Ο μικροκαμωμένος Ιάπωνας που… σόκαρε τους Γάλλους και ετοιμάζεται για δράση στο NBA (vids)
i

© imago

Ο μικροκαμωμένος Ιάπωνας που… σόκαρε τους Γάλλους και ετοιμάζεται για δράση στο NBA (vids)

Αφού πρώτα ο Γιούκι Καβαμούρα αναστάτωσε τη Γαλλία και παραλίγο να τη νικήσει μόνος του στο Ολυμπιακό τουρνουά, ο 23χρονος με ύψος 173 εκατοστά υπέγραψε μη εγγυημένο (exhibit 10) συμβόλαιο με τους Μέμφις Γκρίζλις. Και θα προσπαθήσει να γίνει ο τέταρτος Ιάπωνας NBAer στην ιστορία, ακολουθώντας τα χνάρια του πρωτοπόρου Γιούτα Ταμπούσε.

Οι Γάλλοι όταν έπεσαν για ύπνο το βράδυ της 30ης Αυγούστου, μετά τη νίκη-πρόκρισης επί της Ιαπωνίας στην παράταση (!), κατά τη διάρκεια της νύχτας ξυπνούσαν κάθιδροι και αναστατωμένοι.

Ο Γιούκι Καβαμούρα εισέβαλε στο όνειρο τους και το μετέτρεπε σε εφιάλτη, σκοράροντας εις βάρος τους από παντού και με κάθε τρόπο. Κυρίως όμως, με τα τρίποντά του.

Κάτι που είχε συμβεί και στην πραγματικότητα, λίγες ώρες νωρίτερα. Μέχρι που εμφανίστηκε ως deus ex machina ο Μάθιου Στραζέλ της Μονακό, για να ισοφαρίσει το παιχνίδι με έμμεσο... τετράποντο, δέκα δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση της τέταρτης περιόδου. Σε μία φάση που δημιούργησε ακόμα και στους Ιάπωνες εκνευρισμό. Έναν λαό που πιο εύκολα κάνει χαρακίρι για λόγους ηθικής, παρά παράπονα για λόγους αδικίας. Το άσχημο... χτύπημα την μοίρας πάντως, ήταν πως ο άνθρωπος που έκανε (ή δεν έκανε) το μοιραίο φάουλ πριν το μεγάλο σουτ του Στραζέλ, ήταν ο Καβαμούρα.

Μέχρι ο νεαρός Γάλλος γκαρντ να γίνει ο ήρωας της μιας βραδιάς, το ίδιο είχε κάνει για λογαριασμό ολόκληρης της χώρας του ο Γιούκι Καβαμούρα. Ένας παίκτης που στα 23 του χρόνια αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Ιαπωνίας με την ομάδα της Γιοκοχάμα και μέχρι που άρχισε το ματς κανείς δεν είχε ασχοληθεί μαζί του.

Στο επίκεντρο ήταν τα «αστέρια» της Γαλλίας και το ποντάρισμα όλων ήταν η εύκολη επικράτησή τους. Από την ιαπωνική πλευρά, όλη η αγωνιστική συζήτηση είχε να κάνει με τον νυν και τέως NBAer που διαθέτουν: Τον Ρούι Χατσιμούρα και τον Γιούτα Ουατανάμπε. Επίσης, δημιουργήθηκε και ενδιαφέρον για τον Γιούκι Τογκάσι, ο οποίος κάποτε (2014-15) ήταν ένα είδος ατραξιόν της G-League του NBA, αλλά όσοι αναφέρθηκαν σε αυτόν, το έκαναν μόνο και μόνο γιατί είναι ο πιο κοντός παίκτης του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ και στεκόταν δίπλα στον Βικτόρ Ουεμπανιαμά, δημιουργώντας μία σχεδόν σουρεαλιστική οφθαλμαπάτη.

Ο Καβαμούρα δεν έχει 55 πόντους διαφορά ύψους με τον Wemby, όπως ο Τογκάσι που είναι 1 μέτρο και 68 εκατοστά. Εκείνος ξεπερνά το 1,70 μ. (με το ζόρι φθάνει το 1,73), παρόλα αυτά με το παιχνίδι του... κοίταξε τον πανύψηλο σούπερ σταρ του NBA στα μάτια ασκαρδαμυκτί.

Κι αν θεωρείται αδύνατη ή έστω υπερβολική μια τέτοια προσέγγιση, αξίζει να αναφερθεί πως σε 33 λεπτά συμμετοχής έβαλε 29 πόντους με έξι εύστοχα τρίποντα σε συνολικά 15 προσπάθειες.

Επίσης, κατέγραψε στη στατιστική του 6 ασίστ και με τον δυναμισμό του Δαβίδ έμπαινε στα χωράφια του Γολιάθ για να πάρει τα ριμπάουντ. Μάζεψε επτά στο σύνολο και απέτυχε για ένα σουτ (του Στραζέλ) να οδηγήσει την Ιαπωνία στη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της.

Κατάφερε όμως, σε προσωπικό επίπεδο να γίνει ο τρίτος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, από το Σίδνεϋ (2000) και μετά που είχε ένα ματς 25+ πόντους 5+ ριμπάουντ και 5+ ασίστ.

Οι προηγούμενοι δύο ήταν ο εν ενεργεία σταρ της Team USA, Κέβιν Ντουράντ και ο νυν πρόεδρος της ομοσπονδίας του Νοτίου Σουδάν και πρώην NBAer, Λούολ Ντενγκ, ο οποίος συμμετείχε σε εθνικό επίπεδο ως αθλητής εκπροσωπούσε την Μεγάλη Βρετανία.

O Νοτιοσουδανός Καμάν Μαλουάχ είναι ο μόνος ανήλικος του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ (vids)

O Νοτιοσουδανός Καμάν Μαλουάχ είναι ο μόνος ανήλικος του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ (vids)

Στις 14 Σεπτέμβρη ο Καμάν Μαλουάχ θα κλείσει τα 18 του χρόνια στον πλανήτη, ενώ τώρα, ως ανήλικος, αγωνίζεται με το Νότιο Σουδάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ο πιο μικρός ολόκληρου του τουρνουά μπάσκετ, που αρκετοί νεαροί αθλητές πρωταγωνιστούν στο παρκέ.

Έτσι ξαφνικά ο Καβαμούρα βρέθηκε με αρκετή λάμψη να περιλούζει το όνομα του και μάλιστα ο εκπρόσωπός του έλαβε ένα e-mail από την Αμερική. Αποστολέας ήταν οι Μέμφις Γκρίζλις και αφού η ομάδα του NBA εξηγούσε περί τίνος πρόκειται, στα επισυναπτόμενα αρχεία υπήρχε ένα συμβόλαιο. Αυτό που προσέφεραν στον Ιάπωνα γκαρντ, δίνοντάς του μία ευκαιρία που ούτε ο ίδιος ίσως να μην περίμενε, αλλά που τώρα μοιάζει εν μέρει λογική. Και για τα αγωνιστικά του χαρίσματος, αλλά (ας μην γελιόμαστε) και λόγω της αγοράς και του… λαού που υπάρχει πίσω του. Κάτι που το NBA ποτέ δεν αγνοεί σκεπτόμενο συνεχώς νέα project που αφορούν την γιγαντιαία αγορά της Ασίας.

Οι Αρκούδες λοιπόν, υπέγραψαν με τον 23χρονο, ένα συμβόλαιο τύπου Exhibit 10. Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για ένα μονοετή μη εγγυημένη συνεργασία, που του εμφανίσει την πρόκληση να διεκδικήσει two-way συμβόλαιο. Δηλαδή, να μείνει στο Μέμφις για να παίζει κυρίως στην G-League και κατά περίσταση, ενδεχομένως και στο ΝΒΑ. Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να πείσει με τις επιδόσεις του στο Summer League των Γκρίζλις μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Τότε που ξεκινά η κανονική διάρκεια στον «μαγικό πλανήτη».

Ειδάλλως, θα ζήσει κι αυτή την εμπειρία στην Αμερική και ακολούθως θα επιστρέψει στην πατρίδα του για να συνεχίσει εντός των συνόρων την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Ο Βούλγαρος και ο Ιάπωνας που απαρνήθηκαν το NBA: Η κοινή απόφαση των Βεζένκοφ και Ουατανάμπε, που έκαναν αυτό που έλεγε η καρδιά τους
NBA

09:28 - 24.07.2024

Ο Βούλγαρος και ο Ιάπωνας που απαρνήθηκαν το NBA: Η κοινή απόφαση των Βεζένκοφ και Ουατανάμπε, που έκαναν αυτό που έλεγε η καρδιά τους

Και οι δύο είχαν εγγυημένα συμβόλαια στα χέρια τους για τη νέα σεζόν του NBA. Ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Γιούτα Ουατανάμπε όμως, προ της επιθυμίας τους να επιστρέψουν εκεί που νοιώθουν ότι ανήκουν, αρνήθηκαν σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια (συνολικά) και αποχαιρέτησαν τον «μαγικό πλανήτη». Οι Αμερικάνοι... απορούν με τις αποφάσεις τους, αλλά πέραν από τα χρήματα υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που επηρεάζουν τις ανθρώπινες επιλογές.

Πέραν της περίπτωσης του Ρούι Χαρτσιμούρα, των Λέικερς, ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα της Ιαπωνίας, χώρας καταγωγής της μητέρας του που τον έφερε στον κόσμο σε… συνεργασία με τον Αφρικανό πατέρα του (από το Μπενίν), αλλά και τον μέχρι πρότινος NBAer, Γιούτα Ουατανάμπε, στο κορυφαίο πρωτάθλημα εχει παίξει στο παρελθόν άλλος ένας Ιάπωνας: Ο 43χρονος σήμερα, εν ενέργεια γκαρντ ύψους 1,75 μ., Γιούτα Ταμπούσε, που το 2004-05 έπαιξε τέσσερα ματς με τους Γιούτα Τζαζ και από το 2008 εμφανίζεται στο πρωτάθλημα της χώρας του με τους Ουτσονομιγια Μπρεξ.

Ο Ταμπούσε ήταν ο πρώτος του νησιού που τα κατάφερε και ο Καβαμουρα θα τολμήσει να γίνει ο τέταρτος!

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });