Με τα χίλια ζόρια η Γαλλία νίκησε την Ιαπωνία: Σωτήρας ο Στραζέλ, στην παράταση κυρίαρχος ο Ουεμπανιαμά (vid)

Με τα χίλια ζόρια η Γαλλία νίκησε την Ιαπωνία: Σωτήρας ο Στραζέλ, στην παράταση κυρίαρχος ο Ουεμπανιαμά (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 20:19 - 30.07.2024 / Ανανεώθηκε: 21:12 - 30.07.2024

Η Ιαπωνία παραλίγο να κάνει το «θαύμα», στο τελευταίο λεπτό έχασε τον έλεγχο, ο Μάθιου Στραζέλ της Μονακό με τρίποντο και φάουλ ισοφάρισε για την Γαλλία (84-84) και στην παράταση ο Βικτόρ Ουεμπανιαμά το πήρε πάνω του μέχρι τη νίκη με 94-90.

Όταν ο Μάθιου Στραζέλ πήρε τη μπάλα και σούταρε τρίποντο 10'' πριν από το τέλος της τέταρτης περιόδου, η Γαλλία ήταν πίσω στο σκορ με 4 πόντους διαφορά και οι Ιάπωνες ήταν έτοιμοι να ολοκληρώσουν έναν άθλο. Μόνο που ο νεαρός γκαρντ της Μονακό, εκτός του ότι ευστόχησε πήρε και το φάουλ.

Μία συνθήκη που του επέτρεψε να στείλει το ματς στην παράταση και εκεί οι «τρικολόρ» μπόρεσαν να αποφύγουν ένα ιστορικό... κάζο για την ομάδα και την χώρα τους, που στο Παρίσι διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Τελικά, η Γαλλία τα κατάφερε στο έξτρα πεντάλεπτο, νίκησε με 94-90 και πήρε τη δεύτερη νίκη της στον όμιλο. Γεγονός που την τοποθετεί στην επόμενη φάση, άσχετα με το τι θα κάνει στην τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Γερμανία.

Ανατροπή μέσα σε... δευτερόλεπτα!

Γενικά, στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας έγινε ο... χαμός! Ο Τζος Χόκινσον έβαλε μπροστά την Ιαπωνία με τρεις πόντους (80-77), αλλά 50'' πριν το τέλος ο Εβαν Φουρνιέ απάντησε με μακρινό σουτ και ισοφάρισε σε 80-80. Στη συνέχεια ο Γιούκι Καβαμούρα πήγε δύο φορές στη γραμμή των ελευθέρων βολών, ευστόχησε και στις τέσσερις προσπάθειες και 16'' πριν την ολοκλήρωση της τέταρτης περιόδου έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στους Ιάπωνες.

Και εκεί όπου έδειχναν πως ελέγχουν την κατάσταση, ο Μάθιου Στραζέλ με έμμεσο τετράποντο έστειλε το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο. Σε μια διαδικασία που οι Γάλλοι προστάτευσαν τους εαυτούς τους, ο Βίκτορ Ουεμπανιάμα με καλάθι και φάουλ τους έβαλε μπροστά (87-84) και στο υπόλοιπο της αναμέτρησης δεν χάθηκε το προβάδισμα για τους «τρικολόρ».

Ο 20χρονος σούπερ σταρ του NBA με τους Σαν Αντόνιο Σπερς ήταν ο πρώτος σκόρερ τελικά των Γάλλων με 18 πόντους, ενώ κατέγραψε στη στατιστική του 11 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Αν όμως, ο Στραζέλ δεν ήταν... εκεί, με τους 17 πόντους του (συμπεριλαμβανομένου και του... επικού του σουτ στο τέλος της κανονικής διάρκειας) η ανατροπή δεν θα είχε συμβεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ματίας Λεσόρ του Παναθηναϊκού αγωνίστηκε για 7'39'' και είχε 6 πόντους, 2 ριμπάουντ και ένα κλέψιμο.

Για τους Ιάπωνες ο Γιούκι Καβαμούρα έκανε τρομερή εμφάνιση με 29 πόντους και 6/15 τρίποντα. Είχε επίσης 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ενώ ο NBAer Ρούι Χατσιμούρα των Λος Άντζελες Λέικερς είχε 24 πόντους σε 28 λεπτά συμμετοχής. Έπαιξε λίγο γιατί αποβλήθηκε και έχασε το μεγαλύτερο μέρος της τέταρτης περιόδου και ολόκληρο το έξτρα πεντάλεπτο.

O Νοτιοσουδανός Καμάν Μαλουάχ είναι ο μόνος ανήλικος του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ (vids)

O Νοτιοσουδανός Καμάν Μαλουάχ είναι ο μόνος ανήλικος του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ (vids)

Στις 14 Σεπτέμβρη ο Καμάν Μαλουάχ θα κλείσει τα 18 του χρόνια στον πλανήτη, ενώ τώρα, ως ανήλικος, αγωνίζεται με το Νότιο Σουδάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ο πιο μικρός ολόκληρου του τουρνουά μπάσκετ, που αρκετοί νεαροί αθλητές πρωταγωνιστούν στο παρκέ.

Έτσι, μετά τη νίκη της Γαλλίας στην πρεμιέρα επί της Βραζιλίας, έγινε το 2-0 για τους οικοδεσπότες σε έναν όμιλο που η αγωνιστική δράση της ημέρας ολοκληρώνεται με το παιχνίδι των λατινοαμερικάνων κόντρα στους Γερμανούς (22:00), χρυσούς πρωταθλητές στο Παγκόσμιο Κύπελο του 2023.

Τα δεκάλεπτα: 25-32, 44-49, 64-69, 84-84, (έξτρα πεντάλεπτο) 90-94

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });