99 χρόνια ΑΕΚ: Η ιστορία δεν έχει τέλος! (vids)

99 χρόνια ΑΕΚ

i

©Sportal

99 χρόνια ΑΕΚ: Η ιστορία δεν έχει τέλος! (vids)

Κώστας Τόπας 08:06 - 13.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:09 - 14.08.2024

13 Απριλίου 1924-13 Απριλίου 2023. 99 χρόνια ένδοξης «κιτρινόμαυρης» ιστορίας! 99 χρόνια ΑΕΚ! Η Ένωση φέτος επέστρεψε στη δεύτερη πόλη της, στης Φιλαδέλφειας τα μέρη, εκεί που άνθρωποι υπερήφανοι, διωγμένοι από τα σπίτια τους και τη γη τους τη δημιούργησαν.

ΑΕΚ, τρία μαγικά γράμματα, που το καθένα κρύβει μία δική του, ξεχωριστή ιστορία και η ένωσή τους βγάζει μια «χρυσή» πορεία δεκαετιών: Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως, ένας σύλλογος, μια ιδέα, μια παρέα, μια κίνηση προσφύγων της Πόλης, που μόλις δύο χρόνια μετά το μεγάλο διωγμό του 1922 θέλησαν να δημιουργήσουν έναν δικό τους πυρήνα πολιτισμού.

Ήταν 13 Απριλίου του 1924, όταν μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών προσφύγων πήραν την απόφαση να ιδρύσουν την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης. Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από Έλληνες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Δικέφαλος Αετός της ΑΕΚ

Επειτα από πολύωρη συζήτηση η παρέα πήρε την τελική απόφαση για την ίδρυση ενός συλλόγου με την επωνυμία Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Ως έμβλημα επελέγη ασφαλώς ο Δικέφαλος Αετός και χρώματα το χρυσό και το μαύρο, όλα εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να θυμίζουν στους μεταγενέστερους την ένδοξη αθλητική παρακαταθήκη των Ελλήνων της Πόλης. Η αριστερή κεφαλή του Δικεφάλου συμβολίζει τη Ρώμη, η δεξιά την Κωνσταντινούπολη, ενώ τα ανοιχτά φτερά δηλώνουν την κυριαρχία του Βυζαντίου

Το καταστατικό της ΑΕΚ

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα έγγραφα αναφέρουν ότι η πρώτη σφραγίδα του συλλόγου έχει ως έμβλημα τον Φοίνικα που αναγεννάται από την τέφρα του. Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι ο μαύρος Δικέφαλος Αετός σε κίτρινο φόντο συμβόλιζε τον Φοίνικα που είχε αναγεννηθεί από την τέφρα του και ήταν έτοιμος να ανοίξει περήφανος τα φτερά του στον καταγάλανο ουρανό της Αττικής.

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, το καταστατικό συντάχθηκε στις 30 Μαΐου του 1924 και η αναγνώρισή της ως σωματείο έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Τότε, εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Κώστα Σπανούδη, μετέπειτα βουλευτή και υπουργό στην κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το συμπλήρωσαν οι Νίκος Ελεόπουλος (αντιπρόεδρος), Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης, Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Αμίλιος Ιωνάς.

Προτού συμπληρωθούν δύο μήνες από την ίδρυσή της, η ΑΕΚ ήταν κιόλας έτοιμη να δώσει το πρώτο της παιχνίδι. Αυτό διεξήχθη με αντίπαλο τον Αίαντα Αθηνών, με την Ένωση να πανηγυρίζει την πρώτη της νίκη, επικρατώντας με 2-0.

Μια ιστορία από την Πόλη

Βέβαια, η ιστορία της ΑΕΚ ξεκίνησε πολύ πριν το 1924 στην Κωνσταντινούπολη, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου συγκέντρωνε πληθυσμιακά μεγάλη κοινότητα Ελλήνων, όπως και άλλες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σαν τη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη. Το ποδόσφαιρο δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή των Ελλήνων αφού περίμενε τους Άγγλους να το διαδώσουν μέσω των ναυτικών που προσέγγιζαν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Με το πέρασμα του χρόνου, το ποδόσφαιρο έμπαινε στις καρδιές των Ελλήνων της Πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Τα κυριότερα ομογενειακά αθλητικά σωματεία ήταν η «Ένωση Ταταύλων», το «Πέρα Κλουμπ», ο «Ερμής» του Πέραν, ο «Μέγας Αλέξανδρος», ο «Ήφαιστος», το αθλητικό τμήμα της Ροβερτείου Σχολής κλπ.

Η ΑΕΚ άρχισε από πολύ νωρίς να σημειώνει επιτυχίες και να αποκτά δικό της κοινό. Η ΑΕΚ έβαλε τα… θεμέλια των επιτυχιών το 1929, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την άδεια να παραχωρηθεί στην ομάδα των προσφύγων η έκταση όπου μέχρι το 2003 βρισκόταν το… σπίτι της ΑΕΚ. Ετσι, οι πρόσφυγες την εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μόνοι τους, με χειρωνακτικές εργασίες βοήθησαν ώστε η ομάδα να αποκτήσει όσο πιο γρήγορα γινόταν ένα ολοκληρωμένο γήπεδο, το οποίο στη συνέχεια θα έφερνε και τις πρώτες επιτυχίες. Όπως κι έγινε.

Όταν αψήφησε τον πόλεμο στο Βελιγράδι

Στις 7 Απριλίου του 1999 οι κιτρινόμαυροι ξεπέρασαν κάθε φόβο, αψήφησαν τον πόλεμο και ταξίδεψαν στο Βελιγράδι που βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, με σκοπό να παίξουν φιλικό με την Παρτιζάν και να φωνάξουν ένα μεγαλοπρεπέστατο «Όχι στον πόλεμο»! Η ΑΕΚ έδωσε έναν αγώνα ζωής. Έναν αγώνα ενάντια στον πόλεμο αφού μια ποδοσφαιρική ομάδα τολμούσε και κατάφερνε να πάει στην καρδιά των βομβαρδισμών και να τους σταματήσει για λίγες ώρες, με το θάρρος, την τόλμη της και της ιδανικά που πρεσβεύει.

Το αγωνιστικό κομμάτι, φυσικά, δεν ενδιέφερε την ομάδα. Στόχος της ΑΕΚ, μιας ομάδας με προσφυγικές ρίζες, ήταν να δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των Σέρβων στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης μέσω του αθλητισμού. Από την άλλη η ENIC είχε δεχθεί πιέσεις από το υπουργείο Αθλητισμού της Αγγλίας, εξ και η προσπάθειά της να πείσει τον Δημήτρη Μελισσανίδη να μην πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι, ωστόσο τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι «κιτρινόμαυροι» είχαν πάρει την απόφασή τους. «Θα παίξουμε για τη φανέλα της ειρήνης», ήταν το κεντρικό μήνυμα στο στρατόπεδο της ΑΕΚ, η αποστολή της οποίας αναχώρησε αεροπορικώς για τη Βουδαπέστη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

«Θερμά ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό» και «Σταματήστε τον πόλεμο», ήταν τα μηνύματα που αναγράφονταν στους φωτεινούς πίνακες του γηπέδου. Οι δύο ομάδες μπήκαν μαζί στο γήπεδο κρατώντας ένα πανό που έγραφε το μήνυμα του αγώνα: «NATOstopthewar, stopthebombing». Πριν από τη σέντρα, τηρείται ένα λεπτό σιγής εις μνήμην των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς. Ο αγώνας δεν έληξε ποτέ ή καλύτερα έληξε πρόωρα όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Ισως η πιο όμορφη διακοπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Για την ιστορία, το ματς έληξε 1-1, με σκόρερ τους Κέζμαν (13΄) και Ζουμπούλη (26΄). Στο ημίχρονο η ελληνική αντιπροσωπεία φύτεψε συμβολικά μια ελιά από την Αρχαία Ολυμπία στο κέντρο του γηπέδου, ενώ οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στα αποδυτήρια έδωσαν κόκκινα αυγά, τσουρέκια και λαμπάδες στους συναδέλφους τους.

Τα τρόπαια των «κιτρινόμαυρων»

Την περίοδο 1931-32, η ΑΕΚ κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο, επικρατώντας του Άρη με 5-3. Αστέρι της ομάδας ήταν ο βετεράνος πια Κώστας Νεγρεπόντης, ποδοσφαιριστής τις δεκαετίες του '10 και του '20 στην ελληνική Πέρα Κλουμπ της Πόλης, την ομάδα που ουσιαστικά αποτέλεσε «πρόγονο» της ΑΕΚ. Το 1939 η Ένωση κατέκτησε το πρώτο νταμπλ στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια πήρε ξανά το πρωτάθλημα, το 1940, με τον Κώστα Νεγρεπόντη να καθοδηγεί πλέον τους «κιτρινόμαυρους» ως τεχνικός. Η πορεία εκείνης της ομάδας σταμάτησε άδοξα εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνολικά, στην ιστορία της η ΑΕΚ έχει κατακτήσει 12 φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας με πιο πρόσφατη τη σεζόν 2017-18, τρία χρόνια μετά την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Βέβαια, εκτός από τίτλους πρωταθλημάτων, η Ένωση έχει πανηγυρίσει και 15 φορές την κατάκτηση Κυπέλλου Ελλάδος. Η πρώτη φορά που η Ένωση στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας ήταν το 1932 και το επανέλαβε το 1939, πανηγυρίζοντας τότε και το πρώτο νταμπλ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γενικά, η ΑΕΚ έχει πολύ καλή σχέση με τη διοργάνωση του Κυπέλλου. Να σημειωθεί ότι οι πρώτοι δύο τίτλοι ήρθαν το 1939 και το 1940 για να ακολουθήσει το τρίτο το 1963 με τους Νεστορίδη και Παπαϊωάννου να ξεχωρίζουν.

Η ΑΕΚ έφτασε τα πέντε πρωταθλήματα με τις κατακτήσεις το 1968 και το 1971, ενώ η μεγάλη ομάδα του Λουκά Μπάρλου πανηγύρισε δύο σερί τίτλους το 1978 και το 1979 με πρωταγωνιστή τον Θωμά Μαύρο. Μία ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία της, ήταν όταν έπειτα από δέκα «στείρα» χρόνια, η ΑΕΚ βρέθηκε ξανά στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου το 1989. Η επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ως προπονητή αυτήν τη φορά, άλλαξε τον ρου της «κιτρινόμαυρης» ιστορίας, με ματς ορόσημο το 1-0 επί του Ολυμπιακού με το γκολ του Καραγκιοζόπουλου.

Η πρώτη ευρωπαϊκή διάκριση ελληνικής ομάδας

Όταν το 1968 κατέκτησε το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ συμμετείχε την επόμενη χρονιά (1968–69) στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Αυτή ήταν και η πρώτη ευρωπαϊκή διάκριση ελληνικής ομάδας. Στους προημιτελικούς σταμάτησε στην τσεχοσλοβακική Σπαρτάκ Τρνάβα (1-2, 1-1). Τότε, η Ένωση είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής ιστορίας της, μιας κι εκτός του τμήματος ποδοσφαίρου, την προηγούμενη σεζόν (1967-78) το τμήμα μπάσκετ της ΑΕΚ είχε κατακτήσει το κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, επικρατώντας στον τελικό τη Σλάβια Πράγας με 89-82. Τότε έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτούσε ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ. 

Ένα ματς που φιλοξενήθηκε στο Καλλιμάρμαρο και που έφερε την ΑΕΚ στο βιβλίο γκίνες καθώς παρακολούθησαν τον αγώνα 80.000 άνθρωποι. 

«Και της Ρεάλ το φόβητρο έγινε τ' όνομά σου»

Τη σεζόν 1985-1986 έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που νίκησε στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA τη Ρεάλ Μαδρίτης (1-0), παρότι στη ρεβάνς του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» γνώρισε τον αποκλεισμό. Η έμπνευση του στίχου στον ύμνο της ομάδας, είχε προέλθει από το ισόπαλο 3-3 στο φιλικό με τη «Βασίλισσα» στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Μάιο του 1965.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης συμμετοχή της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League (1994-1995), η οποία επιτεύχθηκε με τις δύο μεγάλες νίκες (2-0 και 1-0) επί των Ρέιντζερς που έστειλαν τους «κιτρινόμαυρους» στα αστέρια! Η Ρεάλ δεν φόβισε την ΑΕΚ ούτε τη σεζόν 2002-2003 στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 3-3 στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Μαδρίτη 2-2. Τότε η ΑΕΚ παρότι βρέθηκε με δύο γκολ πίσω στο σκορ κατάφερε να φύγει όρθια από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Η πρώτη νίκη της ΑΕΚ στο Champions League ήρθε τη σεζόν 2006-2007 κόντρα στη Λιλ. Εκείνη τη σεζόν μάλιστα, η Ένωση έζησε άλλη μια χρυσή ευρωπαϊκή νύχτα, μιας κι επικράτησε με 1-0 τη Μίλαν στον όμιλο σε ένα κατάμεστο και κιτρινόμαυρο ΟΑΚΑ.

Με το πέρασμα των χρόνων, η ΑΕΚ κατάφερε να πετύχει κάτι που καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη δεν είχε καταφέρει. Είχε χτίσε ένα ιστορικό σερί 14 αήττητων αγώνων στην Ευρώπη από το 0-0 με την Μπριζ και έπειτα την πρόκρισή της στους ομίλους του Europa League ως το ισόπαλο 1-1 με τη Βίντι και την πρόκριση στους ομίλους του Champions League.

Η μαύρη σελίδα στην ιστορία της 

Η 21η Απριλίου του 2013 είναι μια ημερομηνία που δεν πρόκειται να ξεχάσει κανένας φίλος της ΑΕΚ. Ή καλύτερα, είναι μια ημερομηνία που ενδεχομένως οι ΑΕΚτζήδες δεν θέλουν να την θυμούνται. Στα 90 της χρόνια η ΑΕΚ αγωνίστηκε στην Γ’ Εθνική, ωστόσο με το σύνθημα «ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ» και τον Δημήτρη Μελισσανίδη στο τιμόνι της είχε να φοβάται τίποτα. Σε λιγότερο από δύο χρόνια η Ένωση κοσμούσε ξανά με την παρουσία της την πρώτη κατηγορία πρωταθλήματος και σήμερα η «OPAP Arena» είναι το σπίτι της αλλά κι ένα πραγματικό στολίδι για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η επιστροφή στο σπίτι της

Από το καλοκαίρι του 2017 η ΑΕΚ είχε αρχίσει να βάζει τις βάσεις της μεγάλης επιστροφής στα πατρογονικά της εδάφη. Εκείνο το καλοκαίρι η έναρξη της κατασκευής της Αγιά Σοφιάς – OPAP Arena αποτέλεσε την αρχή του ονείρου για τον σύλλογο και τους φίλους της Ένωσης που τόσο πολύ λαχταρούσαν να δουν την ομάδα τους να παίζει ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με τη σφραγίδα του Δημήτρη Μελισσανίδη το έργο αυτό παρά τα τεράστια εμπόδια που βρήκε μπροστά, κατάφερε να προχωρήσει και στο τέλος έγινε πραγματικότητα.

20 χρόνια μετά τον ξεριζωμό της η Ένωση επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για να μην ξαναφύγει ποτέ. Η υπερσύγχρονη OPAP Arena χωρητικότητας 32.000 θεατών άνοιξε τις θύρες της για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2022 και γέμισε από φίλους των «κιτρινόμαυρων σε μια φαντασμαγορική γιορτή γεμάτη συναίσθημα, ιστορικές μνήμες και συνθήματα. Ήταν μια βραδιά γεμάτη ΑΕΚ...

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές, το αφιέρωμα στον Κώστα Νεστορίδη, ο οποίος εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο με καροτσάκι. Όπως και η εικόνα του δακρυσμένου Δημήτρη Μελισσανίδη. Λίγο πριν το τέλος του καθιερωμένου αγιασμού, o Μητροπολίτης Γαβριήλ ανέφερε το όνομα του διοικητικού ηγέτη της ΑΕΚ, ευχαριστώντας τον για την επιστροφή της Ένωσης στα… πάτρια εδάφη για τη δημιουργία της «Αγια-Σοφιάς OPAP Arena». Όλο το γήπεδο αποθέωσε τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ και η κάμερα πήγε αμέσως πάνω του. Ο «Τίγρης» ήταν εμφανώς συγκινημένος και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του!

«Αδέρφια της ΑΕΚ. Σήμερα ζούμε ιστορικές στιγμές στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εικόνες που θυμίζουν το λαμπρό παρελθόν για όλους μας. Είναι μεγάλη η συγκίνηση την ώρα αυτή. Εκκλησία και ΑΕΚ είναι ένα πράγμα. Μαζί πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστούμε το πρόσωπο χάρη στο οποίο ζούμε σήμερα αυτό το όνειρο. Τον Δημήτρη Μελισσανίδη», ανέφερε ο Μητροπολίτης Γαβριήλ, προκαλώντας τη συγκίνηση του προέδρου της ΑΕΚ. Το βέβαιο είναι ότι η Ένωση διαθέτει πλέον το δικό της... παλάτι. Ένα αξιοζήλευτο γήπεδο που θα στεγάζει τους «κιτρινόμαυρους» για πάντα...

Πρόσωπα που μένουν ανεξίτηλα

Δυστυχώς για τον κόσμο της ΑΕΚ και τον οργανισμό, ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία του κλαμπ, ο Στέλιος Σεραφείδης έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιανουαρίου 2022. Λίγους μήνες πριν η Ένωση επιστρέψει στο «σπίτι» της. Ο 86χρονος θρυλικός τερματοφύλακας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά ποτέ δεν έλειπε από το πλευρό της Ένωσης. Τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν και παρά το γεγονός ότι οι γιατροί τον προέτρεψαν να καθίσει στο σπίτι του, εκείνος ήθελε να δει την αγαπημένη του ΑΕΚ και πήγε στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση με τη Λαμία σε μια συγκλονιστική κίνηση που δείχνει τη λατρεία του κυρ Στέλιου για την Ένωση.

«Κύριε πρόεδρε Μελισσανίδη, σας ευχαριστώ όπως και το επιτελείο των γιατρών του κ. Πάρη Κοσμίδη και τους συνεργάτες του. Αδέρφια ΑΕΚτζήδες, θεώρησα σωστό από αυτό το βήμα της ΑΕΚ για αυτή τη μικρή επανάσταση προς το πρόσωπό μου να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για το μεγαλείο της ψυχής σας. Μου δώσατε λίγη ζωή και είμαι καλύτερα! Πάμε όλοι μαζί για την ΑΕΚάρα μας», ήταν το μήνυμα του Στέλιου Σεραφείδη που ακούστηκε από τα μεγάφωνα του ΟΑΚΑ.

Η μνήμη του θα μείνει αιώνια με την ΠΑΕ ΑΕΚ να έχει δώσει ήδη το όνομά του στο γήπεδο των Σπατών («Σεραφείδιον»), ενώ αποτελεί μια από τις τέσσερις μεγάλες μορφές της ΑΕΚ που κοσμεί ήδη το νέο γήπεδο της «Αγιά Σοφιάς – OPAP Arena», μαζί με τους Θωμά Μαύρο, Κώστα Νεστορίδη και Μίμη Παπαϊωάννου.

