Πώς ονομάζεται το... χαρτί που φοράνε οι αθλητές του στίβου και γιατί είναι υποχρεωτικό να το έχουν πάνω τους στους Αγώνες

Πώς ονομάζεται το... χαρτί που φοράνε οι αθλητές του στίβου και γιατί είναι υποχρεωτικό να το έχουν πάνω τους στους Αγώνες

Πηνελόπη Παπαδήμου 17:00 - 11.08.2024 / Ανανεώθηκε: 17:00 - 11.08.2024

Τι τιμωρία έχουν οι αθλητές αν αρνηθούν να το φορέσουν.

Όσοι παρακολουθείτε στίβο, σίγουρα έχετε προσέξει τις καρτέλες που έχουν οι αθλητές και οι αθλήτριες. Το χαρτί αυτό λέγεται «σαλιάρα» και είναι υποχρεωτική για όλους τους αθλητές που λαμβάνουν μέρος σε όλες τις διοργανώσεις.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο κανονισμών της παγκόσμιας ομοσπονδίας, κάθε αθλητής/αθλήτρια πρέπει να διαθέτει δύο σαλιάρες, που φοριούνται στο στήθος και την πλάτη. Από αυτό εξαιρούνται οι αθλητές των αλμάτων που φορούν μόνο μία σαλιάρα.

Στη σαλιάρα των αθλητών/αθλητριών του στίβου αναγράφεται είτε το όνομα είτε ο αριθμός συμμετοχής του κάθε διαγωνιζόμενου. Πρέπει να πούμε ότι οι σαλιάρες είναι υποχρεωτικές για κάθε αθλητή, που λαμβάνει μέρος στα αγωνίσματα του στίβου. Κανείς αθλητής/αθλήτρια δεν παίρνει μέρος στον αγώνα χωρίς να φοράει τη σαλιάρα του σε εμφανές σημείο.

Οι σαλιάρες δεν πρέπει να διπλώνονται, να κόβονται ή να καλυφθούν με οποιονδήποτε τρόπο. Σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων, οι σαλιάρες είναι διάτρητες για να διευκολύνουν την κυκλοφορία του αέρα. Ωστόσο, η διάτρησή τους δεν πρέπει να γίνεται στο σημείο που βρίσκονται τα γράμματα και οι αριθμοί. Σε κάποιες διοργανώσεις οι αθλητές μπορεί να κολλούν και ένα αυτοκόλλητο είτε στο σορτς είτε σε κάποιο μέρος του ποδιού τους.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι σαλιάρες χρησιμοποιούνται για να ξεχωρίζουν οι αθλητές μεταξύ τους και να αναγνωρίζονται από τους κριτές, το κοινό και τους δημοσιογράφους. Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, σε αγώνες αλμάτων, ρίψεων ή σπριντ που οι αθλητές ξεχωρίζουν και τρέχουν σε διαδρόμους.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!

Ωστόσο, στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων, οι αθλητές τρέχουν όλοι μαζί και μπορεί να είναι πέντε ή ακόμη και δέκα σε γκρουπ και μία μικρή απόσταση μεταξύ τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον κανονικό της World Athletics αν κάποιο αθλητής δεν φορέσει τη σαλιάρα, τότε αποκλείεται αυτόματα από τους αγώνες.

Σημειώνεται, ότι στους μεγάλους αγώνες, οι αθλητές που υπερασπίζονται χρυσό μετάλλιο έχουν χρώμα στη σαλιάρα τους. Αυτό υποδηλώνει ότι είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στην αμέσως προηγούμενη διοργάνωση είτε πρόκειται για ευρωπαϊκό/παγκόσμιο πρωτάθλημα είτε για Ολυμπιακούς αγώνες.

window.AdmanQueue = window.AdmanQueue || []; AdmanQueue.push(function () { Adman.adunit({id: 13402, h: 'https://x.grxchange.gr', inline: true}) });