Αυτός είναι ο Αντονί Μαρσιάλ: Η μεταγραφή ρεκόρ στη Γιουνάιτεντ, οι έπαινοι από Σερ Άλεξ και Ανρί και η ΑΕΚ

Αντονί Μαρσιάλ - Φωτ. IMAGO

Αυτός είναι ο Αντονί Μαρσιάλ: Η μεταγραφή ρεκόρ στη Γιουνάιτεντ, οι έπαινοι από Σερ Άλεξ και Ανρί και η ΑΕΚ

Κώστας Τόπας 09:46 - 18.09.2024 / Ανανεώθηκε: 09:46 - 18.09.2024

Η ΑΕΚ κατάφερε να πυροδοτήσει τη βόμβα με τον Αντονί Μαρσιάλ, ο οποίος αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης (18/09) στο «Ελ. Βενιζέλος» για να υπογράψει τριετές συμβόλαιο με τους «κιτρινόμαυρους» και να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία της Ένωσης.

Η ΑΕΚ το πάλεψε πολύ, το πίεσε πολύ και τελικά το πέτυχε να κλείσει ίσως την μεγαλύτερη μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού. Η Ένωση τα βρήκε σ' όλα με τον πρώην επιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αντονί Μαρσιάλ και έρχεται στην Ελλάδα για να υπογράψει τριετές συμβόλαιο με τους «κιτρινόμαυρους».

Παίζοντας ποδόσφαιρο νέων για τη Λες Ούλις, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Λυών και στη συνέχεια μεταγράφηκε στη Μονακό το 2013 έναντι αμοιβής πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν μέλος της ομάδας της Μονακό για δύο σεζόν και υπέγραψε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2015 έναντι 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο ποσό χρημάτων καταβλήθηκε για έναν έφηβο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Σκόραρε στον πρώτο του αγώνα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αναδείχθηκε παίκτης του μήνα στην Premier League τον πρώτο του μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, ο Μαρσιάλ συστήθηκε στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Τα 32 γκολ σε 21 αγώνες με τη Λυών

Νωρίτερα όμως, ο Γάλλος επιθετικός είχε ήδη φροντίσει να συγκεντρώσει τα φώτα πάνω του. Σε ηλικία μόλις 14 ετών το 2009 εντοπίστηκε από σκάουτερ της ακαδημίας της Λυών και εντάχθηκε την ίδια χρονιά. Κατά τη δεύτερη σεζόν του στην ομάδα κάτω των 17 ετών διακρίθηκε σκοράροντας 32 γκολ σε 21 αγώνες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την κλήση στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κάτω των 17 ετών της Γαλλίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA κάτω των 17 ετών 2012 στη Σλοβενία.

Έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με τη Λυών στις 6 Δεκεμβρίου 2012, σε έναν αγώνα της φάσης των ομίλων του Europa League εναντίον της Χάποελ Ιρόνι Κιριάτ Σμόνα. Το πρώτο του παιχνίδι στη Ligue 1 ήταν στις 3 Φεβρουαρίου 2013 εναντίον της Αζαξιό, όταν μπήκε ως αλλαγή και στη συνέχεια κατέγραψε δύο ακόμη εμφανίσεις από τον πάγκο εκείνη τη σεζόν.

Από τη Μονακό στο όνειρο της Premier League

Στις 30 Ιουνίου 2013, η Μονακό ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με τον Μαρσιάλ έναντι αμοιβής 5 εκατομμυρίων ευρώ συν μπόνους. Στις 24 Νοεμβρίου, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο πρωτάθλημα για τον σύλλογο σε ηλικία 17 ετών, αντικαθιστώντας τον Ρανταμέλ Φαλκάο μετά από 63 λεπτά και έπαιξε ρόλο στο γκολ του Μουνίρ Ομπάντι που χάρισε τη νίκη εκτός έδρας στην Ναντ. Σκόραρε το πρώτο του γκολ για την ομάδα του πριγκιπάτου στο πρώτο του ξεκίνημα στην ενδεκάδα σε μια νίκη με 2-0 επί της Ρεν, έξι ημέρες αργότερα. Στις 27 Ιανουαρίου 2014 παρέτεινε το συμβόλαιό του μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Στη δεύτερη σεζόν του στο Μονακό, ο Μαρσιάλ σημείωσε εννέα γκολ σε 36 αγώνες της Ligue 1, ξεκινώντας στις 5 Οκτωβρίου 2014, κόντρα στην πρωταθλήτρια Παρί Σεν Ζερμέν. Στις 26 Ιουνίου, επέκτεινε το συμβόλαιο του με την ομάδα μέχρι το 2019, ωστόσο το 2015 έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του για την Premier League και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το υψηλότερο ποσό για έναν... έφηβο

Συγκεκριμένα, την 1η Σεπτεμβρίου 2015, ο Μαρσιάλ ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 60 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο με οψιόν άλλου έτους. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσό μεταγραφής που καταβλήθηκε για έναν έφηβο, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 30 εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσε η Γιουνάιτεντ για τον Λουκ Σο ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Γιουνάιτεντ πλήρωσε 60 εκατομμύρια ευρώ μπροστά για τον Μαρσιάλ, αλλά το συμβόλαιό του περιέχει τρεις ρήτρες μπόνους αξίας εννέα εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία. Κάθε ρήτρα σχετίζονταν με ορισμένα επιτεύγματα που θα μπορούσαν να επιτευχθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του εάν ο Μαρσιάλ σκοράρει 25 γκολ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμμετάσχει σε 25 συμμετοχές για τη Γαλλία ή κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα πριν από τον Ιούνιο του 2019.

Ο έπαινος του Φέργκιουσον και το «μπορεί να κάνει τα πάντα»

«Είμαι τόσο ενθουσιασμένος που θα ενταχθώ στη Γιουνάιτεντ, πάντα ήθελα να παίξω στην Premier League και να ενταχθώ στη μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο είναι αυτό που ονειρεύεται κάθε νεαρός ποδοσφαιριστής». Ο τότε προπονητής του Γάλλου επιθετικού, Λουίς Φαν Χάαλ είχε δηλώσει: «Ο Άντονι είναι ένας εκ φύσεως ταλαντούχος, νέος, πολυλειτουργικός επιθετικός με μεγάλες δυνατότητες. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σύλλογος για να συνεχίσει την εξέλιξή του».

Ο Μαρσιάλ έκανε το ντεμπούτο του στο «Ολντ Τράφορντ» στις 12 Σεπτεμβρίου ως αλλαγή στο 65ο λεπτό για τον Χουάν Μάτα και σημείωσε το τελικό γκολ της νίκης 3-1 επί της αντίπαλης Λίβερπουλ. Ο Φαν Χάαλ το χαρακτήρισε «θαυμάσιο γκολ». Οκτώ μέρες αργότερα, στο πρώτο του ξεκίνημα στην Premier League, σκόραρε δύο φορές σε μια εκτός έδρας νίκη, 3-2 στη Σαουθάμπτον.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, και πάλι ως αντικαταστάτης του Μάτα, ο Μαρσιάλ σημείωσε το τέταρτο γκολ του σε τέσσερα παιχνίδια για τη νέα του ομάδα, ολοκληρώνοντας τη νίκη με 3–0 επί της Ίπσουιτς στον τρίτο γύρο του League Cup. Ο πρώτος αντίκτυπος του Μαρσιάλ επαίνεσε τον πρώην προπονητή της Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος δήλωσε ότι «μπορεί να κάνει τα πάντα».

Ο Μαρσιάλ κέρδισε την πρώτη του ατομική διάκριση στη Γιουνάιτεντ καθώς είχε αναδειχθεί τον «Παίκτη του Μήνα του PFA Fan» για τον Σεπτέμβριο, στον οποίο σημείωσε τρία γκολ σε δύο αγώνες. Λίγες μέρες αργότερα, κέρδισε το δεύτερο του τρόπαιο στη Γιουνάιτεντ, καθώς το γκολ του εναντίον της Λίβερπουλ του χάρισε το «Γκολ του Μήνα» του συλλόγου για τον Σεπτέμβριο. Αναδείχθηκε επίσης ο παίκτης του μήνα στην Premier League για τον Σεπτέμβριο, ο τρίτος νεότερος παίκτης που έλαβε το βραβείο μετά τον Μίκα Ρίτσαρντς και Μάικλ Όουεν.

Η κόντρα με τον Μουρίνιο

Η πρόοδος του Μαρσιάλ διαταράχθηκε από την απόλυση του Φαν Χάαλ, που τον είχε φέρει στη Γιουνάιτεντ, και την άφιξη του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος υπέγραψε τον πρώην επιθετικό της Ίντερ, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, κάτι που μείωσε τον ρόλο του Μαρσιάλ στην ομάδα και οδήγησε σε μια διαμάχη για τον αριθμό της φανέλας του Γάλλου, που σημαίνει ότι αυτός και ο νέος προπονητής ξεκίνησαν στραβά.

«Του λέω ότι προτιμώ να κρατήσω το νούμερο εννιά μου», είπε ο Μαρσιάλ στο France Football. «Όταν επιστρέφω στον σύλλογο, βλέπω τη φανέλα μου με το νούμερο 11, η ιστορία δεν ξεκίνησε καλά! Δεν με σεβάστηκε, ευθέως».

Επειτα, ο Μαρσιάλ ξεκίνησε σε λιγότερους από τους μισούς αγώνες της Γιουνάιτεντ στην Premier League καθεμία από τις σεζόν του Μουρίνιο και επικρίθηκε ανοιχτά από τον πρώην τεχνικό της Τσέλσι σε πολλές περιπτώσεις για τις επιδόσεις και τη στάση του.

Ξεκίνησε δυναμικά τη δεύτερη σεζόν του με τον προπονητή, με εννέα γκολ στο πρωτάθλημα μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά στη συνέχεια ένιωσε ασέβεια όταν ο σύλλογος υπέγραψε τον Αλέξις Σάντσες. Η άφιξη του Χιλιανού μείωσε περαιτέρω τον χρόνο παιχνιδιού του Μαρσιάλ και δεν σκόραρε ξανά για το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ έχασε στη συνέχεια την αποστολή της Γαλλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018.

«O Μουρίνιo μιλούσε για μένα στον Τύπο. Του αρέσουν αυτά τα παιχνίδια, αλλά ξέρει επίσης με ποιον το κάνει», είπε ο Μαρσιάλ. «Τη δεύτερη σεζόν, ήμουν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο πρώτο μέρος της σεζόν, έφερε τον Αλέξις Σάντσες και δεν έπαιζα σχεδόν καθόλου πια. Μου κόστισε ακριβά. Έπρεπε να ήμουν εκεί [στο Παγκόσμιο Κύπελλο]».

Λάμπει ξανά υπό τον Σόλσκιερ

Ο Μαρσιάλ πρέπει να ήταν χαρούμενος που είδε την απόλυση του Μουρίνιο και ανέλαβε ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο Γάλλς επιθετικός υπέγραψε νέο συμβόλαιο τον Ιανουάριο του 2019 και πραγματικά διέπρεψε την επόμενη σεζόν ως σέντερ φορ, σκοράροντας 23 γκολ, τον καλύτερο δυνατό του αριθμό για τον σύλλογο, καθώς και έδωσε 12 ασίστ - και αυτό παρά το γεγονός ότι έχασε σχεδόν δύο μήνες με τραυματισμό του μηριαίου.

Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία ήταν ένα χτύπημα σε μια απίθανη νίκη επί της Μάντσεστερ Σίτι, ένα τέρμα κόντρα στη Νιουκάστλ και ένα χατ-τρικ κόντρα στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Και με αυτούς τους αριθμούς, ο Γάλλος ανακηρύχθηκε παίκτης της σεζόν της Γιουνάιτεντ.

Η δοκιμασία με τους τραυματισμούς και η Σεβίλλη

Όταν ο Μαρσιάλ επέστρεψε από έναν σοβαρό τραυματισμό, αντιμετώπισε μια δύσκολη μάχη για να επιστρέψει στην ομάδα λόγω της επιστροφής του Κριστιάνο Ρονάλντο και της εμφάνισης του Μέισον Γκρίνγουντ. Και αφού έκανε μόλις δύο εκκινήσεις στο πρωτάθλημα, αναζήτησε διέξοδο από τους «κόκκινους διαβόλους» με δανεισμό στη Σεβίλλη για το δεύτερο μισό της σεζόν 2021-22.

Αλλά η σύντομη παραμονή του στη νότια Ισπανία δεν εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Πέτυχε μόλις ένα γκολ και έδωσε μία ασίστ, ενώ δέχθηκε σφοδρή κριτική για την εμφάνισή του στην ήττα των 16 του Europa League από τη Γουέστ Χαμ. Όπως ήταν αναμενόμενο, συνέχισε επίσης να ταλαιπωρείται από προβλήματα τραυματισμών, οδηγώντας σε δύο περιόδους εκτός γηπέδων σε μόλις πέντε μήνες.

Οταν ο Ζιντάν τον ήθελε στη Ρεάλ και ο Ανρί τον αποκαλούσε καλύτερο από αυτόν

Ο Ζινεντίν Ζιντάν προσπάθησε κάποτε να αποκτήσει έναν παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν ήταν προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης. Κι αυτός δεν ήταν άλλος πέρα από τον Άντονι Μαρσιάλ, ο οποίος έκανε μια απίστευτη εμφάνιση σε ένα φιλικό προετοιμασίας κόντρα στη Ρεάλ το καλοκαίρι του 2017.

Και σύμφωνα με το Manchester Evening News, ο Ζιντάν εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την υπογραφή του Γάλλου στα μέσα της επόμενης σεζόν - μήνες πριν την πρώτη του αποχώρηση από τον σύλλογο. Για τον Μαρσιάλ είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια και ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Τιερί Ανρί.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2017 ο Ανρί υποκλίθηκε στο ταλέντο του Μαρσιάλ που όντας 21 ετών είχε κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στην σεζόν με πέντε γκολ και έξι ασίστ σε εννέα ματς. «Ο Άντονι Μαρσιάλ είναι πολύ καλύτερος παίκτης από ό,τι ήμουν εγώ σε αυτή την ηλικία», είχε πει ο Ανρί και συμπλήρωσε: «Μπορεί να γίνει παίκτης παγκόσμιας κλάσης».