Ο τελευταίος, δυστυχώς, έφυγε από την ζωή πριν από μερικούς μήνες. Μπορεί ο Μίμης Παπαϊωάννου να έχει «μπει» στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ και θα μείνει για πάντα, αλλά δεν πρόλαβε να το δει έτοιμο, που ήταν και το πιο μεγάλο του όνειρο. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και φυσικά μια εμβληματική φυσιογνωμία για την Ένωση. 

Για 17 συνεχόμενα χρόνια φόρεσε τα κιτρινόμαυρα, κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1964, 1966, 1978), σκοράροντας συνολικά 236 γκολ σε επίπεδο πρωταθλήματος. Τις σεζόν 1963-1964 και 1965-1966 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και ήταν καθοριστικός στις ευρωπαϊκές πορείες της ΑΕΚ το 1968-69 (κύπελλο Πρωταθλητριών) και το 1976-77 (κύπελλο UEFA).

Ο Μίμης Παπαϊωάννου μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη έγραψαν χιλιόμετρα στους αγωνιστικούς χώρους και τους συνέδεε μια μακρόχρονη και «κιτρινόμαυρη» φιλία. Οι δυο τους ήταν συμπαίκτες στην Ένωση και αποτέλεσαν ένα από τα πιο… φονικά επιθετικά δίδυμα τη δεκαετία του ’60, κατακτώντας το πρωτάθλημα του 1963. Ωστόσο, η μοίρα ήθελε τον σπουδαία Μίμη Παπαϊωάννου να φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών την ημέρα των γενεθλίων του Κώστα Νεστορίδη

Το μεγαλείο μιας ομάδας που δεν τελειώνει ποτέ

Από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Φιλαδέλφεια, από τον πρώτο έως τον τελευταίο τίτλο, από την προσφυγιά στο υπερήφανο πέταγμα του Αετού. Aπό τις στάχτες του ξεριζωμού στην αναγέννηση και στους τίτλου. Από το 1924 στο 2023 και την αιωνιότητα. Για το μεγαλείο μίας ομάδας που δεν τελειώνει ποτέ!

Οι τίτλοι της ΑΕΚ ανά τμήμα:

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (30)  (έτος ίδρυσης: 1924)

Πρωταθλήματα Ελλάδος (12): 1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994, 2018.

Κύπελλα Ελλάδος (15): 1932, 1939, 1949, 1950, 1956, 1964, 1966, 1978, 1983, 1996, 1997, 2000, 2002, 2011, 2016.

Σούπερ Καπ Ελλάδος (2): 1989, 1996.

Λιγκ Καπ Ελλάδος (1): 1990.

 

ΜΠΑΣΚΕΤ (17) (έτος ίδρυσης: 1924)

Πρωταθλήματα Ελλάδος (8): 1958, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970, 2002.

Κύπελλα Ελλάδος (5): 1981, 2000, 2001, 2018, 2020.

Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1): 1968.

Κύπελλο Σαπόρτα (1): 2000.

Basketball Champions League (1): 2018.

Intercontinental Cup (1): 2019.

 

ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ (1) (έτος ίδρυσης: 1929 – επανασύσταση: 1982)

Λιγκ Καπ Ελλάδος (1): 2014

 

ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (3) (έτος ίδρυσης: 1995)

Πρωταθλήματα Ελλάδος (1): 2012.

Κύπελλα Ελλάδος (1): 2023.

Σούπερ Καπ Ελλάδος (1): 2012.

 

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ (9) (έτος ίδρυσης: 2005)

Πρωταθλήματα Ελλάδος (4): 2011, 2013, 2020, 2021.

Κύπελλα Ελλάδος (4): 2009, 2013, 2014, 2021.

EHF European Cup (1): 2021.

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΑΛΑΣ ΑΝΔΡΩΝ (5) (έτος ίδρυσης: 2008)

Πρωταθλήματα Ελλάδος (2): 2019, 2020.

Κύπελλα Ελλάδος (1): 2018.

Σούπερ Καπ Ελλάδος (2): 2018, 2019.

 

ΣΤΙΒΟΣ (20) (έτος ίδρυσης: 1924)

Πρωταθλήματα Ελλάδος Ανοιχτού Στίβου Γυναικών (4): 2011, 2012, 2013, 2014.

Πρωταθλήματα Ελλάδος Κλειστού Στίβου Γυναικών (3): 2011, 2015, 2016.

Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου Ανδρών (10): 1937, 1946, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964.

Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου Γυναικών (3): 2010, 2011, 2012.

 

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (38) (έτος ίδρυσης: 1929)

Πρωταθλήματα Ελλάδος Ανδρών (Γενική Βαθμολογία) (10): 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1966, 1968, 1975, 1979, 1981.

Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ποδηλασίας Δρόμου Ανδρών (12): 1960, 1961, 1964, 1966, 1968, 1974, 1975, 1976, 1977, 1979, 1980, 1981.

Πρωταθλήματα Ελλάδος Πίστας Ανδρών (6): 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1966.

Πρωταθλήματα Ομαδικής Χρονομέτρησης (5): 1968, 1974, 1975, 1976, 1979.

Πρωταθλήματα Ομαδικού Pursuit Ανδρών (5): 1961, 1962, 1964, 1966, 1967.

 

ΠΥΓΜΑΧΙΑ (6) (έτος ίδρυσης: 1968)

Πρωταθλήματα Ελλάδος Ανδρών (6): 1978, 1980, 1995, 1999, 2000, 2006.

 

ΞΙΦΑΣΚΙΑ (12) (έτος ίδρυσης: 1996)

Πανελλήνια Πρωταθλήματα Σπάθης Ανδρών (2): 2018, 2020.

Πανελλήνια Πρωταθλήματα Σπάθης Γυναικών (10): 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021.

 

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ  (1) (έτος ίδρυσης: 2016)

Πρωταθλήματα Ελλάδος Δυναμικού Τριάθλου (1): 2017.

 

ΡΑΓΚΜΠΙ ΛΙΓΚ (5) (έτος ίδρυσης: 2017)

Πρωταθλήματα 9’s Ανδρών (2): 2018, 2019.

Πρωταθλήματα Ανάπτυξης ΧΙΙΙ (2): 2018, 2019.

Πρωταθλήματα Greek Rugby League Federation (1): 2023.

 

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ (2) (έτος ίδρυσης: 1957 – επανασύσταση: 2009)

Πρωταθλήματα Ελλάδος (2): 2019, 2020.

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΑΛΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (3) (έτος ίδρυσης: 2019)

Πρωταθλήματα Ελλάδος (1): 2019.

Κύπελλα Ελλάδος (1): 2022.

Σούπερ Καπ Ελλάδος (1): 2022.

 

ESPORTS (4) (έτος ίδρυσης: 2020)

Πρωταθλήματα VGL Ελλάδος-Κύπρου FIFA 11vs11 (1): Season 2 2019-20.

Πρωταθλήματα Superliga GR FIFA 11vs11 VGL (1): 2021.

Πρωταθλήματα Greek League HFP 11vs11 (1): Season 4 2022.

E-Κύπελλο Ελλάδος FIFA (1): 2023.

 

BOWLING (1) (έτος ίδρυσης: 2021)

Πρωταθλήματα Ελλάδος Ανδρών (1): 2022.

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (1) (έτος ίδρυσης: 2021)

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών ΟΠΕΝ (1): 2022.

*Η ΑΕΚ έχει κατακτήσει παράλληλα πληθώρα τίτλων σε όλες τις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, αλλά και εκατοντάδες πρωτιές σε ατομικά αθλήματα.