Million dollar coach: Οι τρεις προπονητές των ΗΠΑ κοστίζουν ετησίως 46,5 εκατομμύρια δολάρια!
i

© fiba

Million dollar coach: Οι τρεις προπονητές των ΗΠΑ κοστίζουν ετησίως 46,5 εκατομμύρια δολάρια!

Γιώργος Γαβριλάκης 12:24 - 29.07.2024 / Ανανεώθηκε: 15:36 - 29.07.2024

Ο Στιβ Κερ, o οποίος εκτός της Team USA καθοδηγεί και τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στο NBA, ενώ οι δυο του βοηθοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Τάιρον Λου και ο Έρικ Σποέλστρα, έχουν συμβόλαια που μόνο αυτό του Γκρεγκ Πόποβιτς είναι μεγαλύτερο από το δικό τους.

Στο παρκέ στέκονται... εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Πάνω από μισό δισεκατομμύριο συμβόλαια και αναφερόμαστε σε αυτά που αντιστοιχούν στην πιο πολύτιμη ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων -ανεξαρτήτως αθλήματος και εποχής.

Η Team USA του μπάσκετμπολ, που απαρτίζεται στην συντριπτική πλειοψηφία της δωδεκάδας από τα κορυφαία ονόματα του NBA, ανάμεσά τους αρκετοί μελλοντικοί hall of famers, μεταξύ των οποίων ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο καλύτερος σουτέρ στην ιστορία, Στέφεν Κάρι, αλλά και ο Κέβιν Ντουράντ. Μία ασταμάτητη καλαθομηχανή, που στον «μαγικό πλανήτη» πλησιάζει τους 30.000 πόντους, έχει βάλει ήδη περισσότερους από τον Σακίλ Ο'Νιλ και αργά ή γρήγορα θα ξεπεράσει και τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν.

Στον πάγκο με αθλητική περιβολή κάθεται ο Τζέισον Τέιτουμ, ο οποίος μάλιστα στην πρεμιέρα κόντρα στη Σερβία δεν πήρε χρόνο συμμετοχής, αν και πρόκειται για τον «φρέσκο» πρωταθλητή NBA και τον άνθρωπο που οι Μπόστον Σέλτικς τον έκαναν τον πιο ακριβοπληρωμένο όλων των εποχών. Μόνο που κοντά του στέκονται και οι πιο ακριβοπληρωμένοι προπονητές των Ολυμπιακών Αγώνων συνολικά.

Ο head coach του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος των ΗΠΑ, είναι ο Στιβ Κερ. Πρωταθλητής ΝΒΑ και ως παίκτης (με τους Σικάγο Μπουλς και τους Σαν Αντόνιο Σπερς) και ως προπονητής με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Μάλιστα, αυτός είναι και ο πιο ακριβοπληρωμένος στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ, καθώς οι ετήσιες απολαβές που προβλέπονται για τη σεζόν 2024-25 είναι τα 17,5 εκατομμύρια δολάρια. Κανείς δεν εισπράττει περισσότερα από αυτόν, καθώς ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός και από το 1996 κόουτς των Σαν Αντόνιο Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς, o οποίος είχε για παίκτη τον Κερ στο πρωτάθλημα του 2003, λαμβάνει 1,5 εκατομμύρια λιγότερα.

Το εντυπωσιακό είναι πως οι βοηθοί του Στιβ Κερ στο Παρίσι είναι ο Έρικ Σποέλστρα και ο Τάιρον Λου. Ο πρώτος είναι επίσης πρωταθλητής NBA και μάλιστα δύο φορές. Εργάζεται στον πάγκο των Μαϊάμι Χιτ από το 2008, πράγμα που σημαίνει ότι κατέκτησε την κορυφή του 2012 και το 2013, τότε που ο ΛεΜπρόν Τζέιμς με τον Ντουέιν Ουέιντ (και τον Κρις Μπος) είχαν δημιουργήσει μία ακαταμάχητη συντροφιά στη Φλόριντα.

Ο Σποέλστρα για τη νέα σεζόν έχει συμβόλαιο αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο δεύτερος συνεργάτης του Κερ, είναι ο Τάιρον Λου. Ένας επίσης πρώην παίκτης του ΝΒΑ, πρωταθλητής δύο φορές με τους Λέικερς το 2000 και το 2001 παρέα με τον αείμνηστο Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος είναι ο αγωνιστικός καθοδηγητής των Λος Άντζελες Κλίπερς από το 2020 και για την ερχόμενη σεζόν προβλέπονται εισπράξεις αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά δηλαδή, οι τρεις τους στοιχίζουν στις ομάδες τους 46,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο!

Οι αποδοχές των προπονητών της Team USA για τη σεζόν 2024-25

🏀 Στιβ Κερ / Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς: $17,5 εκατομμύρια
🏀 Έρικ Σποέλστρα / Μαϊάμι Χιτ: $15 εκατομμύρια
🏀 Τάιρον Λου / Λος Άντζελες Κλίπερς: $14 εκατομμύρια

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });