Τα σενάρια του Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ: Οι τέσσερις εξασφαλισμένοι και οι «μάχες» πρόκρισης
i

© imago

Τα σενάρια του Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ: Οι τέσσερις εξασφαλισμένοι και οι «μάχες» πρόκρισης

Γιώργος Γαβριλάκης 09:18 - 01.08.2024 / Ανανεώθηκε: 09:43 - 01.08.2024

Στις 2 Αυγούστου, μέρα Παρασκευή, η Εθνική ομάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της (κόντρα στη Αυστραλία) με την ελπίδα να προκριθεί ως δεύτερη ή ως καλύτερη τρίτη στην «φάση των 8» του Ολυμπιακού Τουρνουά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κι άλλες θέσεις που... παίζονται, εκτός από αυτές του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν ήδη προκριθεί.

Τη μέρα που μπήκε ο Αύγουστος η αγωνιστική δράση των Ολυμπιακών Αγώνων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, αλλά την πρωτομηνιά στο Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ των Ανδρών δεν προβλέπονται εξελίξεις.

Κι αυτό γιατί το πρόγραμμα της τρίτης και τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων περιλαμβάνει αγώνες την Παρασκευή (2/8). Και τότε θα έρθει η στιγμή που θα μάθουμε αν η Εθνική ομάδα καταφέρει να οδηγηθεί στη διαδρομή που προς το παρόν υπάρχουν μόνο σενάρια πρόκρισης στη φάση των «οκτώ». Υπάρχουν βέβαια και ρεαλιστικές πιθανότητες για να επαληθευτούν. Αρκεί, κατ' αρχάς, να νικήσουμε την Αυστραλία και στη συνέχεια να μας γίνει ένα... χατίρι!

Ήρθε όμως και η στιγμή να αναλογιστούμε συνολικά τι έγινε τις πρώτες δύο αγωνιστικές της διοργάνωσης στους τρεις ομίλους του Paris 2024. Εκεί που υπάρχουν αυτοί που αισιοδοξούν, αυτοί που αμφιβάλουν, αλλά και τέσσερις ομάδες που έχουν εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση, απλώς δεν έχει καταλήξει με ποιο τρόπο θα το κάνουν και σε ποια θέση θα καταλήξουν.

Η μία είναι ο Καναδάς του ομίλου μας, μετά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που βρίσκονται στον τρίτο όμιλο και από τον δεύτερο, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ήδη στα χέρια τους το εισιτήριο. Απομένει να δούμε τι θα γίνει στο Σερβία-Σουδάν, που θα προκύψει η δεύτερη πρόκριση από τον τρίτο όμιλο, αλλά και ποιοι θα είναι οι δύο καλύτεροι τρίτοι που θα συμπληρώσουν την οκτάδα.

Group A: Καναδάς, Αυστραλία, Ισπανία, Ελλάδα

Αν και ο Καναδάς έχει ήδη προκριθεί, έπειτα από τις δύο νίκες του με Αυστραλία και Ελλάδα, υπάρχει ακόμα και ένα σενάριο που τον οδηγεί στην «φάση των 8», ως ένας από τους δύο καλύτερους τρίτους. Κι αυτό θα συμβεί αν χάσει από την Ισπανία την τελευταία αγωνιστική και αυτή του η αποτυχία έχει με 12 πόντους (ή παραπάνω) διαφορά και συνδυαστεί με ήττα της Ελλάδας κόντρα στην Αυστραλία. Το σενάριο αυτό φυσικά το απεύχεται η εθνική μας ομάδα, που σκοπεύει να διεκδικήσει εκείνη τις πιθανότητες πρόκρισης ως μία από τις δύο καλύτερες τρίτες ομάδων των συνολικά τριών ομίλων του Ολυμπιακού Τουρνουά.

Από τη στιγμή όμως, που οι Βορειοαμερικάνοι, ανεξαρτήτως κατάταξης, είναι δεδομένο πως θα πάρουν το εισιτήριο για να προχωρήσουν στη διοργάνωση, το θέμα εστιάζει στους υπόλοιπους. Η Ισπανία, αν νικήσει τον Καναδά, θα είναι αυτή που θα πανηγυρίσει. Και μάλιστα αν η Ελλάδα νικήσει την Αυστραλία, τότε οι Ίβηρες θα τερματίσουν πρώτοι. Το ίδιο θα συμβεί ακόμα και αν η Αυστραλία νικήσει την Ελλάδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι Ισπανοί θα πρέπει να κάνουν το 15+ κόντρα στον Καναδά.

Η Αυστραλία με τη σειρά της, προκρίνεται κατ' αρχάς αν νικήσει την Ελλάδα και αν το κάνει τη στιγμή που ο Καναδάς χάσει τουλάχιστον με 9 πόντους από την Ισπανία τότε τα «Καγκουρό» με τα γνωστά τους άλματα θα ανέβουν στην πρώτη θέση του πρώτου ομίλου. Βέβαια, μπορεί ακόμα και να αποκλειστούν. Και οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη θα κάνουν την προσπάθειά τους ώστε να τους... πικράνουν. Και οι ίδιοι θα γλυκαθούν, μόνο αν συμβούν οι κάτωθι περιπτώσεις:

🏀 Να νικήσει η Ελλάδα με τουλάχιστον 10 πόντους την Αυστραλία και ο Καναδάς να επικρατήσει της Ισπανίας. Σε αυτή την περίπτωση η «επίσημη αγαπημένη» θα τερματίσει δεύτερη και θα ολοκληρώσει εντυπωσιακά την πορεία τους στους ομίλους. Η πρόκριση στην οκτάδα είναι μεγάλη υπόθεση!

🏀 Τώρα, αν η Ελλάδα ναι μεν νικήσει την Αυστραλία, αλλά το ίδιο κάνει και η Ισπανία κόντρα στον Καναδά, τότε η δική μας θέσει θα είναι η τρίτη. Το ίδιο και αν η Ελλάδα νικήσει μέχρι τρεις πόντους την Αυστραλία και ο Καναδάς... όσο θέλει την Ισπανία.

🏀 Σε περίπτωση που χάσει η «γαλανόλευκη» από την Αυστραλία, τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τερματίζει τελευταία (4η), ενώ το ίδιο θα συμβεί αν νικήσουμε με έναν πόντο και ο Καναδάς νικήσει την Ισπανία.

Group B: Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Βραζιλία

Σε αυτόν τον όμιλο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία και η οικοδέσποινα Γαλλία έκαναν δύο νίκες και αρκετές ώρες πριν συναντηθούν για την τρίτη αγωνιστική ξέρουν πως και οι δύο δεν έχουν να χάσουν τίποτα στη μεταξύ τους κόντρα. Μόνο κύρος, ίσως και λάμψη αν υποστεί κάποιος βαριά ήττα. Διότι στην οκτάδα έχουν ήδη προκριθεί.

Στο μεταξύ, η Ιαπωνία που παραλίγο να κάνει την έκπληξη στην δεύτερη αγωνιστική, όταν και έχασε στην παράταση από τη Γαλλία, θα παίξει με την Βραζιλία. Κοντράρονται για την τρίτη θέση, που λόγω των διαφορών είναι σχεδόν αδύνατο να τους δώσει ελπίδες πρόκρισης από το... παράθυρο.

Ο μικροκαμωμένος Ιάπωνας που… σόκαρε τους Γάλλους και ετοιμάζεται για δράση στο NBA (vids)

Ο μικροκαμωμένος Ιάπωνας που… σόκαρε τους Γάλλους και ετοιμάζεται για δράση στο NBA (vids)

Αφού πρώτα ο Γιούκι Καβαμούρα αναστάτωσε τη Γαλλία και παραλίγο να τη νικήσει μόνος του στο Ολυμπιακό τουρνουά, ο 23χρονος με ύψος 173 εκατοστά υπέγραψε μη εγγυημένο (exhibit 10) συμβόλαιο με τους Μέμφις Γκρίζλις. Και θα προσπαθήσει να γίνει ο τέταρτος Ιάπωνας NBAer στην ιστορία, ακολουθώντας τα χνάρια του πρωτοπόρου Γιούτα Ταμπούσε.

Group C: ΗΠΑ, Σερβία, Νότιο Σουδάν, Πουέρτο Ρίκο

Και εδώ η κατάσταση είναι απλή και ξεκάθαρη. Οι ΗΠΑ νίκησαν την Σερβία και το Νότιο Σουδάν, είναι πρώτες και ως πρώτες κατά πάσα πιθανότητα θα προκριθούν -καθώς παίζουν με το Πουέρτο Ρίκο.

Το επίκεντρο όμως, του τρίτου ομίλου είναι το ματς της Σερβίας με το Νότιο Σουδάν. Εκεί όποιος νικήσει... προκρίνεται. Και όποιος χάσει, αναλόγως με τον τρόπο που θα χάσει, τότε ίσως έχει ελπίδες για την καλύτερη τρίτη θέση. Δεν θέλουν όμως, να ρισκάρουν και εκτός των Σέρβων, που είναι το φαβορί και οι Αφρικανοί έχουν δείξει (με τη νίκη τους από το Πουέρτο Ρίκο, αλλά και με την παρουσία τους κόντρα στις ΗΠΑ) πως έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το... θαύμα!

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });