Οι Ολυμπιονίκες του Παρισιού θα πάρουν μαζί τους και ένα... κομμάτι του Πύργου του Άιφελ!

Οι Ολυμπιονίκες του Παρισιού θα πάρουν μαζί τους και ένα... κομμάτι του Πύργου του Άιφελ!

Γιώργος Γαβριλάκης 21:23 - 27.07.2024 / Ανανεώθηκε: 21:30 - 27.07.2024

Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που θα απονεμηθούν στους νικητές, περιλαμβάνουν μέσα τους 18 γραμμάτια σιδήρου από τα τμήματα του Πύργου του Άιφελ. Αυτά που αφαιρέθηκαν στις ανακατασκευές του 20ου αιώνα.

Όσοι αθλητές καταφέρουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού να ανέβουν στο βάθρο, κατακτώντας ένα μετάλλιο, ανεξαρτήτου... χρώματος, τότε αυτή τους η επιτυχία δεν θα τους προσφέρει μόνο ανεπανάληπτα συναισθήματα. Δεν θα καθιερωθούν απλώς στην ελίτ της αθλητικής ιστορίας, αλλά θα πάρουν μαζί τους και ένα κομμάτι της «πόλης του φωτός» στο σπίτι τους.

Διότι, τα μετάλλια που σχεδιάστηκαν και θα απονεμηθούν, πέραν από χρυσό, ασήμι ή χαλκό, περιλαμβάνουν μέσα τους και ένα τμήμα του πιο χαρακτηριστικού Πύργου που υπάρχει στην τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμός πρωτεύουσα της Ευρώπης (μετά την Κωνσταντινούπολη και τη Μόσχα). Η έμπνευση του Γκουστάβ Άιφελ που αποκαλύφθηκε στο κέντρο του Παρισιού το 1889 (είχε αρχίσει να κατασκευάζεται δύο χρόνια νωρίτερα) από τότε μέχρι σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και συντηρηθεί δεκάδες φορές.

Το βραβευμένο σκάφος της ελληνικής αποστολής με το όνομα του θρυλικού γόη (vid, pics)

Το βραβευμένο σκάφος της ελληνικής αποστολής με το όνομα του θρυλικού γόη (vid, pics)

Στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων όλες οι αποστολές έπλευσαν στον Σηκουάνα και η ελληνική το έκανε με ένα σκάφος που είναι το μόνο στον κόσμο που έχει βραβευθεί με αστέρι Michelin.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, τμήματα της «Σιδερένιας Κυρίας» αποκολλήθηκαν από την κατασκευή και αντικαταστάθηκαν. Δεν πετάχτηκαν στα σκουπίδια όμως. Οι Γάλλοι τα κράτησαν και στο Paris 2024 τα επανέφεραν εν είδει συμβολισμού και θα γίνουν δώρο στους Ολυμπιανίκες.

Όταν θα τους κρεμάσουν στον λαιμό τα μετάλλια, τότε ταυτόχρονα στο στήθος τους θα βρίσκονται και 18 γραμμάτια σιδήρου από τον Πύργο του Άιφελ, που εμπεριέχονται μέσα σε αυτά! Hδη έξι αθλήτριες των καταδύσεων (δύο Κινέζες, δύο Αμερικανίδες και δύο Αγγλίδες) έχουν πάρει το σπάνιο... αναμνηστικό τους και θα ακολουθήσουν δεκάδες ακόμα τιμώμενα πρόσωπα.

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });