«Κεραυνοί» Κρέμλεφ και Φιλιππάτου για τις intersex πυγμάχους Κελίφ και Λιν Γιου: «Είναι και οι δύο άνδρες - Δεν κάναμε έλεγχο ανάμεσα στα πόδια τους»!

«Κεραυνοί» Κρέμλεφ και Φιλιππάτου για τις intersex πυγμάχους Κελίφ και Λιν Γιου: «Είναι και οι δύο άνδρες - Δεν κάναμε έλεγχο ανάμεσα στα πόδια τους»!

Sportal newsroom 22:09 - 05.08.2024 / Ανανεώθηκε: 22:12 - 05.08.2024

Η παρουσία των Ιμάν Κελίφ και Λιν Γιου στους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει αμφιλεγόμενη. Και οι δύο intersex πυγμάχοι είχαν αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών το 2023, με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (ΙΒΑ) να αποκαλύπτει ότι και οι δύο αθλήτριες απέτυχαν στους ελέγχους φύλου.

Το αφεντικό της πυγμαχίας, Ουμάρ Κρέμλεφ που απέκλεισε τις δύο αθλήτριες από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών το 2023, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι «είναι και οι δύο άνδρες»!

Σε μια τελείως «σκοτεινή» συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος επικεφαλής της IBA, Ουμάρ Κρέμλεφ, προσπάθησε να διευκρινίσει γιατί η απέκλεισε την Αλγερινή Ιμάν Κελίφ και την Λιν Γιου της Ταϊβάν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέρυσι.

Εν μέσω κόντρας με τους επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι αφαίρεσαν το δικαίωμα της IBA να διευθύνει τους Αγώνες για θέματα διαφθοράς και διακυβέρνησης, ο Κρέμλεφ, ο οποίος για άλλη μια φορά χαρακτήρισε το Τόμας Μπαχ «σοδομίτη», προσπάθησε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε ένα βιαστικά οργανωμένο δίωρο - παρωδία.

«Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είναι άνδρες», είπε. «Δεν επαληθεύσαμε τι έχουν ανάμεσα στα πόδια τους. Δεν ξέρουμε αν γεννήθηκαν έτσι ή αν έγιναν κάποιες αλλαγές».

Ένα ενημερωτικό έγγραφο έδειξε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων αποκάλυψαν ότι «ανιχνεύτηκαν χρωμοσώματα XY σε δείγματα και των δύο αθλητών».

Η IBA ισχυρίζεται ότι και οι δύο πυγμάχοι πέρασαν ελέγχους στην διοργάνωση της Κωνσταντινούπολης το 2022, όπου αποκαλύφθηκαν τα ευρήματα, τα οποία επαναλήφθηκαν στην διοργάνωση του 2023 στο Νέο Δελχί.

«Οι δεύτερες εξετάσεις επιβεβαίωσαν τις πρώτες», είπε. «Αν οι άνθρωποι έχουν αμφιβολίες, ανατρέξτε σε αυτές».

Ο Ιωάννης Φιλιππάτος, πρώην πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της IBA, είπε ότι «ανωμαλίες» εντοπίστηκαν στις αιματολογικές εξετάσεις το 2022. «Το ιατρικό αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα του αίματος, φαίνεται - και το εργαστήριο λέει - ότι και οι δύο πυγμάχοι είναι άνδρες», είπε ο Φιλιππάτος.

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε δύο εξετάσεις αίματος με καρυότυπο αρσενικού. Αυτή είναι η απάντηση από το εργαστήριο». Ο καρυότυπος είναι το πλήρες σύνολο των χρωμοσωμάτων του οργανισμού ενός ατόμου.

Ιμάν Κελίφ - IMAGO

Σε άλλο σημείο, ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι, πρόεδρος της επιτροπής προπονητών της IBA, προειδοποίησε ότι μπορεί να επέλθει το μοιραίο... «Το άθλημά μας είναι επικίνδυνο. Όπου υπάρχει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα, μπορεί να θρηνήσουμε θύματα», είπε.

«Αν για οποιονδήποτε λόγο ένας από τους συμμετέχοντες έχει περισσότερη δύναμη, τότε μπορείτε να καταλάβετε πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό».

Ο Κρις Ρόμπερτς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της IBA, διερωτήθηκε γιατί η ΔΟΕ δεν είχε ενεργήσει βάσει των πληροφοριών που της παρείχαν σχετικά με τα αποτελέσματα των δοκιμών πέρυσι.

«Δεν έχουν κάνει τίποτα με αυτό γιατί βασίζονται σε δικά τους κριτήρια - που είναι βασικά το διαβατήριο».

Σε μια από τις πολλές ατάκες ατάκες του, ο Κρέμλεφ ισχυρίστηκε ότι τα αφεντικά των Ολυμπιακών Αγώνων «προσπαθούσαν να κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν τον γυναικείο αθλητισμό».

«Αν η IBA ήταν επικεφαλής, αυτό δεν θα είχε συμβεί», πρόσθεσε. «Η γυναικεία πυγμαχία έχει στιγματιστεί».

Ο πρόεδρος της IBA, Ούμαρ Κρεμλέφ, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με πολλή ώρα καθυστέρηση, με κακό ήχο και την μετάφραση να μην δουλεύει και μεταξύ άλλων επέκρινε την τελετή έναρξης κυρίως για το... Χριστιανικό θέμα που προέκυψε.

Λι Γιουν - IMAGO

Η συνέντευξη Τύπου έγινε πιο... σκοτεινή, καθώς τρεις δυνατοί κρότοι ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα, τη στιγμή ο μεταφραστής του Κρέμλεφ πάλευε να προλάβει να μεταφράζει τα λεγόμενα του Ρώσου, κάτι που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων δεν ήταν σε θέση να καταλάβει τι συνέβαινε.

Το Reuters επέλεξε να κόψει τη ροή της συνέντευξης Τύπου, ενώ το BBC αποχώρησε πριν από το τέλος σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Αλγερία και την Ταϊβάν υπερασπίστηκαν σθεναρά τις Κελίφ και Λιν Γιου, λέγοντας ότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ως γυναίκες και ότι έχουν διαβατήρια που το πιστοποιούν αυτό.

Το Ολυμπιακό Σώμα, το οποίο ουσιαστικά έχει εκδιώξει την IBA από το Ολυμπιακό κίνημα, κατηγόρησε την IBA ότι έλαβε «μια αυθαίρετη απόφαση» σχετικά με τον αποκλεισμό των δύο αθλητριών το 2023, οι οποίες αγωνίστηκαν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });