O Νοτιοσουδανός Καμάν Μαλουάχ είναι ο μόνος ανήλικος του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ (vids)
i

© fiba

O Νοτιοσουδανός Καμάν Μαλουάχ είναι ο μόνος ανήλικος του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 19:04 - 30.07.2024 / Ανανεώθηκε: 21:12 - 30.07.2024

Στις 14 Σεπτέμβρη ο Καμάν Μαλουάχ θα κλείσει τα 18 του χρόνια στον πλανήτη, ενώ τώρα, ως ανήλικος, αγωνίζεται με το Νότιο Σουδάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ο πιο μικρός ολόκληρου του τουρνουά μπάσκετ, που αρκετοί νεαροί αθλητές πρωταγωνιστούν στο παρκέ.

Οι Αμερικάνοι τον είδαν να αγωνίζεται στην Basketball Africa League του 2024. Δηλαδή, το μίνι πρωτάθλημα που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια ανά την Αφρική, σε μία οργανωτική συνεργασία της FIBA με το NBA. Εκεί, τα κατορθώματα του Καμάν Μαλουάχ και τα σωματικά του προσόντα, έκαναν πολλούς scout να τρίβουν τα μάτια τους, σε σημείο που προκάλεσαν οφθαλμικό ερεθισμό.

O απεσταλμένος του Κολεγίου του Ντιουκ μονομιάς έστειλε ένα μήνυμα πίσω στην Βόρεια Καρολίνα: «Αυτόν πρέπει να πάρουμε» και αναφερόταν στον Νοτιοσουδανό σέντερ με μπόι στα 218 εκατοστά, ο οποίος τον Σεπτέμβρη που μας έρχεται θα γίνει 18 ετών και τη νέα αγωνιστική περίοδο θα εμφανίζεται στο NCAA με τους Μπλου Ντέβιλς του Ντιουκ. Αυτό το Πανεπιστημιακό πρόγραμμα επέλεξε ο Μαλουάχ, που είχε επίσης προτάσεις από το UCLA, το Κεντάκι και το Κάνσας.

Πλέον, πάνω του... καρφωμένα, βρίσκονται και τα «βλέμματα» του NBA ως ένας παίκτης με τεράστια προοπτική, ενώ αυτές τις μέρες βιώνει μία εμπειρία ασύγκριτη.

Με την εθνική ομάδα της χώρας του, που αυτονομήθηκε το 2011 και εντός των συνόρων της οι κάτοικοι βιώνουν μια αέναη τραγωδία και πάνω από τον μισό πληθυσμό ζει (ή προσπαθεί να ζήσει) σε καθεστώς μεγάλης πείνας, συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γεγονός που κατακτήθηκε μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023 για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους.

Την Τετάρτη (31/7), θα βρεθεί αυτός και οι συμπαίκτες του αντιμέτωποι με τα αστέρια του NBA που συνθέτουν την Team USA για την δεύτερη αγωνιστική του ομίλου. Την πρώτη, το Νότιο Σουδάν νίκησε το Πουέρτο Ρίκο με εντυπωσιακό τρόπο και... ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο.

O Κάρλικ Τζόουνς, ο οποίος τη νέα σεζόν θα παίζει στην Euroleague με την Παρτίζαν ήταν ο πρωταγωνιστής (με 19 πόντους, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ), ο Μάριαλ Σάγιοκ έκανε τη διαφορά (15 ποντοι), ενώ ο Μαλουάχ αγωνίστηκε για 6 λεπτά και πρόλαβε να βάλει 2 πόντους και να πάρει άλλα τόσα ριμπάουντ.

Πέραν του 17χρονου, ο οποίος είναι ο νεαρότερος παίκτης σε ολόκληρο του τουρνουά, υπάρχουν αρκετοί νεαροί που πρωταγωνιστούν στο Paris 2024. Ο αμέσως μικρότερος από τον Νοτιοσουδανό, είναι ο 20χρονος Γάλλος γκαρντ, Μπιλάλ Κουλιμπαλί, ο οποίος μάλιστα αγωνίζεται ήδη στο NBA με τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Σε ένα πρωτάθλημα που είναι ήδη σούπερ σταρ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, ο λίγο μεγαλύτερός του και συμπατριώτης τους Βικτόρ Ουεμπανιαμά

Από τον Λιμό στο Παρίσι μέσω Μανίλας και εμφυλίου: Το Νότιο Σουδάν έχει πάρει ήδη... μετάλλιο, πιο λαμπερό και από το χρυσό (vids, pics)

Από τον Λιμό στο Παρίσι μέσω Μανίλας και εμφυλίου: Το Νότιο Σουδάν έχει πάρει ήδη... μετάλλιο, πιο λαμπερό και από το χρυσό (vids, pics)

Το Σουδάν από το 2011 χωρίζεται στα δύο και οι Νότιοι με τους Βόρειους, παρά τα νέα σύνορα έχουν τα ίδια και απαράλλακτα προβλήματά του παρελθόντος. Με μόνη διαφορά πως πλέον οι κάτοικοι του... κάτω Σουδάν έχουν μία εθνική ομάδα μπάσκετ που κάνει αίσθηση παγκοσμίως -μέσω και των Ολυμπιακών Αγώνων! Ο Λούολ Ντενγκ με τις γνώσεις, αλλά και τα δολάριά του, είναι ο εξωαγωνιστικός ηγέτης του συνόλου και ο πνευματικός καθοδηγητής του έθνους.

Η λίστα με τους νεαρότερους παίκτες του Ολυμπιακού τουρνουά

🏀 Καμάν Μαλουάχ, Νότιο Σουδάν / ημερομηνία γέννησης: 14 Σεπτεμβρίου 2006
Ομάδα: Ντιουκ Μπλου Ντέβιλς (NCAA)

🏀 Μπιλάλ Κουλιμπαλί, Γαλλία / ημερομηνία γέννησης: 24 Ιουλίου 2004
Ομάδα: Ουάσινγκτον Ουίζαρντς (NBA)

🏀 Ακίρα Τζέικομπς, Ιαπωνία / ημερομηνία γέννησης: 13 Απριλίου 2004
Ομάδα: Χαβάι (NCAA)

🏀 Βικτόρ Ουεμπανιαμά, Γαλλία / ημερομηνία γέννησης: 4 Ιανουαρίου 2004
Ομάδα: Σαν Αντόνιο Σπερς (NBA)

🏀 Νίκολα Γιόβιτς, Σερβία / ημερομηνία γέννησης: 9 Ιουνίου 2003
Ομάδα: Μαϊάμι Χιτ (NBA)

🏀 Ντισόν Ντάνιελς, Αυστραλία / ημερομηνία γέννησης: 17 Μαρτίου 2003
Ομάδα: Ατλάντα Χοκς (NBA)

🏀 Τζος Γκίντι, Αυστραλία / ημερομηνία γέννησης: 10 Οκτωβρίου 2002
Ομάδα: Σικάγο Μπουλς (NBA)

🏀 Τζέι Τι Θορ, Νότιο Σουδάν / ημερομηνία γέννησης: 26 Αυγούστου 2002
Ομάδα: Σάρλοτ Χόρνετς (NBA)

🏀 Μάθιου Στραζέλ, Γαλλία / ημερομηνία γέννησης: 5 Αυγούστου 2002
Ομάδα: Μονακό (Euroleague)

🏀 Γκι Σάντος, Βραζιλία / ημερομηνία γέννησης: 22 Ιουνίου 2002
Ομάδα: Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (NBA)

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });