωση του είναι πως και οι δύο του γονείς είναι επαγγελματίες πρώην αθλητές του μπάσκετ και του στίβου και οι δύο είναι κωφοί με συμμετοχές σε Ολυμπιάδες Κωφών.

Η πρώτη γλώσσα, που έμαθε, ήταν η νοηματική και βίωσε πολύ ρατσισμό στην ζωή του απλά και μόνο επειδή οι γονείς του είχαν αυτή την ιδιαιτερότητα. Τώρα επιθυμεί να κάνει το… repeat στο Παρίσι για να βιώσει και πάλι αυτές τις απίστευτες στιγμές.

Ναούρις Μιέζις // © Imago

Ο δεύτερος σε αυτή την ξεχωριστή λίστα είναι ο Ουόρθι Ντε Γιονγκ, που έχει πάρει πάρει το όνομά του από τον σταρ των Λέικερς, Τζέιμς Ουόρθι και είναι γεννημένος στο Σουρινάμ, αλλά θα κρατήσει την σημαία της Ολλανδίας στην τελετή έναρξης.. Ο 36χρονος μπασκετμπολίστας διακρίνεται εξίσου στο 3Χ3. Μετά από 13 χρόνια επαγγελματικής καριέρας, τα 10 από τα οποία ξόδεψε στην Ολλανδία στη Λέιντεν, όπου και συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του, αποφάσισε να αλλάξει πορεία γιατί κάτι δεν τον γέμιζε. Έχασε την αγάπη του για το μπάσκετ και έπρεπε να βρει μία νέα πρόκληση. Έτσι μετά την συμμετοχή του με την Ολλανδία στο EuroBasket 2022 αποφάσισε να αφοσιωθεί στο μπάσκετ 3Χ3 και να κυνηγήσει την διάκριση στου Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ουόρθ Ντε Γιονγκ // © Imago

Τέλος, η Πολωνία θα έχει σημαιοφόρο για πρώτη φορά κάποιον παίκτη μπάσκετ και συγκεκριμένα τον 37χρονο Πσεμίσουαφ Ζαμοίσκι με μεγάλη επαγγελματική καριέρα την οποία τερμάτισε το 2021. Στο βιογραφικό του έχει 10 πρωταθλήματα Πολωνία με την Προκόμ και τη Ζιέλονα Γκόρα, ενώ έχει αγωνιστεί με τις συγκεκριμένες ομάδες και στην EuroLeague μετρώντας 55 συμμετοχές και σε 3 EuroBasket (2013, 2015, 2017) με την Εθνική Πολωνίας. Πλέον κι εκείνος παίζει στο 3Χ3 και έχει στο παλμαρέ του 2 χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμιο (2019) και Πανευρωπαϊκό (2021) πρωτάθλημα.

Πσεμίσουαφ Ζαμοίσκι // © Imago
window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });