Ξεκίνησε η γιορτή του Παρισιού με φόντο στον Πύργο του Άιφελ
i

© IMAGO / Action Plus

Ξεκίνησε η γιορτή του Παρισιού με φόντο στον Πύργο του Άιφελ

Πηνελόπη Παπαδήμου 00:30 - 27.07.2024 / Ανανεώθηκε: 00:45 - 27.07.2024

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού έγραψε ιστορία στέλνοντας τα πανανθρώπινα μηνύματα του Ολυμπισμού σε όλον τον πλανήτη.

Κάτω υπό καταρρακτώδη βροχή, που δεν σταμάτησε λεπτό, διεξήχθη η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού. Ένα τετράωρο show με φόντο τον Πύργο του Άιφελ και τα εμβληματικά τοπόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας, που έγραψε ιστορία.

Η τελετή έναρξης ξεκίνησε με τον Ζινεντίν Ζιντάν να παραλαμβάνει την Ολυμπιακή φλόγα μέσα σε ένα... άδειο Ολυμπιακό στάδιο. Με την είσοδο της φλόγας από τον Σηκουάνα ξεκίνησε και η πρωτότυπη παρέλαση των Εθνών με την ελληνική αποστολή να ηγείται με σημαιοφόρους την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης η διαδικασία διακοπτόταν για τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Η Lady Gaga έκανε την αρχή με μία εξάλεπτη εμφάνιση.

Η φλόγα ταξίδευε κστά τη διάρκεια της τελετής έναρξης με έναν... μυστηριώδη λαμπαδηδρόμο που πέρασε από πολλά εμβληματικά σημεία. Υπάρξε δρώμενο με χορογραφία από το Moulin Rouge, αναφορές στην Παναγία των Παρισίων μαζί με ένα ευχαριστώ προς όλους όσους βοηθούσαν στην αναστήλωσή της.

Η αποστολή της Αλγερίας πέταξε λουλούδια στον Σηκουάνα ως φόρο τιμής στους συμπατριώτες της που δολοφονήθηκαν από τη γαλλική αστυνομία

Η αποστολή της Αλγερίας πέταξε λουλούδια στον Σηκουάνα ως φόρο τιμής στους συμπατριώτες της που δολοφονήθηκαν από τη γαλλική αστυνομία

Το 1961 Αλγερινοί πολίτες δολοφονήθηκαν από τη γαλλική αστυνομία και η αποστολή της χώρας πέταξε λουλούδια στον Σηκουάνα, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ως φόρο τιμής προς εκείνους.

Στην τελετή έναρξης εμφανίστηκε η τραγουδίστρια της όπερας Μαρίνα Βιότι που ερμήνευσε σε μουσική των Gojira σε ένα τρομερό μουσικό πάντρεμα. Υπήρξε ακόμη δρώμενο με την Άγια Νακαμούρα, ενώ ο μυστηριώδης λαμπαδηδρόμος πέρασε από το εργοστάσιο της Louis Vuitton και είδε πώς κατασκευάστηκαν τα μετάλλια των Αγώνων, που θα έχουν πάνω του ένα κομμάτι από τον Πύργο του Άιφελ.

Στην τελετή εμφανίστηκαν και τα minions σε μία ιδιαίτερη στιγμή. Υπήρξε αναφορά σε δέκα εμβληματικές γυναικείες μορφές της γαλλικής ιστορίας. Αγάλματα αναδύθηκαν από τον Σηκουάνα μεταξύ της Pont de la Concorde και της Pont Alexandre-III. Υπήρξαν αναφορές στη γαλλική μόδα, με ένα ιδιαίτερο catwalk.

Μετά την ολοκλήρωση της νηοπομπής ακολούθησε ένα μεγάλο πάρτι με χορό και μουσική. Ένας... ιδιαίτερος θεός Διόνυσος έκανε την εμφάνισή του για να συνειδητοποιήσουμε το παράλογο της βίας. Ακούστηκε ακόμη το «Imagine» του Τζον Λένον και στη συνέχεια μία αναβάτρια σε ένα μεταλλικό διέσχισε τον Σηκουάνα και με μία αναδρομή καλούσε να υιοθετήσουμε τις αξίες του Ολυμπισμού.

Το τελευταίο κομμάτι της τελετής έναρξης ήταν και το πιο ιδιαίτερο. Αφού εκφωνήθηκαν οι λόγοι του Τόμας Μπαχ και του Τόνι Εσταγκέ, η Ολυμπιακή φλόγα συνέχισε το ταξίδι της προς τον βωμό, όπου θα μείνει αναμμένη σε όλη τη διάρκεια των αγώνων. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, που εμφανίστηκε για δεύτερη φορά παρέδωσε τη φλόγα στον Ράφα Ναδάλ, που έχει κατακτήσει 14 φορές το Roland Garros.

Ο Ισπανός τενίστας μετέφερε τη δάδα μέσω του Σηκουάνα μαζί με τη Σερένα Γουίλιαμς, την Νάντια Κομανέτσι και τον Καρλ Λιούις. Η φλόγα αφού πέρασε από τα χέρια θρύλων του γαλλικού αθλητισμού, κατέληξε στα χέρια της Μαρί-Ζοσέ Περέκ και του Τέντι Ρινέ που άναψαν τον βωμό, που είχε σχήμα αερόστατου και υψώθηκε μετά το άναμμά του στον ουρανό. Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την εμβληματική Σελίν Ντιόν να τραγουδάει στον Πύργο του Άιφελ.

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });