Το 1961 Αλγερινοί πολίτες δολοφονήθηκαν από τη γαλλική αστυνομία και η αποστολή της χώρας πέταξε λουλούδια στον Σηκουάνα, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ως φόρο τιμής προς εκείνους.
Σε μία κίνηση που θα συζητηθεί προχώρησαν οι αθλητές της Αλγερίας, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, όσο η νηοπομπή της χώρας κινούνταν στον Σηκουάνα, κάποιοι εκπρόσωποι του αφρικανικού έθνους πέταξαν λουλούδια στον ποταμό.
Ο λόγος που το έκαναν αυτό ήταν για να αποτίνουν φόρο τιμής στους Αλγερινούς που δολοφονήθηκαν από τη γαλλική αστυνομία, το μακρινό 1961. Το βίντεο έγινε γρήγορα viral στο Twitter και η κίνηση αυτή δίχασε τους χρήστες που αποφάσισαν να πάρουν θέση στα σχόλια.
Τι συνέβη το 1961 στο Παρίσι;
Στις 5 Οκτωβρίου του 1961, η διοίκηση της αστυνομίας στο Παρίσι, αποφάσισε να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τις 8.30 μ.μ μέχρι της 5.30 π.μ στο Παρίσι και στα προάστια, για τους Αλγερινούς και Γάλλους Μουσουλμάνους. Το FLN κάλεσε τον Αλγερινό πληθυσμό του Παρισιού να διαδηλώσει ενάντια σ’ αυτήν την απαγόρευση. Η γαλλική αστυνομία δεν έδωσε άδεια για να γίνει η εν λόγω διαδήλωση.
21:40 - 26.07.2024
Οι Γάλλοι... κατάφεραν να «εξαφανίσουν» τον Γιάννη Αντετοκούνμπο από το τηλεοπτικό πλάνο - Τι έκανε η ΕΡΤ λίγο αργότερα (vid)
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αν και σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης... εξαφανίστηκε από το πλάνο!
Σύμφωνα με τον ιστορικό Ζαν-Λουκ Εινουντί, ο Παπόν είχε στη διάθεσή του, για να εμποδίσει τη διαδήλωση, 7.000 αστυνομικούς και 1.400 CRS και gendarmes mobiles (αστυνομικούς για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων). Η αστυνομία μπλόκαρε όλες τις εισόδους στην πρωτεύουσα, τους σταθμούς του μετρό και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς για να εμποδίσει την μετακίνηση του κόσμου. Παρόλα αυτά 30 με 40.000 Αλγερινοί μπόρεσαν να πάρουν μέρος στη διαδήλωση.
Ενώ η αστυνομία είχε ήδη αρχίσει τις συλλήψεις, 4.000 με 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, κατάφεραν να φτάσουν και να διαδηλώσουν ειρηνικά στα Grands Boulevards μέχρι την Όπερα. Η αστυνομία όμως τους μπλόκαρε στην Όπερα και οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Φτάνοντας στον κινηματογράφο Ρεξ η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά του πλήθους σκοτώνοντας αρκετούς διαδηλωτές.
13:02 - 26.06.2024
To app του Sportal.gr είναι εδώ: Όλη η αθλητική δράση στο χέρι σου!
Το Sportal.gr παρουσιάζει τη νέα του εφαρμογή για iOS και Android, σχεδιασμένη να καλύπτει κάθε ανάγκη του πιο απαιτητικού αναγνώστη!
Στη γέφυρα «Neuilly», που χωρίζει το Παρίσι από τα προάστια, αστυνομικά αποσπάσματα και μέλη της FPA άνοιξαν επίσης πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί διαδηλωτές. Τραυματίες διαδηλωτές ρίχτηκαν από αστυνομικούς από τη γέφυρα «Saint-Michel», στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στην Αστυνομική Διοίκηση, στο Σηκουάνα με αποτέλεσμα να πνιγούν. Σύμφωνα με τον Εινουντί δεκάδες συλληφθέντες δολοφονήθηκαν την νύχτα στο προαύλιο της Αστυνομικής διοίκησης ενώ οι δολοφονίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός αλλά υπολογίζεται ότι έφτασε τους 200. Αντίθετα η αστυνομική διοίκηση έκανε λόγω μόνο για δύο νεκρούς από πυροβολισμούς.
Τον Ιούνιο του 2022, η εφημερίδα «Mediapart» παρουσίασε αρχειακά έγγραφα από την προεδρία Ντε Γκωλ, αποχαρακτηρισμένα, τα οποία πιστοποιούσαν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε γρήγορα την έκταση της σφαγής και των εγκληματικών πράξεων της γαλλικής αστυνομίας στις 17 Οκτωβρίου και τις επόμενες εβδομάδες. Ιστορικοί που ειδικεύονται στην περίοδο επιβεβαιώνουν στην εφημερίδα ότι αυτά τα έγγραφα πιστοποιούν ότι ο στρατηγός ντε Γκωλ ενημερώθηκε για την κατάσταση τις ημέρες που ακολούθησαν τη σφαγή. Ορισμένα έγγραφα παρουσιάζουν την επιθυμία του Σαρλ ντε Γκωλ να τιμωρήσει τους ένοχους και να αρνηθεί την καθιέρωση της ατιμωρησίας στη γαλλική αστυνομία. Σύμφωνα με τον ιστορικό Gilles Manceron, η επιθυμία του de Gaulle για κυρώσεις εμποδίστηκε από τους φόβους του να διασπάσει την πολιτική του πλειοψηφία.