Άντι Κάρολ: Από τους τελευταίους ρομαντικούς που σήμερα έγινε ήρωας στη Μπορντό με 2.500 ευρώ το μήνα

Ο Άντι Κάρολ - Φωτ. IMAGO

Άντι Κάρολ: Από τους τελευταίους ρομαντικούς που σήμερα έγινε ήρωας στη Μπορντό με 2.500 ευρώ το μήνα

Κώστας Τόπας 13:51 - 25.09.2024 / Ανανεώθηκε: 13:51 - 25.09.2024

Ο πρώην αστέρας της Premier League, Άντι Κάρολ πήρε την μεγάλη απόφαση να αγωνιστεί με την Μπορντό στην τέταρτη κατηγορία της Γαλλίας και σήμερα να αποτελεί τον ήρωα της γαλλικής ομάδας.

Το όνομα της Μπορντό δεν είναι άγνωστο σε κανέναν απλό οπαδό. Αυτός ο σύλλογος έχει κατακτήσει έξι φορές τον τίτλο του γαλλικού πρωταθλήματος, τέσσερα Κύπελλα και αμέτρητους δευτερεύοντες τίτλους στη Γαλλία μέχρι που πριν από λίγα χρόνια μπήκε σε οικονομικά προβλήματα που ανάγκασε την ομάδα να υποβιβαστεί από την κορυφαία κατηγορία της Γαλλίας στην τέταρτη.

Η Μπορντό έχει αναγκαστεί να χάσει τόσα τμήματα μετά από αρκετές καταστροφικές αποφάσεις από την διοίκηση. Αφού κατέλαβε την 20η θέση στη Ligue 1 τη σεζόν 2021/22, ο σύλλογος δεν αντιμετώπισε τις περικοπές που όφειλε, ποντάροντας τα πάντα σε μια γρήγορη επιστροφή στην κορυφαία κατηγορία και τερματίζοντας τρίτος στη Ligue 2 την επόμενη σεζόν.

Κι αφού δεν πέτυχε τον στόχο, η γαλλική ομάδα «πνίγηκε» σε χρέη και μη πληρωμές που είχαν ως αποτέλεσμα οι «Girondins» να τερματίσουν δωδέκατοι την περασμένη σεζόν στη Ligue 2. Οι παίκτες εγκατέλειψαν το έργο μαζικά, ακόμα και σήμερα περιμένουν τις οφειλές, ενώ ακόμα και νεαροί ποδοσφαιριστές αναγκάστηκαν να «πηδήξουν» από το πλοίο, βλέποντας πως η καριέρα τους δεν θα μπορούσε να εκτοξευτεί στην πορεία.

Επί του παρόντος, όμως η χρηματιστηριακή αξία της Μπορντό φτάνει τα 2,98 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόλις πριν από τρία χρόνια -όταν ήταν στη Ligue 1- η ομάδα είχε αποτίμηση 116,85 εκατομμύρια ευρώ! Ο σύλλογος έχει χάσει το κύρος του στο γαλλικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και έκλεισαν ακόμη και οι πόρτες που είχε με θυγατρικές ομάδες.

Μια αχτίδα ελπίδας

Εν μέσω αυτής της καταστροφής, ένας από τους πιο σεβαστούς επιθετικούς στο αγγλικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία, ο Άντι Κάρολ, εμφανίστηκε στη μέση της εξίσωσης για να προσπαθήσει να βοηθήσει την Μπορντό να γίνει αυτό που ήταν. Ο Άγγλος φορ ο οποίος αποτέλεσε την πιο ακριβή μεταγραφή για έναν Βρετανό παίκτη στην ιστορία της Premier League το 2011 (με ποσό 35 εκατομμυρίων λιρών που πλήρωσε η Λίβερπουλ), πήρε την μεγάλη απόφαση στα 35 του να ενταχθεί στο γαλλικό κλαμπ.

Ο πρώην Άγγλος διεθνής φορ, ο οποίος έπαιξε στο παρελθόν σε Νιουκάστλ, Γουέστ Χαμ και Γουέστ Μπρομ, έχει δεσμευτεί να τους επαναφέρει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε ηλικία 35 ετών, σε μια περίπτωση που θυμίζει αυτή του Λούκας Πέρεθ με τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Ο Κάρολ δεν είναι Γάλλος ούτε έχει οικογένεια εκεί, αλλά είναι ρομαντικός.

Ο κατώτατος μισθός της κατηγορίας

Κατέγραψε την πρώτη του συμμετοχή κόντρα στην Ρεντ Σταρ και ο έμπειρος φορ εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από την ατμόσφαιρα στο γήπεδο -με περισσότερους από 40.000 θεατές- να τον αποθεώνουν. Ο Άντι Κάρολ έχει υπογράψει για τον κατώτατο μισθό της κατηγορίας -που είναι 2.500 ευρώ τον μήνα- και έκανε το ντεμπούτο του την τέταρτη ημέρα της Εθνικής 2. Να σημειωθεί ότι πριν αγωνιστεί για πρώτη φορά με την Μπορντό ο Κάρολ, η ομάδα του είχε χάσει τις τρεις προηγούμενες παιχνίδια.

Ωστόσο, ο υψηλόσωμος (1.93μ.) επιθετικός, σε διάστημα 17 λεπτών, κατάφερε να βρει δύο φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα κόντρα στη Σατωμπριάν, αναδεικνύοντας τον ήρωα του Σαββατοκύριακου στο γαλλικό ποδόσφαιρο και εξαπολύοντας παραλήρημα στο γήπεδο που μήνες πριν τον είχε χάσει την αίγλη του. Ο Κάρολ δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα γινόταν ο μεγάλος ήρωας στη Γαλλία, αλλά το ποδόσφαιρο είναι το πιο ιδιότροπο άθλημα που υπάρχει.