Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν αν θα καταρριφθεί ποτέ το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων του Γιουσέιν Μπολτ

Γιουσέιν Μπολτ

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν αν θα καταρριφθεί ποτέ το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων του Γιουσέιν Μπολτ

Κώστας Τόπας 13:22 - 08.08.2024 / Ανανεώθηκε: 13:22 - 08.08.2024

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν αν πιστεύουν ότι το απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων του Γιουσέιν Μπολτ θα καταρριφθεί ποτέ.

Ο Γιουσέιν Μπολτ κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ από το 2008, όταν σημείωσε χρόνο 9,72 δευτερολέπτων σε μια συνάντηση Grand Prix στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, ο Τζαμαϊκανός πήγε πιο γρήγορα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, τρέχοντας με χρόνο 9.69 στον τελικό των 100 μέτρων.

Όμως ο Μπολτ δεν σταμάτησε εκεί, έχοντας ένα εντυπωσιακό 9,58 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2009 στο Βερολίνο. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το ρεκόρ δεν έφτασε κοντά στο να καταρριφθεί από άλλον αθλητή, με τον τελικό του Νόα Λάιλς στα 100μ. να κερδίζει τον τελικό στα 9,79 και να είναι ο προσωπικός του καλύτερος χρόνος. Ωστόσο, εξακολουθεί να απέχει 0,16 δευτερόλεπτα από τον χρόνο νίκης του Μπολτ στο Λονδίνο το 2012.

Κανένας άλλος σπρίντερ δεν έχει τρέξει χρόνο κάτω από 9,70 από το 2012, με τους μεγάλους αντιπάλους του Μπολτ, Τάισον Γκέι και Γιόχαν Μπλέικ, να τρέχουν 9,69 το 2009 και το 2012 αντίστοιχα. Ο ίδιος ο Τζαμαϊκανός είπε στο Obi One Podcast τον περασμένο μήνα ότι δεν φανταζόταν το παγκόσμιο ρεκόρ του να καταρριφθεί από την τρέχουσα γενιά των σπρίντερ.

Το 2022, οι επιστήμονες Πόλι ΜακΓκουίναν κι Άκι Σάλο θεώρησαν ότι το ρεκόρ του Bolt θα μπορούσε να καταρριφθεί στο μέλλον και πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί χρόνος 100 μέτρων κάτω των εννέα δευτερολέπτων. Αλλά προειδοποιούν αυτόν τον ισχυρισμό δηλώνοντας ότι θα χρειαζόταν ένα μείγμα γενετικής και εκπαίδευσης - πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος δεν θα ήταν ούτε από μακριά δυνατός για πολλές γενιές.

Τα ευρήματά τους έγραφαν: «Ένας συνδυασμός γενετικής και προπόνησης θα χρειαζόταν για να παράγει μύες του αλήτη, του μηρού και της γάμπας που είναι λίγο πιο δυνατοί και ταχύτεροι από τους σημερινούς καλύτερους σπρίντερ.

Ένας μυς με μεγάλη αναλογία μεγάλων μυϊκών ινών ταχείας συστολής θα είναι σε θέση να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες δύναμης πιο γρήγορα από έναν μυ με μικρότερη αναλογία. Είναι ασφαλές να πούμε ότι κάποιος θα σπάσει το φράγμα των εννέα δευτερολέπτων - όχι απαραίτητα στη διάρκεια της ζωής μας, αλλά θα συμβεί μια μέρα».

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });