Ευχή ή κατάρα οι πολλές ποιοτικές λύσεις που έχει στα χέρια του ο Αλμέιδα

Ο Αλμέιδα έχει πληθώρα επιλογών και καλείται να μοιράσει σωστά την τράπουλα.

i

©intime

Ευχή ή κατάρα οι πολλές ποιοτικές λύσεις που έχει στα χέρια του ο Αλμέιδα

Γιώργος Σακελλαρίου 22:07 - 19.09.2024 / Ανανεώθηκε: 22:07 - 19.09.2024

Ο τεχνικός της ΑΕΚ Ματίας Αλμέιδα έχει πλέον και με τον Μαρσιάλ 14 παίκτες για πέντε θέσεις και φυσικά καλείται να ανακατέψει και να μοιράσει σωστά την… τράπουλα για να φτάσει η Ένωση στην επίτευξη των στόχων της.

Ο Ματίας Αλμέιδα έχει αυτό που θέλει κάθε προπονητής.

Πολλούς και ποιοτικούς παίκτες. Ο Μάριος Ηλιόπουλος ανέλαβε πριν μερικούς μήνες ίσως το πιο δύσκολο πλοίο στη ζωή του. Την ΑΕΚ. Μία μεγάλη ομάδα για την οποία ζουν κι αναπνέουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Στην πρώτη του χρονιά ο γνωστός εφοπλιστής, εκτός απ’ όσα δαπάνησε για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΑΕΚ από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, δεν δίστασε να δώσει αρκετά ακόμα χρήματα για παίκτες.

Ναι, γλίτωσε το συμβόλαιο του Πόνσε και πήρε κι ένα ποσό κοντά στα 8-9 εκατ. ευρώ. Γλίτωσε το 1 και πλέον εκατ. ευρώ του Αραούχο, το 1 και πλέον εκατ. ευρώ του Πιζάρο και αποχώρησαν στην επίθεση και οι Φαν Βέερτ, Ζίνι. Στον αντίποδα, στην ήδη ποιοτική μεσοεπιθετική γραμμή που είχε η Ένωση, προστέθηκαν οι Περέιρα, Κοϊτά, Λαμέλα, Μαρσιάλ, Πιερό. Ήρθε επίσης και ο Τσιλούλης, ο οποίος παραμένει στο ρόστερ κι έπαιξε αλλαγή έστω και λίγο κόντρα στον Βόλο. Το σίγουρο είναι ότι η ΑΕΚ προχώρησε σε αναβάθμιση στο ρόστερ.

Οι Λαμέλα, Μαρσιάλ εκτόξευσαν το μπάτζετ της ΑΕΚ. Συν τον Περέιρα που έχει κι αυτός συμβόλαιο κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ. Προσθέστε τώρα σ’ αυτούς τον Πινέιδα που παραμένει η πιο ακριβή αγορά του συλλόγου. Τον Λιούμπιτσιτς που ήρθε τον Γενάρη με αγορά από ομάδα Champions League. Τον έμπειρο Άμραμπατ, τον διεθνή Μάνταλο, τον Πάολο Φερνάντες που μπορεί να μην θεωρείται τοπ όνομα, αλλά ο Αλμέιδα τον πιστεύει και τον υπολογίζει.

Κατόπιν, υπάρχουν ο Ελίασον που ανανέωσε τον Ιούλιο έως το 2028, ο διεθνής Ελβετός Τσούμπερ, ο διεθνής Σέρβος Γκατσίνοβιτς, ο Λιβάι Γκαρσία, από τα πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία για τον οποίο η ΑΕΚ δύο καλοκαίρια είπε «όχι» σε προτάσεις 20+ εκατ. ευρώ. Οι τρεις τελευταίοι με αποδοχές πάνω από ένα εκατ. ευρώ.

Ο Δικέφαλος, λοιπόν, έχει ένα πλούσιο, ποιοτικό και φυσικά ακριβό ρόστερ. Αν αφαιρέσουμε τις θέσεις του τερματοφύλακα κι αυτές της αμυντικής γραμμής με τον κόφτη, μένουν πέντε ακόμα θέσεις. Ένα οκτάρι, τρεις μεσοεπιθετικοί και ο φορ. Ή αν προτιμάτε ένας εσωτερικός μέσος, δύο ακραίοι και δύο φορ. Ανάλογα το πως θα παίζει ο Αλμέιδα.

Λύσεις πολλές έχει για να επιλέξει. Αλλά αυτή μπορεί να αποδειχθεί ευχή ή κατάρα… Οι ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι είναι παιδιά. Έχουν κάνει το χόμπι επάγγελμα και στις μεγάλες ομάδες πληρώνονται καλά. Όπως στην ΑΕΚ. Τα παιδιά θέλουν να παίζουν. Κι όσοι δεν παίζουν κι έχουν ισχυρή νοοτροπία ενίοτε μπορεί να κάνουν και μούτρα. Είναι κι αυτό στην ποδοσφαιρική ζωή.

Ο Αλμέιδα έχει στα χέρια του ένα ρόστερ και καλείται σε κάθε ματς να επιλέγει τους καλύτερους. Αυτούς που θα του κάνουν τη δουλειά. Όσο η ομάδα θα νικάει όλα θα είναι ομαλά. Όταν έρχονται στραβές τότε είναι γνωστό πως «οι καλύτεροι παίκτες είναι αυτοί που δεν παίζουν». Κάτι που είπε και ο Αλμέιδα, όπως θα δείτε παρακάτω. Ο Αργεντινός τεχνικός ήθελε έναν φορ και ήρθε ο Πιερό που γεμίζει την περιοχή και με το «καλημέρα» σκόραρε και ο Μαρσιάλ που θα έχει το πιο ακριβό συμβόλαιο στην Ελλάδα. Όχι απλά στην ΑΕΚ.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη θέση «6», όπου εκεί οι επιλογές είναι οι Γιόνσον, Σιμάνσκι, Γαλανόπουλος. Στο «8» υπολογίζεται ο Περέιρα, φυσικά ο Πινέιδα, ο Μάνταλος και ο Λιούμπιτσιτς. Οι οποίοι μπορούν να παίξουν και στο «10» και κατ’ ανάγκη και στα άκρα.

Στα εξτρέμ υπάρχουν Ελίασον, Γκατσίνοβιτς, Κοϊτά, Φερνάντες, Άμραμπατ, Τσούμπερ, ο Τσιλούλης (μοιάζει απίθανο να βρει χρόνο) και εκεί φυσικά, κυρίως δεξιά, μπορεί να παίξει και ο Λαμέλα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλμέιδα έχει για πέντε θέσεις τους Πινέδα, Λιούμπισιτς, Περέιρα, Ελίασον, Γκατσίνοβιτς, Μάνταλος, Κοϊτά, Λαμέλα, Φερνάντες, Άμραμπατ, Λιβάι, Μαρσιάλ, Πιερό, Τσούμπερ, Τσιλούλης. Για 5 θέσεις 15 παίκτες!

Η μεταγραφάρα του Μαρσιάλ και η αστεία ατάκα «στην Ελλάδα θα κάνει πλάκα»

Η μεταγραφάρα του Μαρσιάλ και η αστεία ατάκα «στην Ελλάδα θα κάνει πλάκα»

Ο Αντονί Μαρσιάλ καλείται ν’ αναγεννηθεί στην ΑΕΚ. Έχει το ταλέντο, την ποιότητα, το κίνητρο, αλλά θα πρέπει να ιδρώσει για να ξαναμπεί στον χάρτη των κορυφαίων και να μην θεωρείται... καμένο χαρτί.

Στην περίπτωση που όλοι είναι υγιείς θα παίζουν 5 και τα υπόλοιπα 2/3 (10 παίκτες) θα μπαίνουν αλλαγή, θα μένουν στον πάγκο ή στην εξέδρα. Ορισμένοι ίσως με συμβόλαια άνω του ενός εκατ. ευρώ. Γίνεται αντιληπτό, το πόσο ευχάριστο έργο έχει ο Αλμέιδα με τις πολλές ποιοτικές επιλογές, αλλά και ταυτόχρονα πόσο δύσκολο. Εκτός από τη συνοχή της ομάδας, θα πρέπει να κρατήσει και τα αποδυτήρια.

«Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολλοί»

Το πρόβλημα είναι ότι η ΑΕΚ τα θαλάσσωσε το καλοκαίρι. Έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων και δέχθηκε οικονομικό πλήγμα, έχασε σε πρεστίζ, την ευκαιρία να βελτιώσει το ranking και φυσικά ο Αλμέιδα στερήθηκε κι αυτός τη δυνατότητα με έξι ματς στο Conference League να μοιράσει καλύτερα τους ρόλους και τον χρόνο συμμετοχής.

Ο Αργεντινός μετά τον αποκλεισμό από τη Νόα παραδέχθηκε ότι οι παίκτες είναι πολλοί κι ότι η Ένωση θέλει έναν φορ. Πήρε τον Πιερό, αλλά δεν μπορούσε να πει όχι όταν της παρουσιάστηκε η ευκαιρία να φέρει τον Μαρσιάλ. Ας δούμε τι είχε πει ο Αλμέιδα και την ευχή να μην κάνει λάθη, εξαιτίας ακριβώς της πληθώρας επιλογών:

-Αν θα υπάρξει τώρα ανάγκη για μεταγραφές ή αν μπορούν να υπάρξουν αποχωρήσεις;

«Εγώ πιστεύω μια θέση να υπάρξει για να υπάρχει συναγωνισμός είναι η θέση «νούμερο 9». Άλλη θέση που ψάχναμε ήταν το αριστερό μπακ. Είναι σημαντικό να έχεις δυο παίκτες σε κάθε θέση. Σε κάποιες θέσεις έχουμε περισσότερους. Όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι και ανταγωνιστικοί να περιμένουν».

-Εκτός από φορ αν πρέπει να γίνει κάποια μεταγραφή σε άλλη θέση ή θα πρέπει να υπάρξει αποχώρηση;

«Είμαστε αρκετοί είναι αλήθεια. Είμαστε πολλοί για μια διοργάνωση, θα ήταν λάθος να φέρουμε κι άλλους. Για να φέρουμε φορ θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικός με τον Λιβάι στη θέση. Πίσω από τον επιθετικό θα παίζουν τρεις, δύο θα είναι στον πάγκο, θα πρέπει να είναι στον πάγκο ένας μπακ, ένας χαφ, ένας αμυντικός και θα μείνουν εκτός οι άλλοι. Γι’ αυτό και ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στην Ευρώπη.

Ήταν θέμα τιμής και είμαι θυμωμένος που δεν τα καταφέραμε. Τώρα ξεκινάει μια διαδικασία που η λήψη αποφάσεων θα είναι σημαντική. Σίγουρα ανοίγει η βεντάλια των επιλογών μου που εγώ μπορεί να κάνω περισσότερα λάθη. Ελπίζω να μην τα κάνω. Στο ποδόσφαιρο όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά αυτός που μένει εκτός είναι ο καλύτερος».