Πώς το Παρίσι τοποθέτησε τα ιστορικά του αξιοθέατα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων (vids, pics)
i

© imago

Πώς το Παρίσι τοποθέτησε τα ιστορικά του αξιοθέατα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων (vids, pics)

Γιώργος Γαβριλάκης 08:25 - 26.07.2024 / Ανανεώθηκε: 09:12 - 26.07.2024

H Μόνα Λίζα μειδιά κοιτώντας την Αφροδίτη της Μήλου, εντός του Λούβρου. Η Σιδερένια Κυρία δεσπόζει στο Πεδίο του Άρη και η Αψίδα... θριαμβολογεί. Γύρω γύρω, το Παρίσι διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για το 2024 και ενσωματώνει τα εντυπωσιακά του μνημεία στο αγωνιστικό πρόγραμμα! Λίγο πριν την Τελετή Έναρξης (26/7, 20:30, ΕΡΤ1) κάνουμε μια νοητή βόλτα στα κομβικά σημεία της «Πόλης του Φωτός».

Στα βάθη των αιώνων, το Παρίσι μεταμορφώθηκε αμέτρητες φορές, ολοκληρωτικά και ποικιλότροπα. Απέκτησε πολύπλευρες μορφές, έγινε το επίκεντρο μιας Αυτοκρατορίας, που αναπτύχθηκε, επιβλήθηκε, έλαμψε, κατέρρευσε, σκοτείνιασε και απέκτησε πάλι φως -όταν το 1828 τοποθετήθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας φανοί γκαζιού. 

Τον 18ο και τον 19ο αιώνα εκεί τελέστηκαν σχεδόν τα… παντα. Η τρικολόρ επανάσταση (1789 - 1799), η Κομμούνα του 1871, κατασκευάστηκε ο Πύργος του Άιφελ και τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση το 1889, ενώ ο Ναπολέων o Γ’ (1848-1852) διέταξε να ανασκαφεί ολόκληρη η πόλη και να επανασχεδιαστεί από την αρχή, με κύρια σκέψη να αναδειχθούν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι και οι εντυπωσιακές λεωφόροι. Τον 20ο αιώνα στο Παρίσι έκοβε βόλτες ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, ο Ζακ Πωλ Σαρτρ και ο Πάμπλο Πικάσο. Λογοτέχνες, διανοητές, ζωγράφοι, μπουρζουάδες, εργάτες, κουλτουριάρηδες και ψευτοκουλτουριάρηδες. 

Το 1900, η πόλη διοργάνωσε για πρώτη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες και πριν από 100 χρόνια (1924) το έκανε για δεύτερη φορά. Τώρα είναι η τρίτη. Όχι η φαρμακερή, αλλά η… εντυπωσιακότερη. Τουλάχιστον αυτό θέλουν να πιστεύουν οι Παριζιάνοι και θα προσπαθήσουν να το αποδείξουν με πράξεις, από το βράδυ της Παρασκευής (25/7. 20:30, ΕΡΤ1) στην Τελετή Εναρξης, που για πρώτη φορά θα γίνει εκτός σταδίου. Στους δρόμους της πόλης, στις όχθες του Σηκουάνα, αλλά ακόμα και μέσα στον ποταμό. Στα πιο επιβλητικά σημεία μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό (μετά την Κωνσταντινούπολη και τη Μόσχα) με 10,9 εκατομμύρια κατοίκους. 

Αν υπάρχει όμως, ένα και μόνο πράγμα που θα κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού να ξεχωρίζουν από όλους τους προηγούμενους, είναι η μετατροπή ορισμένων εμβληματικών σημείων της πόλης, δίπλα σε ιστορικά μνημεία, σε αγωνιστικούς χώρου, όπου οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου θα διεκδικήσουν διακρίσεις και άλλοι θα απολαύσουν τη χαρά της συμμετοχής. 

«Κάθε φορά που πηγαίνω σε έναν χώρο, μου κάνει εντύπωση ότι έχω μπροστά μου τον Πύργο του Άιφελ», δήλωσε η Μπριζίτ Λεγκαρέ από τον Καναδά, που είναι η επικεφαλής των αθλητικών εκδηλώσεων του Paris 2024

Εξήγησε τη λογική πίσω από τα μέρη που επιλέχθηκαν και τελικά θα δούμε αγώνες τζούντο και πάλης με φόντο την «Σιδερένια Κυρία» που εμπνεύστηκε ο Γκουστάβ Άιφελ και έδωσε στον Μεταλλικό Πύργο, που βρίσκεται στο κέντρο του Πεδίου του Άρεως, το όνομα του. Επίσης, «η Γέφυρα Αλέξανδρος ο Γ’, η πιο όμορφη του Παρισιού και το Grand Palais θα έχουν κι αυτά θέση και ρόλο», πρόσθεσε η Λεγκαρέ, για να καταλήξει με την βεβαιότητα ότι «αυτό που κάναμε θα πετύχει!». 

Pont Alexander III © imago

Η πλούσια κληρονομιά και η ιστορία της πόλης, ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στην ανάθεση των Αγώνων στο Παρίσι. Άλλωστε, η ίδια η έκθεση και η πρόταση των (εν τέλει) διοργανωτών, από το 2016, είχε εξηγήσει σε θεωρητικό επίπεδο πως «oι εγκαταστάσεις σε εμβληματικές τοποθεσίες, τα εκπληκτικά στάδια δίπλα, ακόμα και μέσα, σε ιστορικά μνημεία της ανθρωπότητας, θα επιτρέψουν στον κόσμο, την ώρα που βρίσκεται σε δημόσιους χώρους, ταυτόχρονα να απολαμβάνει την αγωνιστική δράση». Τώρα, από την θεωρία ήρθε η ώρα να δούμε τις πράξεις. Και όλη η πόλη είναι έτοιμη.

Η Μόνα Λίζα και το Λούβρο ολόκληρο έχουν φορέσει τα καλά τους, ο Πύργος του Λουδοβίκου του ΙΔ’ αστράφτει, τα Ηλύσια Πεδία και η πλατεία του Τροκαντερό ανυπομονούν!

Το 1960, η Ρώμη διοργάνωσε τα αγωνίσματα της πάλης και γυμναστικής σε αρχαίες ρωμαϊκές τοποθεσίες, ενώ ο Μαραθώνιος πέρασε έξω από το Κολοσσαίο. Το 2004, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας πραγματοποίησαν το αγώνισμα της τοξοβολίας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, έναν χώρο που οι Αθηναίοι επισκέπτονταν για αγώνες από το 400 π.Χ. Τώρα όμως, το Παρίσι είναι η πρώτη διοργανώτρια πόλη που θα μετατρέψει ολοκληρωτικά τα φημισμένα της μνημεία σε αθλητικούς χώρους.

Πλατεία Τροκαντερό 

Αθλήματα: Αγώνας δρόμου, ποδηλατικός αγώνας δρόμου 

Συνήθως στη συγκεκριμένη πλατεία, ο κόσμος -και ειδικά οι τουρίστες- επισκέπτονται τις καφετέριες και τα μπαρ. Σε σημεία που ο Πύργος του Άιφελ φαίνεται με την καλύτερη προοπτική και δυναμική από οποιοδήποτε άλλο μέρος του Παρισιού. Στο Τροκαντερό έχει στηθεί για τις ανάγκες της διοργάνωσης και το Πάρκο του Πρωταθλητή. Μια ζώνη όπου μπορεί να φιλοξενήσει έως 13.000 θεατές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το καθημερινό θέαμα από προνομιακή θέση. 

Πύργος του Άιφελ και Πεδίον του Άρεως

Αθλήματα: Τζούντο, πάλη

Η έμπνευση του Άιφελ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι το κεντρικό σημείο της «Πόλης του Φωτός». Ένας πύργος ορατός από κάθε υπερυψωμένο παρατηρητήριο του Παρισιού. Γύρω του βρίσκεται το Πεδίον του Άρεως (Champ-de-Mars), ένα τεράστιο δημόσιο πάρκο που ξεκίνησε ως στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης και κατέληξε ως ανοικτοσιά. Τώρα, θα υποδεχθεί τους τζούντοκα και τους παλαιστές που θα δώσουν ξανά… μάχες στον συγκεκριμένο χώρο. 

Grand Palais © imago

Grand Palais: Μεγάλο Παλάτι

Αθλήματα: Taekwondo, ξιφασκία

Υπάρχει καλύτερο μέρος για ξιφομαχία από τις χρυσοποίκιλτες αίθουσες ενός παλατιού;

Το Grand Palais χτίστηκε το 1900 και κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους. Κατ’ αρχάς κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν το σημείο συγκέντρωσης των Γάλλων στρατιωτών που στέλνονταν στο μέτωπο, ενώ στη συνέχεια μετατράπηκε σε νοσοκομείο για τους τραυματίες. Στον Δεύτερο Παγκοσμίο Πολέμο, όταν το Παρίσι κατελήφθη από τους Ναζί (μέσα σε λίγες… ώρες), οι Γερμανοί στρατιώτες το χρησιμοποίησαν ως γκαράζ για οχήματα και στη συνέχεια, όταν πια δεν το χρειάζονταν, βομβάρδισαν το κτίριο κατά τη διάρκεια της μάχης για την απελευθέρωση της γαλλικής πρωτεύουσας.

La Concorde © imago

Place de la Concorde: Πλατεία Κονκόρντ, ή αλλιώς Ομονοίας

Αθλήματα: 3x3 μπάσκετ, BMX freestyle, Skateboard

Τη σήμερον ημέρα, πρόκειται για ένα πολύ… ήσυχο μέρος στο Παρίσι. Βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Σηκουάνα και περιστοιχίζεται από περίτεχνα σιντριβάνια, τον οβελίσκο του Luxour, δώρο της Αιγύπτου στη Γαλλία από το 1830), αλλά και το δυτικό άκρη της λεωφόρου Champs-Élysées. Κάποτε όμως, εκεί κόπηκαν εκατοντάδες κεφάλια. Ανάμεσα αυτό του Λουδοβίκου του ΙΣΤ’ και την συζύγου του Μαρία Αντουανέτα. 

Les Invalides: Το Μέγαρο των Απομάχων

Αθλήματα: Ποδηλασία, τερματισμός μαραθωνίου, τοξοβολία

Εκεί που βρίσκεται ο τάφος του Ναπολέοντα του Α’ (Βοναπάρτης) και πολλών άλλων διάσημων γάλλων στρατιωτικών και πολιτικών προσωπικοτήτων, κάποιοι θα σηκώσουν τα τόξα τους και θα εξαπολύσουν βέλη.Το Μέγαρο των Απομάχων κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα από τον Λουδοβίκο ΙΔ', όταν η Γαλλία ήταν η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης. Και σκοπός του ήταν, μέσα στον χώρο να στεγάσει τους βετεράνους και να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο για την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε όσους είχαν… θυσιαστεί για το βασίλειο.

Σήμερα, το κτίριο με τον χρυσό θόλο λειτουργεί ως Μουσείο της γαλλικής στρατιωτικής ιστορίας, αλλά για τις επόμενες μέρες θα είναι αγωνιστικός χώρος. 

Η Γέφυρα του Αλεξάνδρου του Γ’

Αθλήματα: Τρίαθλος, κολύμβηση, ποδηλασία

Χτισμένη επίσης το 1900, η γέφυρα που διασχίζει τον Σηκουάνα πήρε το όνομά της από τον τσάρο Αλέξανδρο Γ' της Ρωσίας, προς τιμήν της γαλλορωσικής συμμαχίας του 1892. Δηλαδή του συμφώνου μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση της γερμανικής απειλής. Διαθέτει μια σειρά από εντυπωσιακά χρυσά αγάλματα, με εντυπωσιακότερα αυτά των Νυμφών του Σηκουάνα και του Νέβα -του ποταμού στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Πλέον η Γέφυρα, πέραν της ομορφιάς της συνδέει το Grand Palais με το Les Invalides (Μέγαρο των Απομάχων) και αποτελεί βασικό σημείο ενδιαφέροντος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. 

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });