Λαμέλα ή Μαρσιάλ: Ποια είναι η καλύτερη μεταγραφή της ΑΕΚ

Ο Αντονί Μαρσιάλ και ο Έρικ Λαμέλα

Λαμέλα ή Μαρσιάλ: Ποια είναι η καλύτερη μεταγραφή της ΑΕΚ

Νεφέλη Μπισμπίκη 12:06 - 22.09.2024 / Ανανεώθηκε: 12:06 - 22.09.2024

Η ΑΕΚ φέτος το καλοκαίρι εκτόξευε μεταγραφικές βόμβες, πρώτα με τον Έρικ Λαμέλα και μετά με τον Αντονί Μαρσιάλ. Ποια όμως είναι η καλύτερη μεταγραφή ανάμεσα στα νέα «όπλα» της Ένωσης;

Αν έκανε κάτι αυτή τη μεταγραφική περίοδο η ΑΕΚ, ήταν να ενισχύσει την επίθεσή της με δυνατά ονόματα. Ο πρώτος που προκάλεσε πανικό με την άφιξή του, ήταν ο Έρικ Λαμέλα τον Ιούλιο. Σαν να μην έφτανε αυτό, προστέθηκε στην εκπνοή των μεταγραφών, ο Αντονί Μαρσιάλ. Δύο ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στην Premier League, συμπαίκτες στην Σεβίλλη και θα ξανασμίξουν στην Ελλάδα για χάρη της ΑΕΚ.

Δεν συγκρίνουμε τους δύο παίκτες, αλλά παραθέτουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα βοηθήσουν να σχηματιστεί μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το προφίλ των δύο νέων αποκτημάτων της ΑΕΚ.

Έρικ Λαμέλα

Ο πρώτος παίκτης που ήρθε και αναστάτωσε, με την καλή έννοια, τους φίλους της ΑΕΚ. Ο Αργεντινός έχει στο βιογραφικό του ομάδες όπως οι Ρόμα, Τότεναμ και Σεβίλλη, δηλαδή έχει παίξει στα τρία μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, ενώ έχει βρεθεί αρκετές φορές στις κλήσεις της Αργεντινής. Στη Ρόμα έκανε μία εξαιρετική σεζόν έχοντας πετύχει 15 γκολ σε 33 παιχνίδια στο ιταλικό πρωτάθλημα, αλλά η Τότεναμ βρέθηκε στον δρόμο του και του προσέφερε το 2013, 30 εκατομμύρια ευρώ.

Έρικ Λαμέλα ©Intime

Μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές των Άγγλων τότε και σε σύγκριση με τα 17 εκατομμύρια που είχαν δώσει οι Ρωμαίοι στην Ρίβερ Πλέιτ για να τον αποκτήσουν, σημαίνει όχι μόνο άνοδο στην καριέρα του, αλλά και στην η χρηματική αξία του παίκτη, αν και αυτά αλλάζει ανάλογα με τις επιδόσεις του. Κάπως έτσι ο Λαμέλα πέταξε για την Premier League, την περίοδο όπου είχε φύγει ο Γκάρεθ Μπέιλ και η ομάδα υστερούσε επιθετικά.

Η πρώτη του σεζόν στην Τότεναμ δεν πήγε και πολύ καλά. Ένας τραυματισμός στην πλάτη τον κράτησε εκτός για έξι μήνες, αλλά όλα για καλό είναι και επέστρεψε κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις τις σεζόν 2014/15 και 2015/16, όπου αγωνίστηκε συνολικά σε 90 παιχνίδια, πετυχαίνοντας 16 γκολ και δίνοντας 20 ασίστ, ενώ έπαιξε σχεδόν 5000 λεπτά. Ύστερα όμως τα λεπτά και οι συμμετοχές μειώθηκαν, μέχρι να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2021 μετά από οκτώ χρόνια παραμονής στον Αγγλικό σύλλογο. Επόμενος σταθμός η Σεβίλλη. Στα 29 του χρόνια τότε, ο Λαμέλα εντάχθηκε στην ομάδα από την Ανδαλουσία, κάνοντας ένα ονειρικό ντεμπούτο.

Μετά όμως ακολούθησαν τα γνωστά σκαμπανεβάσματα που είχε εξ αρχής στην καριέρα του, ενώ αυτά τα τρία χρόνια παραμονής συνοδεύτηκαν από ένα κύπελλο Europa League, τραυματισμούς, 92 συμμετοχές ,16 γκολ και 7 ασίστ. Το ταλέντο του βέβαια δεν αμφισβητείται, γι΄αυτό η ΑΕΚ τον πίστεψε, με αποτέλεσμα να βρει το νέο του σπίτι στην Ελλάδα.

Αντονί Μαρσιάλ

Έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για τον Μαρσιάλ τις τελευταίες μέρες, που πλέον οι περισσότεροι και ας μην τον ήξεραν, τον έμαθαν. Ο 28χρονος Γάλλος με την άφιξή του, ανέβασε την χρηματιστηριακή αξία της ΑΕΚ, καθώς του προσέφεραν ένα συμβόλαιο των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, συν τα μπόνους και μπαίνει στην λίστα μαζί με τον Λαμέλα, στους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες της Ένωσης.

Ο Αντονί Μαρσιάλ είναι ένας ποιοτικός παίκτης και αυτό το δείχνει η πλούσια λίστα με τις ομάδες που έχει παίξει, όπως οι Μονακό, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σεβίλλη. Περίπου ίδιες ομάδες με τον Αργεντινό συμπαίκτη του. Τώρα θα μιλήσουμε για ένα πραγματικά μεγάλο ποσό που έδωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2015 στην Μονακό. 60 εκατομμύρια ευρώ, διπλάσια από τον μισθό του Λαμέλα. Στους «κόκκινους διαβόλους» παρέμεινε εννέα χρόνια, με ένα διάστημα που πήγε ως δανεικός στην Σεβίλλη.

Μαρσιάλ Αντονί Μαρσιάλ και Μάριος Ηλιόπουλος/©intime

Σε αντίθεση με τον Αργεντίνο, η πορεία του δεν είχε σκαμπανεβάσματα, απλώς έπαιξαν ρόλο διάφοροι παράγοντες και παρουσίασε μία πτώση. Η καλύτερη σεζόν του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν το 2019/2020, σημειώνοντας 17 γκολ και 6 ασίστ, χωρίς να σημαίνει πως τις προηγούμενες δεν ήταν εξίσου καλός. Το πρόβλημα ξεκινάει με την αλλαγή του προπονητή και αρκετούς τραυματισμούς που τον «καθυστερούσαν». Το δεύτερο μισό της σεζόν 2021/22, είχε μετακομίσει στην Σεβίλλη ως δανεικός και εκεί πέτυχε μόλις ένα γκολ και μία ασίστ, ήταν τότε όπου και η χρηματιστηριακή αξία του είχε πέσει κατακόρυφα.

Μετά από την σύντομη παραμονή στην Ισπανία, επέστρεψε στο Ολντ Τράφονρντ με τον Έρικ Τεν Χαχ ως προπονητή. Ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν στα καλύτερά της , ούτε ο ίδιος, αλλά το πάλευε. Μέχρι να την τελευταία φορά που έπαιξε, στις 9 Δεκεμβρίου του 2023, ο Μαρσιάλ είχε στείλει την μπάλα στα δίχτυα επτά φορές, ενώ υπενθυμίζεται πως πριν τον τελικό του FA Cup κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι το 2022, υπέστη ρήξη χιαστού, προσθέτοντας άλλον έναν σοβαρό τραυματισμό στην καριέρα του.

Από τίτλους πάντως έχει περισσότερους από τον Έρικ Λαμέλα, από δύο FA και Carabao Cup και ένα Europa League με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με την Εθνική Γαλλίας έχει 30 συμμετοχές, δύο γκολ και ήταν ανάμεσα σε αυτούς που κατέκτησαν το Nations League το 2021. Στην ΑΕΚ τώρα, έρχεται με διάθεση να πάρει ακόμα περισσότερα τρόπαια με την ελληνική ομάδα.