Παρίσι 2024: Ο αναλυτικός οδηγός για τους Έλληνες Αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Ποιοι είναι - Πότε παίζουν - Τι πρέπει να ξέρεις

Παρίσι 2024: Ο αναλυτικός οδηγός για τους Έλληνες Αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Ποιοι είναι - Πότε παίζουν - Τι πρέπει να ξέρεις

Πηνελόπη Παπαδήμου 14:26 - 22.07.2024 / Ανανεώθηκε: 14:46 - 22.07.2024

Διαβάστε στο Sportal όλες τις πληροφορίες για το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Οι μέρες και οι ώρες που αγωνίζονται.

Συνολικά 101 αθλητές και αθλήτριες σε 16 διαφορετικά αθλήματα θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Για πρώτη φορά μετά το 2008 και τη διοργάνωση του Πεκίνου η Ελλάδα θα έχει στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη τρεις ομάδες, την Εθνική πόλο ανδρών, την Εθνική πόλο γυναικών και την Εθνική μπάσκετ ανδρών.

Κωπηλασία

Με τέσσερα πληρώματα θα πάρει μέρος η Ελλάδα στην κωπηλασία. Όπως στο Τόκιο, έτσι και στο Παρίσι ο Στέφανος Ντούσκος ανοίγει την αυλαία των ελληνικών συμμετοχών. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο ξεκινάει στα προκριματικά του σκιφ το Σάββατο 27 Ιουλίου στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Η αποστολή του Έλληνα αθλητή δεν θα είναι εύκολη αφού στους προκριματικούς θα πάρουν μέρος 32 βάρκες, περισσότερες από κάθε άλλο αγώνισμα της κωπηλασίας. Οι αγώνες θα γίνουν στο Ναυτικό Στάδιο της Βερ σουρ Μαρν, 30 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι.

Την Κυριακή 28 Ιουλίου θα αγωνιστούν στους προκριματικούς τα υπόλοιπα τρία ελληνικά πληρώματα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα πρώτες θα αγωνιστούν η Ευαγγελία Αναστασιάδου και η Χριστίνα Μπούρμπου στις 11:30 το πρωί ώρα Ελλάδας. Για την Ευαγγελία Αναστασιάδου είναι η παρθενική της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες. Η Χριστίνα Μπούρμπου στο Τόκιο ήταν ζευγάρι με τη Μαρία Κυρίδου και είχαν καταλάβει την πέμπτη θέση.

Στις 12:30 ώρα Ελλάδας θα αγωνιστούν η Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Οι δύο αθλήτριες κατέκτησαν τον Απρίλιο το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και είναι έτοιμες για μία πρόκριση στον τελικό.

Στην ίδια κατηγορία σκαφών θα αγωνιστούν και ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου με το Πέτρο Γκαϊδατζή. Ο προκριματικός είναι προγραμματισμένος για τις 13:00 ώρα Ελλάδας. Το ελληνικό πλήρωμα προέρχεται από καλή εμφάνιση στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κατηγορία των ελαφρών βαρών θα κάνει την τελευταία Ολυμπιακή της εμφάνιση στο Παρίσι. Στο Λος Άντζελες το 2028 θα προστεθεί η παράκτια κωπηλασία.

Πλήρωμα

Σάββατο 27 Ιουλίου

Κυριακή 28 Ιουλίου

Δευτέρα 29 Ιουλίου

Τρίτη 30 Ιουλίου

Τετάρτη 31 Ιουλίου

Πέμπτη 1 Αυγούστου

Παρασκευή 2 Αυγούστου

Σάββατο 3 Αυγούστου

Στέφανος Ντούσκος (σκιφ)

Προκριματικός

Ρεπεσάζ

Προημιτελικοί

Ημιτελικός

Μεγάλος τελικός

Ευαγγελία Αναστασιάδου, Χριστίνα Μπούρμπου (δίκωπος)

Προκριματικός

Ρεπεσάζ

Ημιτελικοί

Τελικοί

Ζωή Φίτσιου, Μιλένα Κοντού (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών)

Προκριματικός

Ρεπεσάζ

Ημιτελικοί

Τελικοί

Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Πέτρος Γκαϊδατζής (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών)

Προκριματικός

Ρεπεσάζ

Ημιτελικοί

Τελικοί

Κολύμβηση

Από 17 αθλητές και αθλήτριες θα εκπροσωπηθεί στο Παρίσι η ελληνική κολύμβηση. Το Σάββατο θα πέσουν στην πισίνα οι πρώτοι αθλητές της κολύμβησης. Οι προκριματικοί αγώνες ξεκινούν κάθε ημέρα στις 12 ώρα Ελλάδας. Η Γεωργία Δαμασιώτη και η Άννα Ντουντουνάκη στα 100 μέτρα πεταλούδα θα διεκδικήσουν μία καλή επίδοση και την πρόκριση για τους ημιτελικούς.

Για τη Δαμασιώτη είναι η πρώτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ η Άννα Ντουντουνάκη θα κολυμπήσει για τρίτη φορά στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. Η αθλήτρια του Τάσου Καράμπελα είχε κάνει μία εκπληκτική κούρσα στον ημιτελικό του αγωνίσματος στο Τόκιο σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ αλλά έμεινε εκτός τελικού για έξι χιλιοστά του δευτερολέπτου. Η Ντουντουνάκη τερμάτισε σε 57.25 και η πρόκριση στον τελικό έκλεισε στα 57.19 δευτερόλεπτα.

Δύο Έλληνες κολυμβητές θα συμμετάσχουν στα προκριματικά των 50 μέτρων ελεύθερο. Ο Κριστιάν Γκολομέεβ και ο Στέργιος Μπίλας έκαναν το 1-2 στο αγώνισμα στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Για τον αθλητή του Παναθηναϊκού είναι η τρίτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες. Ο ασημένιος παγκόσμιος πρωταθλητής του 2019 είχε καταλάβει την πέμπτη θέση στη διοργάνωση του Τόκιο. Για τον Μπίλα είναι η παρθενική του συμμετοχή. Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού, πρωταθλητής Ευρώπης κάτω των 23 ετών και ασημένιος στο ευρωπαϊκό ανδρών του Βελιγραδίου δείχνει ικανός για κάτι καλό.

Διπλή ελληνική εκπροσώπηση θα υπάρχει και στα 100 και 200 μέτρα ύπτιο. Ο Απόστολος Χρήστου πρωταθλητής Ευρώπης στα 100 μέτρα ύπτιο στο Βελιγράδι θέλει να «σφραγίσει» ότι είναι εκ των κορυφαίων του κόσμου στο αγώνισμα. Το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο της Ντόχα στα 50 μέτρα ύπτιο (δεν είναι στο Ολυμπιακό πρόγραμμα) έχει ανοίξει την όρεξη για τον κολυμβητή του Ολυμπιακού, που συμμετέχει στη διοργάνωση για τρίτη φορά στην καριέρα του. Στα 100 μέτρα ύπτιο θα λάβει μέρος και ο Ευάγγελος Μακρυγιάννης, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου. Ο 24χρονος κολυμβητής συμμετέχει για δεύτερη φορά στην καριέρα του σε Ολυμπιακούς αγώνες. Στα προκριματικά των 200 μέτρων θα πέσουν ο Απόστολος Χρήστου και ο Απόστολος Σίσκος. Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού είχε κολυμπήσει την απόσταση στη διοργάνωση του Ρίο, που είχε καταλάβει την 24η θέση. Ο Απόστολος Σίσκος συμμετέχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Για τη δεύτερη Ολυμπιακή συμμετοχή του ετοιμάζεται ο Δημήτρης Μάρκος. Ο 23χρονος κολυμβητής θα αγωνιστεί στον προκριματικό των 800 μέτρων ελεύθερο, τρία χρόνια μετά την προσπάθειά του στο Τόκιο. Ο Δημήτρης Μάρκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.

Στον προκριματικό των 50 μέτρων ελεύθερο θα συμμετάσχει η Νόρα Δράκου. Η κολυμβήτρια του Παναθηναϊκού συμμετέχει για τέταρτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες (τρίτη σε ατομικό αγώνισμα) και πριν λίγο καιρό κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.

Μετά το χρυσό στην πρωτεύουσα της Σερβίας, ο Απόστολος Παπαστάμος θα αγωνιστεί στα 400 μέτρα μικτή. Ο Χανιώτης κολυμβητής του Ολυμπιακού θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες σε τρία ομαδικά αθλήματα, τα 4Χ100 ελεύθερο ανδρών, τα 4Χ200 ελεύθερο ανδρών και τα 4Χ100 μικτή ομαδική mixed.

Αθλητής

Αγώνισμα

Σάββατο 27 Ιουλίου

Κυριακή 28 Ιουλίου

Δευτέρα 29 Ιουλίου

Τρίτη 30 Ιουλίου

Τετάρτη 31 Ιουλίου

Πέμπτη 1 Αυγούστου

Παρασκευή 2 Αυγούστου

Σάββατο 3 Αυγούστου

Κυριακή 4 Αυγούστου

Άννα Ντουντουνάκη

100 μ. πεταλούδα

Προκριματικός (12:00)/Ημιτελικός (21:30)

Τελικός (21:45)

Γεωργία Δαμασιώτη

100 μ. πεταλούδα

Προκριματικός (12:00)/Ημιτελικός (21:30)

Τελικός (21:45)

Γκολομέεβ,Μπίλας, Χρήστου, Βαζαίος

4Χ100 ελεύθερο

Προκριματικός (12:00)/τελικός (22:50)

Απόστολος Χρήστου

100 μ. ύπτιο

Προκριματικός (12:00)/Ημιτελικός (22:37)

Τελικός (22:22)

Ευάγγελος Μακρυγιάννης

100 μ. ύπτιο

Προκριματικός (12:00)/Ημιτελικός (22:37)

Τελικός (22:22)

Απόστολος Παπαστάμος

400μ. μικτή ατομική

Προκριματικός (12:00)/Τελικός (21:300)

Δημήτρης Μάρκος

800 μ. ελεύθερο

Προκριματικός (12:00)

Τελικός (22:03)

Βαζαίος, Μάρκος, Εγγλεζάκης, Στάμου

4Χ200 ελεύθερο

Προκριματικός (12:00)/Τελικός (22:03)

Απόστολος Χρήστου

200 μ. ύπτιο

Προκριματικός (12:00)/Ημιτελικός (22:34)

Τελικός (21:37)

Απόστολος Σίσκος

200 μ. ύπτιο

Προκριματικός (12:00)/Ημιτελικός (22:34)

Τελικός (21:37)

Κριστιάν Γκολομέεβ

50 μ. ελεύθερο

Προκριματικός (12:00)/Ημιτελικός (21:44)

Τελικός (21:30)

Στέργιος Μπίλας

50 μ. ελεύθερο

Προκριματικός (12:00)/Ημιτελικός (21:44)

Τελικός (21:30)

Ντουντουνάκη, Δράκου, Χρήστου, Ασπρουγαλής

4Χ100 mixed

Προκριματικός (12:00)

Τελικός (22:33)

Νόρα Δράκου

50 μ. ελεύθερο

Προκριματικός (12:00/Ημιτελικός (21:39)

Τελικός (19:30)

Καλλιτεχνική Κολύμβηση

Με «προίκα» τον παγκόσμιο τίτλο που κατέκτησε στο σόλο (δεν είναι στο Ολυμπιακό πρόγραμμα) πριν από λίγο καιρό, η Ευαγγελία Πλατανιώτη ετοιμάζεται για την τρίτη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η 30χρονη αθλήτρια μετά την πικρή εμπειρία του Τόκιο, όπου οι αθλήτριες της καλλιτεχνικής κολύμβησης αποκλείστηκαν εξαιτίας κρουσμάτων κορωνοϊού, θέλει να απολαύσει τους αγώνες. Μαζί της στο ντουέτο θα αγωνιστεί η Σοφία Μαλκογεώργου, που θα πάρει μέρος για πρώτη φορά στο αγώνισμα του ντουέτο σε Ολυμπιακούς αγώνες.

  • Το τεχνικό πρόγραμμα του ντουέτου είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή 9 Αυγούστου. Την επόμενη ημέρα, θα γίνει το ελεύθερο πρόγραμμα

Μαραθώνια κολύμβηση

Στο αγώνισμα της ανοιχτής θάλασσας, όπως αποκαλείται στην Ελλάδα, έχει γράψει χρυσή ιστορία ο Σπύρος Γιαννιώτης. Ο Κερκυραίος κολυμβητής, μετά από πλήθος διακρίσεων κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ρίο, στην τελευταία αγωνιστική κούρσα της ζωής του. Ο Γιαννιώτης, ως προπονητής πλέον, καθοδηγεί τον Άλκη Κυνηγάκη. Ο Έλληνας κολυμβητής ετοιμάζεται για τη δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς αγώνες και μετά την πέμπτη θέση στο Τόκιο μπορεί να ονειρεύεται κάτι καλύτερο.

  • Η μαραθώνια κολύμβηση θα γίνει στον Σηκουάνα την Παρασκευή 9 Αυγούστου στις 8:30 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Στίβος

Με πολλές ελπίδες και φιλοδοξίες, η ελληνική αποστολή του στίβου για τους Ολυμπιακούς αγώνες αποτελείται από 14 αθλητές. Ο σούπερ σταρ δεν είναι άλλος από τον Μίλτο Τεντόγλου, που υπερασπίζεται το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο Τόκιο. Ο Έλληνας αθλητής του Γιώργου Πομάσκι κυνηγάει ότι μόνο το ψηλότερο σκαλί του βάθρου αλλά και μία μεγάλη επίδοση, αν το βγει ο αγώνας. Ο Μίλτος Τεντόγλου θα αγωνιστεί για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Σε τροχιά... μεταλλίου βρίσκεται και ο Εμμανουήλ Καραλής. Ο άλτης του Ολυμπιακού σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ με 5,93 μέτρα πριν από λίγες ημέρες και δείχνει ικανός να ξεπεράσει τα έξι μέτρα. Θα είναι οι δεύτεροι Ολυμπιακοί αγώνες για τον Εμμανουήλ Καραλή, που στο Τόκιο είχε καταλάβει την τέταρτη θέση.

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι παραδοσιακά μία αθλήτρια μεγάλων αγώνων. Η Ελληνίδα αθλήτρια, χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο έχει στη συλλογή της μετάλλια από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Στο Παρίσι, η έμπειρη άλτρια θα συμμετάσχει για τέταρτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες. Στον προκριματικό του επί κοντώ θα αγωνιστούν και η Ελένη Πόλακ και Αριάδνη Αδαμοπούλου.

Για τρίτη φορά θα τρέξει στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Η Ελληνίδα βαδίστρια, σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, μετά τα δύο χρυσά στο ευρωπαϊκό του Μονάχου και το χάλκινο στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης ετοιμάζεται για μία ακόμη μεγάλη στιγμή. Στο Ρίο ήταν 15η, στο Τόκιο κατέλαβε την όγδοη θέση. Στα 20 χιλιόμετρα βάδην θα συμμετάσχει και η Κυριακή Φιλτισάκου, που ετοιμάζεται για τη δεύτερη συμμετοχή της.

Από τους έμπειρους της ομάδας του στίβου είναι και ο Μιχάλης Αναστασάκης. Ο Έλληνας πρωταθλητής της σφυροβολίας ετοιμάζεται για την τρίτη του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο 29χρονος πρωταθλητής, όπως και ο συναθλητής του Χρήστος Φραντσεσκάκης πήραν την πρόκριση για το Παρίσι μέσω κατάταξης. Ο 24χρονος Χανιώτης ρίπτης ετοιμάζεται για τη δεύτερη συμμετοχή του.

Η Σταματία Σκαρβέλη προκρίθηκε για δεύτερη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η 28χρονη αθλήτρια της σφυροβολίας είχε καταλάβει τη 18η θέση στη διοργάνωση του Τόκιο.

Η Τατιάνα Γκούσιν και η Παναγιώτα Δόση θα αγωνιστούν σε Ολυμπιακούς αγώνες για πρώτη φορά στην καριέρα τους. Είναι η δεύτερη φορά μετά από 32 χρόνια, που δύο Ελληνίδες αθλήτριες θα συμμετάσχουν στον προκριματικό του ύψους.

Την πρώτη της Ολυμπιακή συμμετοχή θα βιώσει η Ελίνα Τζένγκο. Η αθλήτρια του ακοντισμού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του Μονάχου το 2022 προτού κλείσει τα 20 της χρόνια. Αξίζει να τονιστεί ότι η Τζένγκο, που είχε μία σαρωτική πορεία σε μικρές ηλικιακές κατηγορίες, είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες Νέων το 2018.

Σε δύο αγωνίσματα θα λάβει μέρος η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου. Η 21χρονη σπρίντερ, στην παρθενική της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες, θα τρέξει στα 100 και τα 200 μέτρα. Η Εμμανουηλίδου είχε καταλάβει την 11η θέση στα 100 μέτρα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης, ενώ στην ίδια διοργάνωση ήταν όγδοη στο 200άρι.

Αθλητής

Αγώνισμα

Πέμπτη 1 Αυγούστου

Παρασκευή 2 Αυγούστου

Σάββατο 3 Αυγούστου

Κυριακή 4 Αυγούστου

Δευτέρα 5 Αυγούστου

Τρίτη 6 Αυγούστου

Τετάρτη 7 Αυγούστου

Πέμπτη 8 Αυγούστου

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

20 χλμ. βάδην

Τελικός (10:20)

Κυριακή Φιλτισάκου

20 χλμ. βάδην

Τελικός (10:20)

Μιχάλης Αναστασάης

Σφυροβολία

Προκριματικός

Τελικός (21:30)

Χρήστος Φραντζεσκάκης

Σφυροβολία

Προκριματικός

Τελικός (21:30)

Τατιάνα Γκούσιν

Ύψος

Προκριματικός (11:15)

Τελικός (20:50)

Παναγιώτα Δόση

Ύψος

Προκριματικός (11:15)

Τελικός (20:50)

Πολυνίκη Εμμανουηλίδου

100μ.

Προκριματικός (12:50)

Ημιτελικός (20:50)/Τελικός (22:20)

Εμμανουήλ Καραλής

Άλμα επί κοντώ

Προκριματικός (11:10)

Τελικός (20:00)

Σταματία Σκαρβέλη

Σφυροβολία

Προκριματικός (11:20)

Τελικός (20:55)

Πολυνίκη Εμμανουηλίδου

200μ.

Προκριματικός (11:55)

Ημιτελικός (21:45)

Τελικός (22:40)

Μίλτος Τεντόγλου

Μήκος

Προκριματικός (12:00)

Τελικός (21:15)

Κατερίνα Στεφανίδη

Άλμα επί κοντώ

Προκριματικός (11:40)

Τελικός (20:00)

Ελένη Πόλακ

Άλμα επί κοντώ

Προκριματικός (11:40)

Τελικός (20:00)

Αριάδνη Αδαμοπούλου

Άλμα επί κοντώ

Προκριματικός (11:40)

Τελικός (20:00)

Ελίνα Τζένγκο

Ακοντισμός

Προκριματικός

Τελικός (21:25)

Μπάσκετ

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών προκρίθηκε για πέμπτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες. Η «γαλανόλευκη» με τον σούπερ σταρ και σημαιοφόρο της ελληνικής αποστολής Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους έμπειρους Καλάθη, Ουόκαπ, Παπανικολάου, Παπαγιάννη και Μήτογλου έχει φιλοδοξίες. Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο Βασίλης Σπανούλης, που ως παίκτης έχει συμμετάσχει δύο φορές στη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη. Η Ελλάδα, που προκρίθηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς μετά το 2008 και τη διοργάνωση του Πεκίνου, θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τον Καναδά, την Ισπανία και την Αυστραλία στον όμιλο. Από κάθε όμιλο προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες και οι δύο καλύτερες τρίτες.

Το πρόγραμμα του ομίλου της Εθνικής στο Παρίσι

  • Σάββατο 27 Ιουλίου: Ελλάδα - Καναδάς (22:00)

  • Τρίτη 30 Ιουλίου: Ισπανία - Ελλάδα (12:00)

  • Παρασκευή 2 Αυγούστου: Αυστραλία - Ελλάδα (14:30)

Πόλο

Μετά το 2008 το ελληνικό πόλο θα εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες τόσο με την Εθνική ανδρών, όσο και με την ομάδα γυναικών. Η Εθνική ανδρών συμμετέχει για 17η φορά στη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη και έφτασε στο Τόκιο στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου.

Οι φιλοδοξίες είναι πάλι υψηλές για την ομάδα του Θοδωρή Βλάχου, που θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Ρουμανία, Μαυροβούνιο, ΗΠΑ, Κροατία και Ιταλία στη φάση των ομίλων. Στο τουρνουά των ανδρών προκρίνονται στα προημιτελικά οι τέσσερις πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο.

Το πρόγραμμα του ομίλου της Εθνικής πόλο ανδρών στο Παρίσι

  • Κυριακή 28 Ιουλίου: Ρουμανία - Ελλάδα (22:05)

  • Τρίτη 30 Ιουλίου: Μαυροβούνιο - Ελλάδα (20:30)

  • Πέμπτη 1 Αυγούστου: Ελλάδα - ΗΠΑ (11:30)

  • Σάββατο 3 Αυγούστου: Κροατία - Ελλάδα (13:05)

  • Δευτέρα 5 Αυγούστου: Ελλάδα - Ιταλία (16:10)

Μετά από 16 χρόνια η Εθνική πόλο γυναικών επιστρέφει σε Ολυμπιακό τουρνουά. Αυτή είναι η τρίτη φορά που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα συμμετέχει στη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη μετά το 2004, που είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο και το 2008 (το τουρνουά γυναικών μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 2000. Η ομάδα της Αλεξίας Καμμένου θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία σε έναν ζόρικο όμιλο. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου προκρίνονται στα προημιτελικά.

Το πρόγραμμα του ομίλου της Εθνικής πόλο γυναικών στο Παρίσι

  • Σάββατο 27 Ιουλίου: Ελλάδα - ΗΠΑ (16:35)

  • Τετάρτη 31 Ιουλίου: Ισπανία - Ελλάδα (21:05)

  • Παρασκευή 2 Αυγούστου: Ελλάδα - Ιταλία (16:35)

  • Κυριακή 4 Αυγούστου: Γαλλία - Ελλάδα (20:05)

Τένις

Στο Παρίσι το ελληνικό τένις θα γράψει μία ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και στα πέντε τουρνουά των Ολυμπιακών αγώνων. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς (μονό, διπλό, μικτό διπλό), η Μαρία Σάκκαρη (μονό, διπλό, μικτό διπλό), ο Πέτρος Τσιτσιπάς (διπλό) και η Δέσποινα Παπαμιχαήλ (διπλό) θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι ελπίδες για κάτι σπουδαίο στο Παρίσι είναι υπαρκτές. Άλλωστε, τόσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όσο και η Μαρία Σάκκαρη, τα δύο «βαριά» χαρτιά της Ελλάδας, έχουν δηλώσει ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν μεγάλο στόχο. Οι αγώνες του τένις θα γίνουν στο Roland Garros σε χωμάτινη επιφάνεια, που είναι από τις αγαπημένες του Στέφανου Τσιτσιπά.

Αγώνισμα

Σάββατο 27 Ιουλίου

Κυριακή 28 Ιουλίου

Δευτέρα 29 Ιουλίου

Τρίτη 30 Ιουλίου

Τετάρτη 31 Ιουλίου

Πέμπτη 1 Αυγούστου

Παρασκευή 2 Αυγούστου

Σάββατο 3 Αυγούστου

Κυριακή 4 Αυγούστου

Μονό ανδρών (Στέφανος Τσιτσιπάς)

Γύρος των 64

Γύρος των 64

Γύρος των 32

Γύρος των 32

Γύρος των 16

Προημιτελικά

Ημιτελικά

Μικρός τελικός

Μεγάλος τελικός

Μονό γυναικών (Μαρία Σάκκαρη)

Γύρος των 64

Γύρος των 64

Γύρος των 32

Γύρος των 16

Προημιτελικά

Ημιτελικά

Μικρός τελικός

Μεγάλος τελικός

Διπλό ανδρών (Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς)

Γύρος των 32

Γύρος των 32

Γύρος των 16

Προημιτελικά

Ημιτελικά

Μικρός τελικός

Μεγάλος τελικός

Διπλό γυναικών (Μαρία Σάκκαρη και Δέσποινα Παπαμιχαήλ)

Γύρος των 32

Γύρος των 32

Γύρος των 16

Γύρος των 16

Προημιτελικά

Ημιτελικά

Μικρός και μεγάλος τελικός

Μικτό διπλό (Μαρία Σάκκαρη, Στέφανος Τσιτσιπάς)

Γύρος των 16

Γύρος των 16

Προημιτελικά

Ημιτελικά

Μικρός και Μεγάλος τελικός

Σκοποβολή

Με πέντε αθλητές και αθλήτριες θα εκπροσωπηθεί η ελληνική σκοποβολή στους Ολυμπιακούς αγώνες. Είναι οι περισσότεροι μετά το 2004 και τη διοργάνωση της Αθήνας (11), όπου η Ελλάδα ως διοργανώτρια είχε εκπροσώπηση σε όλα τα αγωνίσματα . Η Άννα Κορακάκη, χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκης του Ρίο, είναι και πάλι εκ των φαβορί για μία διάκριση. Η αθλήτρια με καταγωγή από τη Δράμα θα συμμετάσχει στα 10 μέτρα αεροβόλο και τα 25 μέτρα σπορ πιστόλι. Στα 10 μέτρα αεροβόλο θα αγωνιστεί και η Χριστίνα Μόσχη. Η νεαρή αθλήτρια, φοιτήτρια της ιατρικής, έχει καταφέρει ήδη σημαντικές επιτυχίες στη μέχρι σήμερα καριέρα της. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με τρεις σκοπευτές στο αγώνισμα του σκητ, την Εμμανουέλα Κατζουράκη, τον Μπάμπη Χαλκιαδάκη και τον Μάκη Μίτα. Το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και οι τρεις μπορούν να πετύχουν την πρόκριση στον τελικό.

Αθλητής

Αγώνισμα

Σάββατο 27 Ιουλίου

Κυριακή 28 Ιουλίου

Δευτέρα 29 Ιουλίου

Τρίτη 30 Ιουλίου

Τετάρτη 31 Ιουλίου

Πέμπτη 1 Αυγούστου

Παρασκευή 2 Αυγούστου

Σάββατο 3 Αυγούστου

Κυριακή 4 Αυγούστου

Δευτέρα 5 Αυγούστου

Άννα Κορακάκη

10μ. αεροβόλο πιστόλι

Προκριματικός (13:30)

Τελικός (13:00)

Χριστίνα Μόσχη

10μ. αεροβόλο πιστόλι

Προκριματικός (13:30)

Τελικός (13:00)

Μάκης Μίτας

σκητ

Προκριματική ημέρα 1

Προκριματική ημέρα 2/Τελικός

Χαράλαμπος Χαλκιδάκης

σκητ

Προκριματική ημέρα 1

Προκριματική ημέρα 2/Τελικός

Εμμανουέλα Κατζουράκη

σκητ

Προκριματικός

Τελικός

Κατζουράκη, Μίτας

σκητ μικτό

Προκριματικός/Τελικός

Άννα Κορακάκη

25μ. σπορ πιστόλι

Προκριματικός

Τελικός

Ξιφασκία

Η Δώρα Γκουντούρα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο αγώνισμα της σπάθης για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση Ολυμπιακών αγώνων. Η 27χρονη αθλήτρια έχει αρκετές διακρίσεις στο παλμαρέ της σε μεγάλες διοργανώσεις (ξεχωρίζουν τα δύο χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα) και βρίσκεται στην έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο είναι καταλάβει την 21η θέση.

  • Το αγώνισμα της σπάθης διεξάγεται τη Δευτέρα 29 Ιουλίου

Ποδηλασία

Ο Γιώργος Μπούγλας είναι ο αθλητής που θα αγωνιστεί για την Ελλάδα στην ποδηλασία δρόμου. Ο Έλληνας αθλητής γεννήθηκε το 1990 στα Τρίκαλα και είναι επαγγελματίας ποδηλάτης με την ομάδα της Μπούργος.

  • Η ποδηλασία δρόμου θα διεξαχθεί το Σάββατο 3 Αυγούστου

Ιππασία

Η Ελλάδα θα έχει εκπροσώπηση στην ιππασία 20 χρόνια μετά. Το 2004 στους Ολυμπιακούς της Αθήνα ήταν η τελευταία φορά υπήρχε ελληνική συμμετοχή. Σημειώνεται ότι τότε η Ελλάδα, ως διοργανώτρια, είχε αθλητές σε όλα τα σπορ των Ολυμπιακών αγώνων. Σε εκείνη τη διοργάνωση, η Χάνα Ρόμπερτσον - Μυτιληναίου είχε συμμετάσχει σε δύο αγωνίσματα. Είκοσι χρόνια μετά, η κόρη της Ιόλη Μυτιληναίου ετοιμάζεται να ζήσει τη σπουδαιότερη στιγμή στην καριέρα της στην υπερπήδηση εμποδίων.

  • Τα προκριματικά της υπερπήδησης εμποδίων θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 5 Αυγούστου. Ο τελικός είναι προγραμματισμένος μία ημέρα αργότερα.

Ενόργανη γυμναστική

Έτοιμος για ένα ακόμη μετάλλιο δείχνει ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο Έλληνας «άρχοντας των κρίκων» θα συμμετάσχει στον προκριματικό του αγωνίσματος το Σάββατο 27 Ιουλίου. Εφόσον είναι ο... γνωστός Πετρούνιας θα περάσει χωρίς προβλήματα στον τελικό. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, στους τελευταίους - πιθανώς - Ολυμπιακούς της καριέρας του θέλει να κλείνει αυτόν τον κύκλο όσο καλύτερα γίνεται. Το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του Ρίμινι αλλά και η πρωτιά στο test event της Γάνδης δείχνουν ότι ο 33χρονος Έλληνας πρωταθλητής είναι πιο έτοιμος από ποτέ. Οι αγώνες θα γίνουν στην Αρένα Μπερσί.

  • Ο προκριματικός των κρίκων θα γίνει το Σάββατο 27 Ιουλίου. Ο τελικός του αγωνίσματος είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 16;00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας

Πινγκ πονγκ

Ο Παναγιώτης Γκιώνης θα γράψει ιστορία στους Ολυμπιακούς του Παρισιού. Ο αθλητής του πινγκ πονγκ θα αγωνιστεί στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη για έκτη φορά στην καριέρα του. Θα γίνει έτσι ο τέταρτος Έλληνας μετά τους Τάσο Μποντούρη (ιστιοπλοΐα), Άγη Κασσούμη (σκοποβολή) και Ευαγγελία Ψάρρα (τοξοβολία), που θα βρεθεί για έκτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Ο 44χρονος αμυντικός θα ξεκινήσει τους αγώνες του το Σάββατο 27 Ιουλίου. Το Ολυμπιακό τουρνουά του πινγκ πονγκ θα ολοκληρωθεί στις 4 Αυγούστου. Οι αγώνες του πινγκ πονγκ θα γίνουν στην Παρίς Αρένα 4.

Τζούντο

Δύο εκπροσώπους θα έχει η Ελλάδα στο τζούντο. Ο Θοδωρής Τσελίδης στα 90 κιλά και η Ελισάβετ Τελτσίδου στην κατηγορία των 70 κιλών θα κυνηγήσουν μία διάκριση στο Παρίσι. Ο 27χρονος αθλητής, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες έχει κατακτήσει δύο χάλκινα μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το 2018 και το 2022. Η Ελισάβετ Τελτσίδου ετοιμάζεται για τη δεύτερη Ολυμπιακή συμμετοχή της. Η 28χρονη τζουντόκα είχε καταλάβει την έβδομη θέση στο Τόκιο ενώ πηγαίνει στο Παρίσι με μεγάλες φιλοδοξίες

  • Οι αγώνες των δύο κατηγοριών των Ελλήνων αθλητών θα διεξαχθούν την Τετάρτη 31 Αυγούστου

Πάλη

Ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης στα 74 κιλά ελευθέρας πάλη ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής της πάλης που εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Ο 23χρονος αθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του 2022 και το ασημένιο στη διοργάνωση του 2023. Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ στην κατηγορία των 86 κιλών θεωρείται μεγάλη ελπίδα για κάτι καλό στο Παρίσι. Ο 31χρονος παλαιστής, που γεννήθηκε στο Νταγκεστάν και απέκτησε ελληνικό διαβατήριο πριν λίγο καιρό έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων τρία χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (τα δύο για λογαριασμό της Ελλάδας).

  • Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ θα αγωνιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου και την Παρασκευή 9 Αυγούστου. Ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης θα ξεκινήσει την προσπάθειά του την Παρασκευή 9 Αυγούστου και θα αγωνιστεί, εφόσον κάνει νίκες, το Σάββατο 10 Αυγούστου

Η Μαρία Πρεβολαράκη είναι από τις πλέον επιτυχημένες αθλήτριες στο άθλημα της πάλης. Η 32χρονη που θα αγωνιστεί στην κατηγορία των 53 κιλών θα αγωνιστεί για τέταρτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες. Η Μαρία Πρεβολαράκη θεωρείται η «μεγάλη κυρία» της ελληνικής πάλης και μετά από πλήθος διακρίσεων σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις θέλει να κερδίσει το μοναδικό μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή της.

  • Η Μαρία Πρεβολαράκη θα αγωνιστεί την Τετάρτη 7 Αυγούστου και την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Ιστιοπλοΐα

Ο Βύρωνας Κοκκαλάνης ετοιμάζεται για την τέταρτη Ολυμπιακή συμμετοχή, αυτή τη φορά στην κλάση Iqfoil. Ο 39χρονος αθλητής της ιστιοπλοΐας είχε καταλάβει την πέμπτη θέση το 2016 το Ρίο στην καλύτερη παρουσία του στη διοργάνωση στην Ολυμπιακή κλάση των RSX, που αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα.

  • Ο Βύρνας Κοκκαλάνης θα ξεκινήσει την προσπάθειά του την Κυριακή 28 Ιουλίου. Την Παρασκευή 2 Αυγούστου θα γίνει ο αγώνας μεταλλίων.

Η Αριάδνη και ο Οδυσσέας Σπανάκης θα αγωνιστούν στην κλάση των 470. Τα δύο αδέρφια ετοιμάζονται θα αγωνιστούν για πρώτη φορά μαζί σε Ολυμπιακούς αγώνες. Για την 23χρονη Αριάδνη είχε η δεύτερη Ολυμπιακή συμμετοχή, αφού στο Τόκιο είχε αγωνιστεί μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά.

  • Τα αδέρφια Σπανάκη θα ξεκινήσουν τους αγώνες την Παρασκευή 2 Αυγούστου. Ο αγώνας μεταλλίων θα διεξαχθεί την Τετάρτη 7 Αυγούστου

Παρθενική Ολυμπιακή συμμετοχή και για τον Κάμερον Μαραμενίδη. Ο 22χρονος αθλητής, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ θα αγωνιστεί στην κλάση Formula kite, που είναι καινούργια στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

  • Ο Κάμερον Μαραμενίδης θα αγωνιστεί για πρώτη φορά την Κυριακή 4 Αυγούστου. Ο αγώνας για τα μετάλλια θα διεξαχθεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });