Σάλος στους Ολυμπιακούς: Επετράπη η συμμετοχή αθλητριών με ανδρικά χρωμοσώματα στην πυγμαχία - Η πρώτη προκρίθηκε στα 46 δευτερόλεπτα

Σάλος στους Ολυμπιακούς: Επετράπη η συμμετοχή αθλητριών με ανδρικά χρωμοσώματα στην πυγμαχία - Η πρώτη προκρίθηκε στα 46 δευτερόλεπτα

Sportal newsroom 14:09 - 01.08.2024 / Ανανεώθηκε: 14:09 - 01.08.2024

Η Ιμανί Κελίφ αγωνίστηκε στον πρώτο γύρο των 66 κιλών της πυγμαχίας και προκρίθηκε στα 46 δευτερόλεπτα.

Τεράστιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συμμετοχή στην πυγμαχία γυναικών δύο αθλητριών, που η παγκόσμια ομοσπονδία είχε αποκλείσει επειδή απέτυχαν στα τεστ καταλληλόλητας φύλου. Ο λόγος για την Ιμανί Κελίφ από την Αλγερία που αγωνίζεται στα 66 κιλά και η Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν στα 57 κιλά που είχαν αποκλειστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε γίνει πέρυσι στο Νέο Δελχί.

Στην Αλγερινή δεν είχε επιτραπεί να αγωνιστεί στον τελικό. Από τη Λιν αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τότε, η παγκόσμια ομοσπονδία είχε δικαιολογήσει την απόφασή της αφού στις εξετάσεις χρωμοσωμάτων που είχαν υποβληθεί οι δύο αθλήτριες είχαν δείξει χρωμοσώματα ΧΥ, τα οποία είναι τα ανδρικά, αντί για τα ΧΧ των γυναικών.

Οι δύο αθλήτριες δεν είναι τρανς, αλλά ίντερσεξ άτομα, των οποίων τα γεννητικά όργανα και τα χρωμοσώματα δεν ταιριάζουν με το φύλο τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ευθύνη για τη διεξαγωγή της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς αγώνες έχει η ΔΟΕ και όχι η παγκόσμια ομοσπονδία. Προφανώς, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει πιο χαλαρά όρια όσον αφορά τα επίπεδα τεστοστερόνης των αθλητριών, σε σχέση με την παγκόσμια ομοσπονδία.

Η Κελίφ, πάντως, αγωνίστηκε κανονική κόντρα στην Ιταλία Άντζελα Καρίνι και προκρίθηκε αφού η αντίπαλός της εγκατέλειψε μετά από 46 δευτερόλεπτα. «Τρανς μποξέρ που έχει αποβληθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία μπορεί να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα αντιμετωπίσει τη δική μας Άντζελα Καρίνι. Μία Μεξικανή αθλήτρια που αγωνίστηκε εναντίον της είπε ότι "οι γροθιές της πονούσαν πολύ. Δεν νομίζω να έχω νιώσει έτσι στα 13 χρόνια που πυγμαχώ, ούτε καν σε σπάρινγκ κόντρα σε άνδρες”. Χαστούκι στο πρόσωπο του αθλητικού ιδεώδους και της αξιοπιστίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Φτάνει με τη woke ιδεολογία!», ανέφερε ο Ματέο Σαλβίνι.

Η Μεξικανή αθλήτρια στην οποία αναφέρθηκε ο Σαλβίνι είναι η Μπριάντα Ταμάρα Κρουζ, με την οποία η Κελίφ είχε αγωνιστεί τον Δεκέμβριο του 2022. «Όταν αγωνίστηκα μαζί της ένιωσα πολύ έξω από τα νερά μου», είχε αναφέρει η πυγμάχος από το Μεξικό. «Τα χτυπήματά της με πόνεσαν πολύ. Δόξα τω Θεώ εκείνη την ημέρα βγήκα από το ρινγκ με ασφάλεια και είναι καλό που τελικά το κατάλαβαν».

Θέση για το θέμα πήρε και η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερία κάνοντας λόγο για στοχοποίηση και προπαγάνδα σε βάρος της αθλήτριας. «Τέτοιες επιθέσεις στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά της είναι βαθιά άδικες, ειδικά καθώς προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ολυμπιακή επιτροπή της Αλγερίας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την πρωταθλήτριά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });