Δόξα και χρήμα: Οι «αστέρες» του NBA βγάζουν έξτρα εκατομμύρια από τους χορηγούς τους στο Παρίσι
i

© imago

Δόξα και χρήμα: Οι «αστέρες» του NBA βγάζουν έξτρα εκατομμύρια από τους χορηγούς τους στο Παρίσι

Γιώργος Γαβριλάκης 10:32 - 02.08.2024 / Ανανεώθηκε: 10:35 - 02.08.2024

Η συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί ύψιστη τιμή για κάποιους αθλητές και για κάποιους άλλους -εκτός από ύψιστη τιμή- είναι και μία καλή ευκαιρία για να αυξήσουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους. Τα bonus των χορηγών προς τους κορυφαίους NBAers για την παρουσία τους στο Παρίσι είναι μεγάλα!

Στο NBA κάθε αγωνιστική περίοδος περιλαμβάνει 82 αγώνες για τις 30 ομάδες που συμμετέχουν. Οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες της λίγκας, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πληρώνονται περί τα 600.000 δολάρια για κάθε ματς!

Αυτό προκύπτει με μία απλή πράξη: Αν διαιρέσει κανείς τα 50 εκατομμύρια το χρόνο (πάνω κάτω) που εισπράττουν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς από τους Λέικερς, ο Στέφεν Κάρι από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, ο Κεβιν Ντουράντ από τους Φοίνιξ Σανς και... πάει λέγοντας! Άλλωστε, η Team USA που εμφανίζεται στο Παρίσι είναι η πιο... ακριβή ομάδα στα χρονικά και ο λιγότερα αμειβόμενος παίκτης, ο Ντέρικ Ουάιτ, έχει συμφωνία με τους Μπόστον Σέλτικς στα επίπεδα των 20 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Όλοι τους όμως, μεγιστάνες, πάμπλουτοι ή απλώς εύποροι, τώρα που βρίσκονται στην «Πόλη του Φωτός» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ναι μεν δεν πληρώνονται από την Ομοσπονδία Μπάσκετ των ΗΠΑ, αλλά εκτός από τη χαρά της συμμετοχής, ταυτόχρονα οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί αυξάνονται. Και μάλιστα στην περίπτωση των αθλητών που εκπροσωπούν τις εταιρίες-κολοσσούς της αθλητικής ένδυσης, τότε οι έξτρα εισπράξεις τους αφορούν εκατομμύρια δολάρια.

Για παράδειγμα η Nike, που παραδοσιακά κυριαρχεί ως Brand στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει συγκεκριμένη (μονοπωλιακού τύπου) συμφωνία με την Ολυμπιακή Επιτροπή, αποτελεί και την εταιρία ένδυσης της Team USA συνολικά.

Ταυτόχρονα όμως, χρησιμοποιεί τους αθλητές με τους οποίους συνεργάζεται για προώθησης των προϊόντων τους, διαφημιστικές καμπάνιες και ό,τι άλλο σκεφτούν τα στελέχη της. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς και ο Κέβιν Ντουράντ είναι τα κεντρικά της πρόσωπα, όσον αφορά την ομάδα μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τη στιγμή που οι δυο τους πήγαν στο Παρίσι ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε και το μπόνους συμμετοχής τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο πρόεδρος Λούολ Ντενγκ πληρώνει όλα τα έξοδα των Νοτιοσουδανών - Πόσα εκατομμύρια έβγαλε όσο έπαιζε στο ΝΒΑ (vids, pics)

Ο πρόεδρος Λούολ Ντενγκ πληρώνει όλα τα έξοδα των Νοτιοσουδανών - Πόσα εκατομμύρια έβγαλε όσο έπαιζε στο ΝΒΑ (vids, pics)

To θεώρημα που λέει πως «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία» δεν έχει επιβεβαιωθεί, σίγουρα όμως, φέρνουν... άνεση μετακινήσεων. Για το Νότιο Σουδάν, όλα τα εισιτήρια, τα διαδικαστικά και λοιπά έξοδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (και όχι μόνο) τα πληρώνει από το πορτοφόλι του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Λούολ Ντενγκ. Αφού πρώτα έκανε μία περιουσία παίζονταν στο NBA, τώρα νοιώθει πως τα αξιοποιεί σωστά!

Τώρα, όσα «αστέρια» δεν συνεργάζονται με την Nike, αλλά με άλλες κορυφαίες εταιρίες, έχουν κάποιους περιορισμούς σε επίπεδο μάρκετινγκ και προώθησης ατόμων και ομάδων (Rule 40) κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Μόνο η Nike είναι εγκεκριμένος χορηγός για την κορυφαία διοργάνωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Στέφεν Κάρι, δεν παίρνει έξτρα χρήματα από την Under Armour. Γι' αυτό υπάρχουν τα... παράθυρα για να ανοίγουν και να δροσίζονται όλοι.

Απλώς δεν μπορούν να αναφέρουν σε καμπάνιες και φωτογραφίσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης λέξεις όπως «Paris 2024» ή «Olympic Games». Όπως με άνεση μπορεί να κάνει η Nike παρουσιάζοντας στο αγοραστικό κοινό τα νέα παπούτσια του Ντουράντ στα χρώματα της Γαλλίας.

Επίσης, ο Άντονι Έντουαρντς με την Adidas επωφελείται κι αυτός, ενώ λίγο καιρό πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Τζόελ Εμπίντ, ο οποίος τη νέα σεζόν (2024-25) με τους Φιλαδέλφια Σίξερς θα πληρωθεί με $51,4 εκατομμύρια, μεταφέρθηκε από την Under Armour στην Sketchers. Και στη νέα του συνεργασία προέβλεψε να βάλει τον σχετικό όρο. Τότε, δεν ήξερε αν θα παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τις ΗΠΑ ή με την Γαλλία, αλλά δεν ξέχασε να βάλει στο συμβόλιο στον συγκεκριμένο οικονομικό όρο.

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });