Τι είναι το Flag Football που μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα

Τι είναι το Flag Football που μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα

Πηνελόπη Παπαδήμου 16:54 - 16.10.2023 / Ανανεώθηκε: 22:21 - 17.07.2024

Ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες το 2028 θα κάνει το Flag Football. Πώς παίζει το αμερικάνικο ποδόσφαιρο σημαίας, ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο άθλημα στις ΗΠΑ.

Τα πέντε νέα Ολυμπιακά αθλήματα ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα. Το μπέιζμπολ (άνδρες), το σόφτμπολ (γυναίκες), το κρίκετ, το λακρός, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο σημαίας και το σκουός θα βρίσκονται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης στο Λος Άντζελες το 2028.

Το αμερικάνικο ποδόσφαιρο σημαίας, όπως αναφέρει και το όνομα, είναι μία παραλλαγή του American Football. Δεν έχει υπάρξει ποτέ στον Ολυμπιακό πρόγραμμα και το 2022 ήταν άθλημα επίδειξης στους παγκόσμιους αγώνες. Σε εκείνη τη διοργάνωση, οι ΗΠΑ είχε νικήσει στους άνδρες και το Μεξικό στις γυναίκες.

Όπως και στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο, έτσι και σε αυτή την παράλλαγή του, στόχος είναι μία ομάδα να ανέβει μαζί με την μπάλα στο αντίπαλο τερέν. Αντί να πιέζει τους παίκτες στο έδαφος, η αμυντική ομάδα πρέπει να αφαιρέσει μια σημαία ή ζώνη σημαίας από το φορέα μπάλας ("deflagging") για να τερματίσει ένα down.

Στο ποδόσφαιρο σημαίας η επαφή μεταξύ των παικτών είναι περιορισμένη. Το διεθνές όργανο διοίκησης για το άθλημα είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Αμερικανικού Ποδοσφαίρου (IFAF).

Το παιχνίδι τελειώνει όταν είτε αφαιρεθεί μια σημαία, ο παίκτης που έχει την κατοχή της μπάλας βγει εκτός ορίων ή μια πάσα προς τα εμπρός χτυπήσει στο έδαφος. Κάθε ομάδα έχει τέσσερις προσπάθειες - γνωστές ως downs - για να φτάσει στο αντίπαλο τερέν. Εάν είναι επιτυχής, έχουν άλλα τέσσερα downs για να φτάσουν στην τελική ζώνη και να σημειώσουν ένα touchdown. Σε περίπτωση αποτυχίας , η μπάλα πηγαίνει στον αντίπαλο που ξεκινά από τη δική του γραμμή πέντε γιάρδων. 

Μετά από ένα touchdown, το οποίο αξίζει έξι πόντους, οι ομάδες πηγαίνουν για έναν επιπλέον πόντο - τρέχοντας ή περνώντας - από τη γραμμή των πέντε γιάρδων ή δύο επιπλέον πόντους από τη γραμμή των 10 γιάρδων. Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με σημαία έχει διαστάσεις 70 x 30 γιάρδες (64 m x 27,4 m) με 10 γιάρδες (9,1 m) σε καθεμία από τις δύο ακραίες ζώνες.

Κάθε ομάδα αποτελείται από πέντε παίκτες σε σύνολο 12 ατόμων. Ένας αγώνας Flag Football αποτελείται από δύο ημίχρονα 20 λεπτών. Ο χρόνος τρέχει διαρκώς μέχρι την προειδοποίηση των δύο λεπτών.

Μετά την προειδοποίηση των δύο λεπτών, το ρολόι σταματά κάθε φορά που υπάρχει διακοπή. Εάν τα σκορ είναι ισόπαλα μετά από 40 λεπτά, η παράταση αιφνίδιου θανάτου αρχίζει με την πρώτη ομάδα που σκοράρει να παίρνει τη νίκη.

Tags:
window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });