ΑΕΚ - Μαρσεϊγ 1-1: Η ρεβάνς του 2-0 στη Μασσαλία και η τιμωρία της «Ένωσης»

ΑΕΚ - Μαρσεϊγ 1-1: Η ρεβάνς του 2-0 στη Μασσαλία και η τιμωρία της «Ένωσης»

Αργύρης Κωστούρος • 13:25 - 08.11.2023 / Ανανεώθηκε: 12:08 - 14.08.2024

Σε λίγες ώρες η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει την Μαρσέιγ στην ΟΠΑΠ Arena για το Europa League και το Sportal γυρίζει τον χρόνο 34 χρόνια πίσω, στο 1989, για να σας θυμίσει την αναμέτρηση των δύο ομάδων για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και κυρίως τον αγώνα ρεβάνς στο παλιό και ιστορικό πλέον στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η ΑΕΚ και η Μαρσέιγ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ζούσαν βίους παράλληλους. Οι κιτρινόμαυροι, μετά από μία αποτυχημένη δεκαετία με ελάχιστες χαρές και πολλές απογοητεύσεις, σφράγισαν με τον καλύτερο τρόπο το τέλος της, χρυσώνοντας το χάπι των αποτυχιών, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1989. Είχαν προηγηθεί σαρωτικές αλλαγές στο ποδοσφαιρικό τμήμα, με την έλευση του Στράτου Γιδόπουλου στη διοίκηση και του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον προπονητικό θώκο που έφεραν την αύρα του νικητή που έλειπε. 

Στην αντίπερα όχθη, στην ομάδα του μεγάλου λιμανιού της Μασσαλίας, οι ζυμώσεις ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν ύστερα από πρωτοβουλίες του δημάρχου της πόλης Γκαστόν Ντεφέρ, ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί πείθεται να αναλάβει τα ηνία του συλλόγου με σκοπό την κατάκτηση της κορυφής στη Γαλλία και την Ευρώπη, σβήνοντας οριστικά την περιπέτεια της Ligue 2, με σκοπό να μετατρέψει τους Μαρσεγιέζους σε έναν σύλλογο με παγκόσμια φήμη. 

Οι δύο σύλλογοι κατακτούν τους εγχώριους τίτλους, με την Μαρσέιγ, όπως και η ΑΕΚ στην Ελλάδα, να δίνει μία δραματική μάχη μέχρι το τέλος με την Παρί Σεν Ζερμέν και την Μονακό, της σεζόν ’88-’89 μπαίνοντας στην κληρωτίδα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Για την Μαρσέιγ, ο στόχος είναι η κατάκτηση του. Ο Ταπί έχει στελεχώσει την ομάδα με το πιο φίνο γαλλικό ..άρωμα ( Παπέν, Σοζέ, Τιγκανά, Βερκρίζ, Αμορός, Ντι Μεκό, Ντεσάμπ, Καστανεντά, Ζερμέν) πλαισιώνοντας τους με ξένους star πρώτης γράμμης ( Φραντζέσκολι, Γουόντλ, Μοζέρ, Ντιαλό ). Οι στρατιώτες του Ζιλί, προπονητή της Μαρσέιγ, είχαν ως κεντρικό σημείο αναφοράς τον Γερμανό διεθνή αμυντικό Καρλ Χάϊντς Φέρστερ που ήταν η πρώτη μεταγραφή του Ταπί βιώνοντας όλη την εποχή της αναδημιουργίας.

Η ΑΕΚ συμμετέχει στην διοργάνωση μετά από δέκα χρόνια, φιλοδοξώντας να έχει μία αξιοπρεπή πορεία και βατές κληρώσεις, όπως επιθυμεί το σύνολο των ελληνικών ομάδων. Η βαθμολογία της στο πενταετές ranking της UEFA ήταν πενιχρή και ο αντίπαλος της θα προέκυπτε από το γκρουπ των ισχυρών. 

Στον α΄ γύρο, η ΑΕΚ θα κληρωθεί με την Ντιναμό Δρέσδης που ακόμη εκπροσωπούσε την σημαία της Ανατολικής Γερμανίας . Στο ‘Dynamo Stadion’, η ΑΕΚ θα ηττηθεί με 1-0, δίνοντας όμως ελπίδες για τη ρεβάνς της Αθήνας που θα αποδειχθεί εφιαλτική για τους Ανατολικογερμανούς καθώς η εντυπωσιακή εμφάνιση των παικτών του Μπάγεβιτς γκρέμισε ..πρόωρα το “τείχος” των Γερμανών διαμορφώνοντας το θριαμβευτικό 5-3. Η Μαρσέιγ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο α΄ ημίχρονο, θα νικήσει στο Βελοντρόμ με σκορ πρόκρισης ( 3-0 ) τους ερασιτέχνες Δανούς της Μπρόντμπυ με την ρεβάνς να είναι τυπική διαδικασία ( 1-1 ). 

Όταν η κλήρωση της Γενεύης έφερε αντιμέτωπο το ζευγάρι Μαρσέιγ-ΑΕΚ, οι περισσότεροι προδίκασαν το αποτέλεσμα σε μία εύκολη επικράτηση των Γάλλων. Όμως, η ομάδα του Μπάγεβιτς, που είχε προσθέσει στο επιθετικό οπλοστάσιο της τον Ντανιέλ Μπατίστα, βρισκόταν σε δαιμονιώδη φόρμα εκείνη την περίοδο και οι πιθανότητες πρόκρισης δεν ήταν αμελητέες . Οι Μαρσεγιέζοι είχαν ήδη πολλούς αγώνες στα “ χρυσά “ πόδια τους, αφού το γαλλικό πρωτάθλημα ξεκίνησε, όπως πάντα, στα μέσα Αυγούστου με την ομάδα του Ζιλί να βρίσκεται στην 2η θέση. 

Στο Βελοντρόμ, η ΑΕΚ έπεσε θύμα κλοπής, από τον Ελβετό διαιτητή Σαντόζ που ακύρωσε κανονικό γκολ του Πατίκα στο 1ο λεπτό , αλλά και ατυχίας, όταν σε φάουλ του Οκόνσκι η μπάλα τράνταξε το κάθετο δοκάρι του Ιάρ. Ο Μπάγεβιτς στο α΄ ημίχρονο είχε στήσει αριστοτεχνικά την ομάδα που ήταν οργανωμένη σε όλες τις γραμμές, κρατώντας τους Μαρσεγέζους εκτός της περιοχής του Οικονομόπουλου . Όμως, σταδιακά, στο β΄ ημίχρονο το κιτρινόμαυρο οικοδόμημα κατέρρευσε και μετά το γκολ του Παπέν στις αρχές της επανάληψης, ήρθε η ταφόπλακα στις ελπίδες της ΑΕΚ για ένα θετικό αποτέλεσμα, όταν ο Μανωλάς προσπαθώντας να διώξει την μπάλα, την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του. Η ΑΕΚ θα χάσει 2-0 και στη ρεβάνς προσμένει σε ένα θαύμα. 

Τα εισιτήρια για τον επαναληπτικό της Νέας Φιλαδέλφειας είχαν εξαφανιστεί από τις πρώτες ώρες της εμφάνισης τους καθώς υπήρχε μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την πρόκριση αλλά και ένας πρωτοφανής ξεσηκωμός σε όλο τον οργανισμό της ομάδας. Ο Μπάγεβιτς και οι παίκτες του ζητούσαν τη ρεβάνς για το άδικο αποτέλεσμα του Βελοντρόμ και τις καταδικαστικές αποφάσεις του Σαντόζ που το όνομα του, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Ταπί, βρισκόταν στις λίστες με τα πρόσωπα που δωροδοκήθηκαν προς όφελος της Μαρσέϊγ, με τις υπόνοιες για το ματς με την ΑΕΚ να φουντώνουν. 

Οι Μαρσεγιέζοι ταξιδεύουν στην Αθήνα σίγουροι για την πρόκριση παρά το γεγονός πως λίγες ημέρες πριν νίκησαν δύσκολα την Παρί Σεν Ζερμέν του Τόμισλαβ Ίβιτς ενώ υπήρχαν αμφιβολίες για την ετοιμότητα της ομάδας καθώς ήδη είχαν αρχίσει κάποια σημάδια ντεφορμαρίσματος. Η ΑΕΚ είχε συντρίψει με 7-1 τον Πανιώνιο με καρέ του γκολ από τον Ντανιέλ Μπατίστα και φαινόταν σε καλύτερη κατάσταση. 

Στην τηλεοπτική αρένα, ο Στράτος Γιδόπουλος επιτρέπει, έναντι αδράς αμοιβής, την μαγνητοσκοπημένη κάλυψη του αγώνα από την ΕΡΤ και όχι της ζωντανής, επειδή την ώρα του αγώνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου παραχωρούσε συνέντευξη στην ΕΤ1 στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου που τελείωνε εκείνη την εβδομάδα. Έτσι, διορθώθηκε, εν μέρει, το ιστορικό λάθος της απαγόρευσης εισόδου στα τηλεοπτικά συνεργεία του αγώνα με την Ντιναμό Δρέσδης, που επέτρεψε μόνο σε 35.000 οπαδούς και όχι σε εκατομμύρια στους τηλεοπτικές δέκτες, να βλέπουν την ΑΕΚ να ανοίγει τα φτερά της σφιχταγκαλιάζοντας την πρόκριση με το εντυπωσιακό 5-3. 

Μία ώρα πριν τη σέντρα, οι εξέδρες ασφυκτιούσαν από τον κόσμο, με πάνω από 35.000 θεατές να κρέμονται σαν ..τσαμπιά και περίπου 5.000, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, να βρίσκονται έξω από το γήπεδο. Σε μία γωνία των εξεδρών, κάθονταν οι λιγοστοί οπαδοί-εκδρομείς της Μαρσέϊγ, τους οποίους υποδέχθηκαν με θέρμη οι οπαδοί της ΑΕΚ παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, λόγω της κρισιμότητας του αγώνα αλλά και του αναβρασμού που υπήρχε από το ματς του Βελοντρόμ, ξεκινώντας έτσι μία σχέση αδελφοποίησης στις τάξεις των οργανωμένων φίλων των δύο ομάδων. Ο Στράτος Γιδόπουλος για να ανεβάσει τον παλμό και το ηθικό, δημιουργεί ένα happening, με δύο αυτοκίνητα να παρελαύνουν στο κουλουάρ του γηπέδου έχοντας τοποθετημένα τα δύο τρόπαια που κατέκτησε η ομάδα . Το πρωτάθλημα και το Super Cup. 

Το ματς ξεκινάει, όμως από τα πρώτα λεπτά, φάνηκε πως η ΑΕΚ με ανορθόδοξο τρόπο, παράλληλο ποδόσφαιρο και πολλές πάσες χωρίς ουσία, προσπαθούσε να διασπάσει την άριστα οργανωμένη, στην άμυνα και το κέντρο, ομάδα του Ζιλί που κλείνοντας όλους τους χώρους και μαρκάροντας αποτελεσματικά τα ατού της ΑΕΚ και κυρίως το φονικό τετράγωνο “ Σαββίδης, Σαβέβσκι, Οκόνσκι, Μπατίστα “ έφτανε εύκολα και σταθερά στον στόχο της πρόκρισης. 

Οι παίκτες της ΑΕΚ χωρίς εμπνεύσεις και με τον Μπατίστα εγκλωβισμένο στις “ δαγκάνες “ του Κάρλος Μοζέρ , εμφανώς επηρεασμένοι από την ανωτερότητα των Γάλλων, πιάστηκαν στον ύπνο από την υπέρμετρη αισιοδοξία τους και σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του Οκόνσκι, άρχισαν να απογοητεύονται . Τα λεπτά κυλούσαν βασανιστικά, το γκολ δεν ερχόταν, το κέντρο της ομάδας είχε αποδιοργανωθεί και οι Γάλλοι με την εμπειρία τους αλλά και την συντηρητική τακτική που εφάρμοσαν ροκάνιζαν τον χρόνο . Ώσπου, δέκα λεπτά πριν το φινάλε, ο Χριστοδούλου θα κερδίσει πέναλτυ που θα μετατρέψει σε γκολ ..αλά Πανένκα, με παροιμιώδη ψυχραιμία και τεχνική, ο Τόνι Σαβέβσκι. Η ΑΕΚ ήθελε ακόμη ένα γκολ για να πάει το ματς στην παράταση και τα παίζει όλα για όλα, όμως δεν είχε τα ψυχικά και σωματικά αποθέματα για την ανατροπή με αποτέλεσμα ο Παπέν, έξι λεπτά πριν το τέλος, σε μία αντεπίθεση, πλασάρει ψύχραιμα διαμορφώνοντας το τελικό 1-1, σφραγίζοντας την πρόκριση για τη Μαρσέιγ. 

Με το σφύριγμα της λήξης, οι απογοητευμένοι οπαδοί της ΑΕΚ εκτοξεύουν από τη θύρα 21 διάφορα αντικείμενα στη φυσούνα που οδηγούσε στα αποδυτήρια . Οι Γάλλοι εγκαταλείπουν βιαστικά τον αγωνιστικό χώρο, καλύπτοντας τα κεφάλια τους, ενώ τα καπνογόνα που ρίπτονται σχεδόν από την αρχή του ματς και σε τακτά χρονικά διαστήματα, δημιουργούν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα και συχνές διακοπές. 

Η μεγάλη πρόκληση του Γκαρσία
EUROPA LEAGUE

08:32 - 08.11.2023

Η μεγάλη πρόκληση του Γκαρσία

Ο Γκαρσία ετοιμάζεται για να επιστρέψει στην ενδεκάδα της ΑΕΚ στο ματς με την Μαρσέιγ, κάτι που ο ίδιος περιμένει σαν «τρελός» και η Ένωση περιμένει πολλά

Ο Ιταλός παρατηρητής Τζούλιο Καμπανάτι και ο Αυστριακός διαιτητής Χέλμουτ Κολ στην αναφορά τους στο φύλλο αγώνα χρεώνουν και κάτι ..παραπάνω σε σχέση με αυτά που έγιναν και ο πέλεκυς πέφτει βαρύς . Η πειθαρχική επιτροπή της UEFA συνεδριάζοντας στο αρχηγείο της, στη Ζυρίχη, τιμωρεί την ΑΕΚ με ένα χρόνο αποκλεισμό από τα Κύπελλα Ευρώπης, μία απόφαση που αιφνιδιάζει τους κιτρινόμαυρους καθώς ανέμεναν αποκλεισμό της έδρας. Η έφεση δεν θα ανατρέψει το πρωτόδικο και η ΑΕΚ εκτός από την ευρωπαϊκό εκτοπισμό της, δεν θα διεκδικήσει με όλες τις δυνάμεις τον ελληνικό τίτλο, καθώς η Ελλάδα δεν θα είχε εκπρόσωπο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών την επόμενη σεζόν εάν η ομάδα του Μπάγεβιτς τον κατακτούσε. Η επιστροφή της ΑΕΚ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών μετά από δέκα χρόνια διακόπτεται άδοξα και πύρινα σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας αφού την τελευταία φορά που έπαιξε στη διοργάνωση ( 1979-80 ) ο επαναληπτικός με την Άρτζες Πιτέστι και τα όσα δραματικά επακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα τον διετή αποκλεισμό της από τα ευρωπαϊκά κύπελλα.