Η διαχείριση του Αλμέιδα σε Πόνσε και Πήλιο που έφερε ένα χατ τρικ και δυο ασίστ
i

Αλμέιδα και Πόνσε/©intime

Η διαχείριση του Αλμέιδα σε Πόνσε και Πήλιο που έφερε ένα χατ τρικ και δυο ασίστ

Κώστας Τσίλης 15:00 - 22.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:26 - 14.08.2024

Το Sportal.gr αναλύει τον τρόπο που ο Αλμέιδα δούλεψε πολύ και μεθοδικά και πάνω σε συγκεκριμένο σχεδιασμό τόσο με τον Πόνσε, όσο και με τον Πήλιο.

Η αλήθεια είναι πως αν πριν από το ματς της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο κάποιος ρωτούσε τον Ματίας Αλμέιδα τι επρόκειτο να κάνει στο γήπεδο ο Έκι Πόνσε και ο Σταύρος Πήλιος, δεν πρόκειται να απαντούσε για χατ τρικ και για δυο ασίστ. Όμως δεδομένα, ο Αργεντινός τεχνικός είχε στο μυαλό του, πως και οι δυο ποδοσφαιριστές πήραν την θέση του βασικού στο συγκεκριμένο πολύ κομβικό παιχνίδι για την ομάδα, έχοντας περάσει μέσα από πολλή δουλειά. Ατομική δουλειά. 

Για τον Αλμέιδα πάνω απ' όλα είναι η ομάδα και το συμφέρον της. Όλη η δουλειά και όλος ο σχεδιασμός γίνεται για να πάει καλά η ομάδα και δεν μπαίνει τίποτα πάνω απ' αυτό. Από την άλλη μεριά η εμπιστοσύνη σε κάθε ποδοσφαιριστή του γκρουπ ξεχωριστά, είναι για τον Αργεντινό τεχνικό βασικό συστατικό για να πετύχει η ομάδα. Εξ ου και ο Αλμέιδα δουλεύει πολύ και με κάθε παίκτη χωριστά. Και όπου χρειαστεί, δίνει ακόμα και πολύ μεγάλο βάρος στην ατομική δουλειά. Όπως χρειάστηκε με τον Πόνσε και με τον Πήλιο, για διαφορετικούς λόγους. 

Ο Αργεντινός επιθετικός πέρασε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών χωρίς να έχει βρει τον δρόμο για τα δίχτυα. Διάστημα αφλογιστίας πολύ μεγάλο για έναν φορ. Επίσης το τελευταίο αρκετό, η αγωνιστική εικόνα του Πόνσε στο γήπεδο, ήταν εξαιρετικά προβληματική. Όχι μόνο στο σκοράρισμα, αλλά συνολικά στο "κούμπωμα" στο παιχνίδι της ΑΕΚ, αλλά ακόμα και στον τρόπο που ο ίδιος έδειχνε να έχει χάσει την εμπιστοσύνη στα πόδια του και στις ικανότητες του. 

Ο Αλμέιδα ποτέ δεν μπήκε στην λογική πως θα "τελείωνε" τον Πόνσε, αλλά θεώρησε πως ήταν πλέον επείγουσα η ανάγκη όλο αυτό να αλλάξει άμεσα. Και δούλεψε μεθοδικά για να το πετύχει. Στο ματς με τον Άρη την προηγούμενη Τετάρτη, τον κράτησε εκτός ενδεκάδας παρότι απουσίαζε ο Γκαρσία. Ήταν ένα μήνυμα το οποίο ήθελε να στείλει στον Πόνσε. Ήταν όμως και ένα ματς στο οποίο ο Αργεντινός μπήκε ως αλλαγή και του πήγε και πολύ στραβά. Αυτό ήταν και το σημείο... καμπής. 

Πριν από το παιχνίδι με τον Ατρόμητο, ο Αλμέιδα έριξε μεγάλο βάρος στην ατομική δουλειά με τον Πόνσε. Του έστειλε το μήνυμα πως παρόλα όσα έγιναν στην Θεσσαλονίκη, θέλει να τον υπολογίσει ως βασικό για το Περιστέρι. Αλλά αυτό έπρεπε να γίνει μέσα από την δουλειά που θα γινόταν στα Σπάτα. Ο Αργεντινός τεχνικός αποκάλυψε πως μίλησε για 45 λεπτά με τον Πόνσε. Μπορεί να ήταν και παραπάνω. Με κουβέντα που είχε να κάνει κυρίως με το αγωνιστικό κομμάτι. Βήμα προς βήμα, κίνηση προς κίνηση. Ακόμα και η φάση του δεύτερου γκολ στο Περιστέρι, που ο Γκατσίνοβιτς γύρισε την σέντρα και σκόραρε ο Πόνσε, ήταν σχεδόν σχεδιασμένη. Ο Αλμέιδα δούλεψε στην ψυχολογία αλλά και στην τακτική με τον Αργεντινό φορ, για να πάρει αυτό το αποτέλεσμα στο Περιστέρι. 

Αντίστοιχη δουλειά έκανε και με τον Πήλιο, χωρίς να είναι η ίδια περίπτωση με τον Πόνσε. Με τον νεαρό ακραίο μπακ, ο Αλμέιδα ήθελε να πετύχει να τον προετοιμάσει, ώστε να μπορέσει να σηκώσει το βάρος του βασικού αριστερού μπακ. Κάτι που είχε βάλει στο μυαλό του ο Αργεντινός τεχνικός ήδη από τις αρχές του Νοέμβρη, όταν το είχε προαναγγείλει δημοσίως. Από τότε το δούλευε μεθοδικά και συστηματικά. Έδωσε για πρώτη φορά την θέση του βασικού στον Πήλιο στο ματς με τον Βόλο στις αρχές Γενάρη, αλά δεν τον μονιμοποίησε. Στα συνεχόμενα υψηλών απαιτήσεων παιχνίδια, του έκανε διαχείριση. 

Μια δήλωση του νόμου Αλμέιδα
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ

00:35 - 22.01.2024

Μια δήλωση του νόμου Αλμέιδα

Η ΑΕΚ πήγε με ζόρικα δεδομένα και συγκεκριμένη συνθήκη στο Περιστέρι αλλά κέρδισε και ειδικώς και γενικώς, πολλά περισσότερα από τρεις εύκολους βαθμούς σε μια δύσκολη έδρα - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Πριν από το ματς στο Περιστέρι, ο Αλμέιδα μίλησε πολύ, κοντά στην μία ώρα και με τον Πήλιο. Όπως και με τον Πόνσε, έτσι και με τον νεαρό μπακ, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν κυρίως το τακτικό κομμάτι. Με συγκεκριμένο τρόπο που θα πρέπει να κινείται και να λειτουργεί στην θέση του. Στον Πήλιο έδωσε ο Αλμέιδα για το ματς με τον Ατρόμητο, ακόμα και τις εκτελέσεις στατικών φάσεων. Από εκεί προήλθε η μια από τις δυο ασίστ που έδωσε. Του έδωσε αυτοπεποίθηση του Πήλιου ο Αργεντινός τεχνικός. Και αυτό του βγήκε του νεαρού μπακ μέσα στο γήπεδο.