Η ΑΕΚ με τη «γλώσσα» των αριθμών είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος (vids)
i

Οι πανηγυρισμοί των παικτών της ΑΕΚ/©Intime

Η ΑΕΚ με τη «γλώσσα» των αριθμών είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος (vids)

Κώστας Τόπας 12:06 - 29.12.2022 / Ανανεώθηκε: 10:55 - 20.08.2024

Η ΑΕΚ μπορεί να βρίσκεται στην δεύτερη θέση της βαθμολογικής κατάταξης της Super League, ωστόσο διαθέτει την πρώτη επίθεση, την καλύτερη άμυνα, τον πρώτο σκόρερ Γκαρσία και καταπληκτικά νούμερα σε όλες τις κατηγορίες στατιστικών.

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της για το 2022 με τον καλύτερο τρόπο. Επικράτησε, εκτός έδρας, με 4-0 του Βόλου και σε συνδυασμό με την ισοπαλία του Παναθηναϊκού απέναντι στον ΟΦΗ, βρίσκεται πλέον στο -4 από την κορυφή της βαθμολογικής κατάταξης της Super League.

Η Ένωση διανύει εξαιρετική περίοδο, αν αναλογιστεί κανείς ότι τελευταία φορά που δεν γεύτηκε τη χαρά της νίκης, ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2022, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Εκτοτε μέτρησε 11 νίκες και δύο ισοπαλίες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η τρομερή φόρμα της ΑΕΚ αποτυπώνεται κι από τον πίνακα του transfermarkt, ο οποίος δείχνει τους «κιτρινόμαυρους» στην κορυφή με τις πιο φορμαρισμένες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο πίνακας με τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της Super League/©Transfermarkt

Τους περισσότερους βαθμούς μακριά από την έδρα της

Μάλιστα, η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα της Super League που έχει καταφέρει να συλλέξει τους περισσότερους βαθμούς μακριά από την έδρα της, την «OPAP Arena». Συγκεκριμένα, σε οκτώ αναμετρήσεις που έδωσε συγκέντρωσε 17 βαθμούς (πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις μία ήττα). Από την άλλη, ο πρωτοπόρος στη βαθμολογική κατάταξη, Παναθηναϊκός, μακριά από τη Λεωφόρο έχει έναν βαθμό λιγότερο από την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα.

Η ΑΕΚ ξέρει πως παίζει την καλύτερη μπάλα και θα παλέψει να το εξαργυρώσει
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ

08:07 - 29.12.2022

Η ΑΕΚ ξέρει πως παίζει την καλύτερη μπάλα και θα παλέψει να το εξαργυρώσει

Στον Βόλο η ΑΕΚ έδωσε την απάντηση στο ερώτημα ποια ομάδα παίζει την καλύτερη μπάλα και μάλιστα με αριθμούς και τώρα έχει μπροστά την επόμενη πρόκληση. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Ακόμα και εντός έδρας, η ΑΕΚ ξεχωρίζει στους αριθμούς. Εχει συγκεντρώσει 18 βαθμούς σε επτά αναμετρήσεις που έχει δώσει στο «σπίτι» της και μετράει έξι νίκες και μία ήττα. Με την διαφορά όμως ότι το συγκεκριμένο αρνητικό αποτέλεσμα, ήρθε από τον Βόλο στη Ριζούπουλη και όχι στην φυσική της έδρα. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός έχει δώσει δύο περισσότερα παιχνίδια στην έδρα του κι έχει συγκεντρώσει 23 βαθμούς με επτά νίκες και δύο ισοπαλίες.

Σκοράρει το ένα γκολ μετά το άλλο

Μετά από το ματς με τον Βόλο, η ΑΕΚ ξεχωρίζει, με βάση τη «γλώσσα» των αριθμών, αφού μεταξύ άλλων, έχει τόσο την καλύτερη επίθεση, όσο και την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας. Συγκεκριμένα, έχει βρει 30 φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα (δύο τέρματα ανά αγώνα στον μέσο όρο), αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Παναθηναϊκό με 26 και στην τρίτη τον Ολυμπιακό με 25. 

Ο πίνακας με τα στατιστικά των ομάδων στη φετινή Super League/©slgr.gr

Άμυνα από γρανίτη

Ακόμα και στον ανασταλτικό τομέα, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα παίρνει άριστα, μιας κι έχει δει την εστία της να παραβιάζεται μόλις πέντε φορές (δέχεται μόλις 1 γκολ ανά τρεις αγώνες). Ακολουθούν ο Παναθηναϊκός με 6 γκολ παθητικό, με τον Ολυμπιακός να έχει 10 και τον ΠΑΟΚ 11.

Συν τοις άλλοις, η ΑΕΚ έχει τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στο ελληνικό πρωτάθλημα με 234, με τον Ολυμπιακό να μετράει 192 και τον Παναθηναϊκό 177.  Οσον αφορά τις ασίστ κι εκεί η Ενωση ξεχωρίζει με 21, με τον Ολυμπιακό να έχει 18 και τον Άρη να έχει 15 με ένα ματς λιγότερο. Ακόμα, πρωταγωνιστεί στα κλεψίματα, με 395, ούσα μπροστά από τον ΠΑΟΚ (393) και τον ΟΦΗ (388), ενώ είναι πρώτη και σε κερδισμένα φάουλ με 268, μπροστά από Ιωνικό (252) και ΠΑΟΚ (239).

Η ΑΕΚ έχει και πρώτο σκόρερ στο πρωτάθλημα και τους καλύτερους «σερβιτόρους»

Ακόμα και σε ατομικό επίπεδο, η ΑΕΚ βλέπει τους ποδοσφαιριστές της να πρωταγωνιστούν. Ο Λιβάι Γκαρσία με το γκολ που πέτυχε στο «Πανθεσσαλικό» έφτασε τα εννέα τέρματα, πιάνοντας στην κορυφή τον Νίκο Καρέλη, με εννέα τέρματα. 

Ο πίνακας με τους κορυφαίους παίκτες της φετινής Super League/©slgr.gr

Μάλιστα, ο διεθνής επιθετικός από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο είναι και ο καλύτερος παίκτης της Super League σε τελικές προσπάθειες, με 44, με τον Σέρχιο Αραούχο να ακολουθεί με 42 και τέταρτος είναι ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς με 30. Τέλος, οι «κιτρινόμαυροι» έχουν τους καλύτερους «σερβιτόρους» μιας και οι Νίκλας Ελίασον και Πάολο Φερνάντες, έχουν δώσει από 5 ασίστ ο καθένας, ενώ ακολουθεί ο Αραούχο με 4 τελικές πάσες.