Παγκόσμια κατακραυγή: Αφαιρέθηκε το μετάλλιο Παραολυμπιονίκη στον Μαραθώνιο γιατί άφησε το σχοινί του συνοδού της για ένα δευτερόλεπτο πριν από τον τερματισμό (vid)

Φωτ. IMAGO

Παγκόσμια κατακραυγή: Αφαιρέθηκε το μετάλλιο Παραολυμπιονίκη στον Μαραθώνιο γιατί άφησε το σχοινί του συνοδού της για ένα δευτερόλεπτο πριν από τον τερματισμό (vid)

Ελένη Ανδρικοπούλου 12:32 - 09.09.2024 / Ανανεώθηκε: 12:40 - 09.09.2024

Η Ισπανίδα μαραθωνοδρόμος Έλενα Κονγκόστ έχασε το μετάλλιο της επειδή βοήθησε τον οδηγό της 10 μέτρα πριν τον τερματισμό να τερματίσει τον αγώνα.

Μία ιδιαίτερη ιστορία προέκυψε από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Πρωταγωνίστρια αυτής είναι η Έλενα Κονγκόστ.

Η 36χρονη Ισπανίδα επέστρεψε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες μετά από οκτώ χρόνια, διότι στο εν λόγω χρονικό διάστημα απέκτησε τρία παιδιά. Η επιστροφή της συνδυάστηκε με μία θέση στο βάθρο, αλλά τελικά ενημερώθηκε λίγο αργότερα πως το μετάλλιο αφαιρέθηκε.

Η Έλενα Κονγκόστ, η οποία πάσχει από προοδευτική οπτική αναπηρία αγωνίστηκε στον μαραθώνιο στην κατηγορία Τ12 με οδηγό τον Μία Κάρολ Μπρουγουέρα και τερμάτισε στην τρίτη θέση με χρόνο 3:00:48, το οποίο αποτελεί και ατομικό της ρεκόρ.

Ωστόσο, το μετάλλιο της αφαιρέθηκε επειδή άφησε το σχοινί για ένα δευτερόλεπτο που κρατούσε με τον οδηγό της 10 μέτρα από τη γραμμή τερματισμού κι αυό συνέβη στην προσπάθειά της να τον βοηθήσει να μην πέσει στο έδαφος, καθώς υπέφερε από κράμπα.

Σύμφωνα με το άρθρο 7.9 των κανονισμών, οδηγός και αθλητής δεν μπορούν να αφήσουν το σχοινί που τους συνδέει στα 42.195 μέτρα.

Αυτή η εξέλιξη συνέτριψε την Καταλανή, η οποία με δάκρυα στα μάτια δήλωσε: «Θα ήθελα όλοι να ξέρουν ότι δεν με έχουν αποκλείσει επειδή έκλεψα, αλλά ότι με απέκλεισαν επειδή είμαι άνθρωπος και για ένα ένστικτο που βγαίνει όταν κάποιος πέφτει και πρέπει να τον βοηθησω» και πρόσθεσε:

«Είμαι συντετριμμένη, για να είμαι ειλικρινής, γιατί είχα το μετάλλιο. Είμαι πολύ περήφανη για όλα όσα έχω κάνει και στο τέλος με απέκλεισαν γιατί 10 μέτρα από τη γραμμή τερματισμού άφησα το σχοινί για ένα δευτερόλεπτο, επειδή ένα άτομο δίπλα μου πήγε να πέσει με τα μούτρα στο έδαφος και ξαναέπιασα το σχοινί όταν φτάσαμε στη γραμμή τερματισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ή αθλήτρια που τερμάτισε στην 4η θέση και τελικά της απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο, η Μισάτο Μιτσισίτα, ήταν τρία λεπτά πίσω από τη χρυσή Παραολυμπιονίκη του Ρίο και παράλληλα η Ισπανίδα έμεινε και χωρίς υποτροφία: «Έχω μείνει χωρίς τίποτα. Δεν μπορώ να βρω καμία εξήγηση και μου φαίνεται τόσο άδικο και πραγματικά σουρεαλιστικό. Είναι λυπηρό γιατί είμαι χωρίς υποτροφία. Ήταν ένας από τους στόχους μου, να πάρω ξανά υποτροφία. Θα με αφήσουν ξανά έξω από όλα όταν σκεφτώ ότι έχω δείξει τι μπορώ να κάνω».

Δείτε το βίντεο:

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!

Tags: