Το θαύμα του Αντρέ Ονάνα: Το «Χρυσό γάντι» σε μια θλιβερή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Αντρέ Ονάνα με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Φωτ. IMAGO

Το θαύμα του Αντρέ Ονάνα: Το «Χρυσό γάντι» σε μια θλιβερή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Κώστας Τόπας 13:43 - 13.10.2024 / Ανανεώθηκε: 13:43 - 13.10.2024

Ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αντρέ Ονάνα μπορεί να βλέπει την ομάδα του στα άδυτα τη φετινή σεζόν, όμως ο ίδιος βρίσκεται σε τρομερή φόρμα.

Εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης και με τον Έρικ τεν Χαχ μεταξύ πάγκου και.. ανεργίας, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι εντελώς χαμένη στην Premier League. Βρίσκεται στην 14η θέση της κατάταξης με οκτώ βαθμούς σε επτά παιχνίδια και είναι έτη φωτός μακριά από το Big Six. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, και με έναν εντελώς εκπληκτικό τρόπο, ο Αντρέ Ονάνα κατάφερε να γίνει πιο δυνατός από ποτέ.

Ερωτηθείς για αρκετές εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Μάντσεστερ, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023 όταν υπέγραψε από την Ιντερ, ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας οδηγεί το «Χρυσό Γάντι της Premier League» στο χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (μέχρι σήμερα, το χειρότερο ξεκίνημα ήταν την περασμένη σεζόν, στην οποία επιτεύχθηκαν εννέα βαθμοί στους πρώτες επτά αγωνιστικές).

Γιουνάιτεντ: Πιο κοντά στον υποβιβασμό από την Ευρώπη με τον Τεν Χαχ σχεδόν καταδικασμένο
PREMIER LEAGUE

13:22 - 09.10.2024

Γιουνάιτεντ: Πιο κοντά στον υποβιβασμό από την Ευρώπη με τον Τεν Χαχ σχεδόν καταδικασμένο

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στη δέκατη τέταρτη θέση της Premier League και είναι πιο κοντά στον υποβιβασμό παρά στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη. Ενα στατιστικό το οποίο αποδεικνύει την χειρότερη εκκίνηση των «κόκκινων διαβόλων» στην ιστορία τους.

Σε αυτά τα επτά παιχνίδια, η Γιουνάιτεντ έχει δεχτεί οκτώ γκολ, όσα και η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Σίτι ή η Τότεναμ. Έξι από αυτά μπήκαν στις ήττες εναντίον της Λίβερπουλ (0-3) και της Τότεναμ (0-3). Στην Premier League, η αναλογία γκολ/παιχνιδιών δεν υπολογίζεται για την απονομή του βραβείου. Μετράνε τα clean sheets. Και ο Ονάνα είναι ο μόνος τερματοφύλακας στο βρετανικό πρωτάθλημα που έχει κρατήσει τέσσερα clean sheets μέχρι στιγμής.

Αυτό έγινε εναντίον της Φούλαμ (1-0), της Σαουθάμπτον (0-3), της Κρίσταλ Πάλας (0-0) και της Άστον Βίλα (0-0), ξεπερνώντας τα τρία clean sheets των Άλισον Μπέκερ (Λίβερπουλ) και Ντέιβιντ Ράγια (Άρσεναλ).

Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τερματοφύλακες της διοργάνωσης, ο Ονάνα δεν είναι από αυτούς που κάνουν τις περισσότερες αποκρούσεις (22). Ο Ρόμπερτ Σάντσες της Τσέλσι προηγείται με 33, όσα και ο Μαρκ Φλέκεν της Μπρέντφορντ και ο Μαντς Χέρμανσεν της Λέστερ. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν οκτώ τερματοφύλακες σε ολόκληρο το πρωτάθλημα που έχουν κάνει τις ίδιες ή περισσότερες αποκρούσεις από τον κίπερ των «κόκκινων διαβόλων».

Αυτοί οι τρεις τερματοφύλακες που αναφέρθηκαν δέχονται πολύ περισσότερα σουτ στο τέρμα από τον Καμερουνέζο. Οι Φλέκεν (46), Χέρμανσεν (45) και Σάντσες (41) είχαν να αντιμετωπίσουν περισσότερα σουτ από τον Ονάνα (29). Ο Καμερουνέζος είναι 12ος στην Premier League σε αριθμό σουτ που δέχεται και ένατος σε αποκρούσεις. Όσον αφορά τα xGoals, δηλαδή τον αριθμό των γκολ που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που θα έπρεπε να είχε δεχτεί, κατάφερε να σώσει 2,27 γκολ, οπότε η απόδοσή του ήταν κάτι παραπάνω από καλή.

Ο Ονάνα ήταν μία από τις λίγες αχτίδες ελπίδας σε μια ομάδα που τιμωρήθηκε στην άμυνα από τραυματισμούς, όπως ο Λουκ Σο στο φουλ μπακ, γεγονός που ανάγκασε τον Τεν Χαχ να παίξει με τον Ντιόγκο Νταλότ με ανάποδο πόδι, καθώς και από τις αποφάσεις του Ολλανδού, ο οποίος στην αναμέτρηση με την Άστον Βίλα άφησε στον πάγκο τους βασικούς Λισάντρο Μαρτίνεζ και Ματίας ντε Λιχτ για να δώσει φανέλα βασικού στον Τζόνι Έβανς και στον Χάρι Μαγκουάιρ.