Ξεκίνημα με Ντούσκο, Εθνική μπάσκετ, Τσιτσιπά και Πετρούνια
i

© Intime

Ξεκίνημα με Ντούσκο, Εθνική μπάσκετ, Τσιτσιπά και Πετρούνια

Μεγάλο είναι το ελληνικό ενδιαφέρον από την πρώτη, κιόλας, μετά των Ολυμπιακών. Πότε αγωνίζονται ο Στέφανος Ντούσκος, ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Άννα Κορακάκη και η Εθνική μπάσκετ.

Ο Στέφανος Ντούσκος ανοίγει την αυλαία των ελληνικών συμμετοχών στο Παρίσι. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο στοχεύει να ανέβει και πάλι στο βάθρο, ωστόσο για να φτάσει εκεί θα πρέπει να τραβήξει πολύ... κουπί. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο θα αγωνιστεί στον προκριματικό του σκιφ στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας. Όπως είναι λογικό απουσίασε και από την τελετή έναρξης που έγινε στον Σηκουάνα.

Ο Στέφανος Ντούσκος κληρώθηκε και θα βρεθεί στην πρώτη προκριματική σειρά. Ο κωπηλάτης από τα Ιωάννινα θα έχει αντιπάλους τους Αμπντέλκαλεκ από την Αίγυπτο, Μπαλράζ Ρανουάρ από την Ινδία, Αντρέ Ματίας από την Ανγκόλα, Τόμας Μάκιντος από τη Νέα Ζηλανδία και τον Βλάντισλαβ Γιακόβλεφ από το Καζακστάν. Πρωταρχικός στόχος του Ντούσκου είναι να βρεθεί σε μία από τις πρώτες θέσεις και να προκριθεί στα προημιτελικά.

Φαβορί για το χρυσό είναι ο Γερμανός Όλιβερ Ζάιντλερ που έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Για τα μετάλλια θα παλέψουν και ο Ολλανδός Σιμόν φαν Ντορπ, ο Νεοζηλανδός Τόμας Μάκιντος και ο Κροάτης Νταμίρ Μάρτιν.

Λίγες ώρες αργότερα θα κάνουν πρεμιέρα τα αγωνίσματα της κολύμβησης. Οι προκριματικοί αγώνες της Λα Ντεφένς Αρένα θα ξεκινήσουν στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας. Το ελληνικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στα 100 μέτρα πεταλούδα με την Άννα Ντουντουνάκη και τη Γεωργία Δαμασιώτη.

Το επίπεδο του αγωνίσματος είναι αρκετά υψηλό και οι δύο Ελληνίδες αθλήτριες θα πρέπει να κάνουν υπέρβαση για να καταφέρουν τη διάκριση. Η Άννα Ντουντουνάκη συμμετέχει για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες και η Δαμασιώτη ετοιμάζεται για την παρθενική της συμμετοχή. Σε περίπτωση πρόκρισης σε ημιτελικά, αυτοί θα γίνουν στις 21:30 το ίδιο βράδυ.

Ελληνικό ενδιαφέρον έχει και ο προκριματικός των 4Χ100 ελεύθερο. Οι Κριστιάν Γκολομέεβ, Στέργιος Μπίλας, Απόστολος Χρήστου και Ανδρέας Βαζαίος θα κυνηγήσουν μία από τις οκτώ θέσεις του τελικού, που θα γίνει στις 22:50 το ίδιο βράδυ. Η ελληνική ομάδα δεν είναι στα φαβορί για την πρόκριση στον τελικό, αφού οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία, η Ιταλία και η Κίνα φαντάζουν σχεδόν ακλόνητες.

Έτοιμος για τη δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς αγώνες είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών θα αγωνιστεί γύρω στις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου στο Simonne Mathieu. Ο πρώτος αντίπαλος του Στέφανου Τσιτσιπά θα είναι ο Βέλγος Ζίζου Μπεργκς, Νο.87 στην παγκόσμια κατάταξη.

Οι δύο τενίστες είχαν αναμετρηθεί στον πρώτο γύρο του φετινού Australian Open και ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήρε την πρόκριση στα τέσσερα σετ. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας έχει τονίσει πολλάκις ότι μεγάλος του στόχος είναι η κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου. Αν ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκριθεί στον δεύτερο γύρο, τότε θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα Ετσαργκούι-Έβανς.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι Ολυμπιακό τουρνουά του Παρισιού διεξάγεται σε χωμάτινη επιφάνεια, στο εμβληματικό Roland Garros. Η συγκεκριμένη επιφάνεια είναι από τις αγαπημένες του Στέφανου Τσιτσιπά.

Διπλό ελληνικό ενδιαφέρον θα έχει ο προκριματικός στα 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι. Η Άννα Κορακάκη, χάλκινη Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς του Ρίο και η Χριστίνα Μόσχη θα επιδιώξουν να μπουν στις οκτώ του τελικού.

Στον προκριματικό του αγωνίσματος συμμετέχουν 48 αθλήτριες. Η Άννα Κορακάκη θα αγωνιστεί για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες. Η αθλήτρια με καταγωγή από τη Δράμα, πέρα από τα δύο Ολυμπιακά μετάλλια, έχει καταφέρει δεκάδες ακόμη διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα και παγκόσμια κύπελλα.

Η Χριστίνα Μόσχη θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες. Η 21χρονη αθλήτρια πήρε την πρόκριση για το Παρίσι μετά την τέταρτη θέση που κατέλαβε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ταλίν το 2023.

Μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση είναι η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών. Η «γαλανόλευκη» επιστρέφει σε Ολυμπιακούς αγώνες μετά το 2008 αλλά βρίσκεται σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κάνει πρεμιέρα απέναντι στις ΗΠΑ. Η ομάδα του Άνταμ Κρικόριαν μετράει τρία διαδοχικά μετάλλια σε Ολυμπιακούς αγώνες, το 2012 στο Λονδίνο, το 2016 στο Ρίο και το 2021 στο Τόκιο. Ακόμη, οι ΗΠΑ κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα το 2024. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το έργο των παικτριών της Αλεξίας Καμμένου είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Η Εθνική πόλο γυναικών θέλει μία καλή αρχή στους Ολυμπιακούς αγώνες προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στους χιαστί αγώνες. Η αναμέτρηση της Ελλάδα με τις ΗΠΑ θα γίνει στις 16:35 ώρα Ελλάδας.

Την είσοδό του στον τελικό των κρίκων θα επιδιώξει ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο «άρχοντας των κρίκων» θα αγωνιστεί για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες και θα κυνηγήσει το τρίτο διαδοχικό μετάλλιό του στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού.

Άλλο ένα ιστορικό επίτευγμα θα κυνηγήσει ο Λευτέρης Πετρούνιας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού, όπου θα καταγράψει την τρίτη διαδοχική Ολυμπιακή συμμετοχή του. Έπειτα από το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο και το χάλκινο στο Τόκιο, ο 33χρονος πρωταθλητής της ενόργανης επιδιώκει πλέον να γίνει ο μοναδικός Έλληνας τρις Ολυμπιονίκης της γυμναστικής, αλλά και ο πρώτος σπεσιαλίστας των κρίκων που θα φτάσει τα τρία Ολυμπιακά μετάλλια σε ολόκληρη την ιστορία του συγκεκριμένου αγωνίσματος.

Η Εθνική ομάδα επέστρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 16 ολόκληρα χρόνια με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι ο ενορχηστρωτής της «γαλανόλευκης» προσπάθειας και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ξεχωρίζει στο ρόστερ της. Η Ελλάδα, βρίσκεται σε πολύ δύσκολο όμιλο στο Ολυμπιακό τουρνουά, όπου από αυτή τη φάση θα προκριθούν οι δύο πρώτοι και οι δύο καλύτεροι τρίτοι. Η Ισπανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία θα κοντράρουν την Εθνική δυσκολεύοντας το έργο της, με τη Φούρια Ρόχα να πηγαίνει με «όπλο» την εμπειρία της και τις άλλες δύο να ακολουθούν έχοντας ενισχυθεί με πολλούς NBAers (10 και 9 αντίστοιχα). Το εναρκτήριο παιχνίδι για την Εθνική θα δοθεί απέναντι στον Καναδά το Σάββατο (27/07, 22:00) και θα είναι το πρώτο τεστ της «επίσημης αγαπημένης» στην προσπάθειά της να ανέβει για πρώτη φορά στο βάθρο και να σπάσει την… κατάρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });